STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kam se širijo tračnice?

Kam se širijo tračnice?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kam se širijo tračnice?

OdgovorNapisal/-a jan2000 » 14.10.2018 9:15

Danes sem gledal oddajo o polaganju tračnic za vlake, ki so zvarjene oz. neprekinjene v dolžini več 100 km. Zanima me kako je z raztezki oz. skrčki. Kaj ni bil včasih med posameznimi tračnicami zrak ravno zaradi dolžinskega širjenja le-teh?
jan2000
Sodelavec
Sodelavec

Re: Kam se širijo tračnice?

OdgovorNapisal/-a vili » 14.10.2018 9:54

sem bil pred dnevi na gradbišču "nove" kočevske železnice, samo za ilustracijo, pred sto in + leti, ko so jo začeli graditi je vlak v Kočevje iz Grosuplja pripeljal pod presvetlim "kajzerjem" francem jožetom mislim v 15 mesecih????!!!, po virih je bilo na trasi 3000 (tri tisoč) delavcev, danes pa se hebejo že nevem koliko let..., sem naletel na geodeta, ki je meril pojma nimam kaj, mislim širino in nagibe, po tretjem nabijanju - vibriranju "voznega ustroja", sem stal pri "mašini", ko je to počela, ja res "fensi", privzdigne tire, zabije med pragove kline in trese..., v kabini pa vsa elektronika, ki kaže kaj se s progo dogaja...???, imel je eno napravo - "kao" notranji "šubler" z libelami...???, pa je padla tudi debata o dilatacijah...???, mi ni znal pojasniti, tirnice, ki so jih vozili med gradnjo na traso so bile dolge cca 75m potem pa so jih zvarili s "termitom", to se lepo vidi, sem šel malo gledat, "žmula" je kar velika, ki ostane po varjenju, bi pa moral enkrat iti tudi dalje po trasi proti ribnici, tudi mene zanima, ma tudi "ajzrnpon" ni več tisto kar je bil včasih... :D :(, izgleda, da so malo zahebali specifične raztezke z nekimi fintami??? :lol: , bo žerjavar kaj povedal..., žerjavar daj...

če prav razmišljam, se dilatacije po takem načinu gradnje nekaj 10...100 km, lahko kompenzirajo samo v krivinah..,???, te morajo biti prav projektirane in tudi opravljene, podobno kot "lire" v cevovodih..., se motim???, imam tudi "Švajgerja" pa je v njem glede tega zelo malo...ali pa nisem dovolj gledal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 14.10.2018 10:44

Ma "vili" na bluzite, ce nimate pojma.
Koga zanima, kdo se je pripeljal pred 150-timi leti, no verjetno marsi koga, vendar ne v vezi s postavljenim vprasanjem.
Takrat je imela cela kompozicija ca.40 Ton in hitrost je bila ca.50km/h.
Lahko bi samo napisali, da ne veste, da tudi Vas to zanima. Vazno da textate in pristavite svoj loncek.
Koga zanima, da zopet odhajam na Kitajsko in v severno korejo. NIkogar. Da Highspeedtrain Peking - Shenyang - Dandong za 1050km potrebuje z dveni postanki 5 ur in 50min.
Me zanima, kaj bo napisal "zerjavar". Bom pocakal.
Verjetno je za zerjavarja bolj zanimiv zerjav, ki sva ga z zeno srecala vseraj, ko sva bila na kolesu.
Bom objavil slike, ko jih prenesem.
in Lep dan se naprej :D
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.10.2018 10:54

M38...
in kaj te je tako "dvignilo" v mojem pisanju :oops: , glej, če te iritirajo moja pisnja :evil: , jih lahko mirno preskočiš :( , če pa malo "potextam - tipkam", pa..., ti mi tega že neboš preprečil, ja..., :lol: :lol:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 14.10.2018 11:11

Nic dvignilo!
Skoda je, da strokovnjak kot ste Vi (vsaj na nekaterih podrocjih), z taksnimi prispevki izpodbije sam sebi verodostojnost (niste vec seriozni).
Drzite se tem, ki so Vam poznane, v katerih lahko daste konkreten, specificen, konstruktiven odgovor. Pri ostalih temah ne bluzit.
.... razen, ce ste morda placan v € v forumu (-ih) po postih. Potem pa kar ...
in lep dan.
PS: Pri nas je zelo soncno in otoplilo se je, tako da greva z zeno zopet na bicik"l.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.10.2018 11:25

:( , slabo vreme bo. :(
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.10.2018 11:35

Sicer bom pa popoldne vprašal burazerja, starega ajzenponarja, kako je s tem. Je potem pameten kot sto hudirjev ... :D , bo še par dni boljše volje.

Kakor vem, se raztezki polovijo v krivinah, na vsake toliko so pa proge tudi prekinjene na kretnicah in podobno. Toda niti tam si ne bi nihče nekoč pozimi želel 20 cm fuge tako da ...

V krivinah, seveda. Če se ti tam R spremeni za par centimetrov (nič posebnega za terensko delo), je to na loku takoj par metrov.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.10.2018 11:51

M...

