[quote="vili"]evo zdaj sem s hriba, sem pa na "parkplcu" srečal tudi prjatla pohodnika z "ajzenpona" , kao prometnika v LJ in ga vprašam glede te teme, ma pojma ni imel, bo pa dobil pravega, ki ve vse o progovnem gornjem ustroju in me bo povezal z njim, nadaljevanje sledi, če se med tem nebo razčistilo..., velja...
najed, da se pa nebi širilo ali krčilo, to pa???

, zakaj se pa potem uklonijo, kot na gornji povezavi,
temperaturne razlike so lahko tudi -20...70...??? K, ...???, ja tu na naši postaji so jih pa varili po termitnem postopku, kot na povezavi..., bom obesil tudi slike...
bom pa šel jutri res malo po "štrekni", me res zanima, kaj ta "ajzenpon" počne...
pa še "kontrola" vibriranje pred par dnevi, da nebi kaj zahebali :
WP_20180927_12_25_10_1.jpg
Vili seveda da se razteza. Raztezanje se da predvideti in kontrolirati. Ko se tir termitsko zvari (BTW termitsko varjenje je že pase, za proge, ki omogočajo hitrosti 250+ je prepovedano) se ga "sprosti". To pomeni, da pride ekipa ko so temparature še normalne. Če se to dela poleti je to zelo zgodaj zjutraj, ali ko je še noč. Na eno stran se vpne hidravlični napenjalec "tenzor" in se tir nategne. Koliko se ga nategne je pa izračun v katerm se upošteva dolžina tira, vrsta tira (UIC45, UIC60), trenutna temparatura. Višek se održe in se zvari na drugem koncu. S tem kao tir ubiješ. Ampak kot sem prej rekel to je teorija. Tire meče ven, ker niso sproščeni, ker MATE kajle ne opravljajo svoje funkcije, šlamparije, itd.
Tisto zgoraj ni vibriranje ampak ravno obratno
podbijanje. Podbijalka z kleščami dvigne celoten tir s pragovi vred in krampi pod pragove podbijejo tolčenec (gramoz). Temu se reče strojna regulacija. Se pa zgodi, da so pragovi tok v kurcu (oprosti izrazu) da mašina strga podložno ploščo in trifone (to so vijaki) iz pragov. Vsak tak zvar dobi potni list in zvarjeni odsk po regulaciji nakoncu tirni izkaz. Še enkrat to je teorija. Praksa so pa sindikalne borbe primitivcev na SŽju.
P.S.
Prometnik res bol malo o temu ve. Oni so vrhunski kader za kak drek zmešat.