če si že tako načelen in oh in sploh, nevem zakaj si priletel gor in me he...bat :evil: , če tudi sam nimaš nič pametnega napisati, če nima veze s temo, me bo že admin opozoril ali pa vrgel dol :evil: , ja pejt na bicikl, jast grem pa na hrib... :D , ja krasen dan je...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.10.2018 11:58

To je pa zanimiva tema. Vedno je tudi zanimivo, koliko detajlov je pri tehnikah, ki jih uporabljamo vsak dan. Pa se vprašaš o kakšnem, pa je že težko najti odgovor. Samo od daleč berem in opazujem in me zanima kakšni bodo odgovori naprej...
Sam poizkusim najti, kar lahko. Nekaj pomaga še fizika, detajlov izvedb pa ne poznam.

Primer varjenja tračnic s termitom:
https://www.youtube.com/watch?v=5uxsFglz2ig

Tu je pa primer dilatacije, ki naj bi bila danes v uporabi - prekritje dveh tračnic na daljši razdalji in možnost kompenziranja brez prevelikih razmikov ali uklonov:
https://www.quora.com/How-do-the-railway-tracks-overcome-expansion-and-contractions-especially-those-bullet-train-tracks
Predstavljam si, da posamezne daljše segmente držijo skupaj pa zvari. Zanimivo bi bilo vedeti podatek, koliko so posamezni varjeni segmenti dolgi oz. koliko je maksimalna dovoljena kompenzacija na posamezni dilataciji.

Piše, da naj bi tračnice (včasih) polagali pri višjih temperaturah in potem je manjša možnost ekspandiranja. Samo to se mi zdi malo nepraktično, da se gleda pri montaži na temperature. Po moje je prevelika neznanka, ki lahko enormno podaljša projekt. Lahko pa da zato tako dolgo traja. :D Čeprav Kitajci nimajo teh problemov.

Primerjave iz avstroogrske so pa tudi meni malo izven konteksta, čeprav se jih vsi radi poslužujejo. Obremenitve in hitrosti so danes čisto druge. Progo Celje - Ljubljana so pa res izvedli hitro, samo kakor sem nekje enkrat v literaturi zasledil (ne najdem trenutno), je bilo v naslednjih 30 letih potrebno še veliko dodelav in popravil. Naj bi bila pa izvedba CE - LJ priprava in nabiranje izkušenj za izvedbo proge čez Semmering...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 14.10.2018 12:39

Temu se reče NZT ali neskončno zvarjeni tir. Ne širi se nikamor. Če pride do prekomirnega raztezanja pride do izmeta, deformacije. Ne razteza se, ker se pod peto tira vgradi MATE naprava, ki preprečuje vzdolžno potovanje tira. Proti bočnemu pomiku pa skrbijo kapa na pragovih. Vsake toliko je vgrajen izoliran stik, ki je dejansko diletacija. To sicer ni namenjeno proti pomikom malo pa pomaga.
To je teorija, praksa je pa nekaj drugega.
Na SŽju je v zadnjem času nivo vzdrževanja padel na minimum...
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.10.2018 17:18

evo zdaj sem s hriba, sem pa na "parkplcu" srečal tudi prjatla pohodnika z "ajzenpona" , kao prometnika v LJ in ga vprašam glede te teme, ma pojma ni imel, bo pa dobil pravega, ki ve vse o progovnem gornjem ustroju in me bo povezal z njim, nadaljevanje sledi, če se med tem nebo razčistilo..., velja...

najed, da se pa nebi širilo ali krčilo, to pa??? :o , zakaj se pa potem uklonijo, kot na gornji povezavi,
temperaturne razlike so lahko tudi -20...70...??? K, ...???, ja tu na naši postaji so jih pa varili po termitnem postopku, kot na povezavi..., bom obesil tudi slike...

bom pa šel jutri res malo po "štrekni", me res zanima, kaj ta "ajzenpon" počne...

pa še "kontrola" vibriranje pred par dnevi, da nebi kaj zahebali :

WP_20180927_12_25_10_1.jpg
WP_20180927_12_25_10_1.jpg (565.77 KiB) Videno 1958 krat

pa še ta povezava, ma tu pa mislim, da je vse:
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad ... evilka=572
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 14.10.2018 18:38

Tudi midva sva nazaj. 70km v prelepem jesenskem vremenu.
Priponke
03.jpg
03.jpg (152.91 KiB) Videno 1921 krat
02.jpg
02.jpg (226.04 KiB) Videno 1921 krat
01.jpg
01.jpg (225.62 KiB) Videno 1921 krat
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 14.10.2018 19:38

Sluzbeno se tudi ukvarjam / umvarjamo tudi z problematiko temperaturne kompenzacije razlicnih materialov v kompozitih. Tudi tracnice smo predelali, v bistvu le kot informacijo, ker nam je to pomagalo pri nasih konstrukcijah v avtomobilski industriji.
Zadeva je enostavna, v bistvu skoraj neverjetna, vendar tko je. In to Vam lahko potrdijo fiziki.
Nekdo v postu trdi, da se ne razteza. Hahhaha.
Tudi ta vmesni / kompenzacijski / expanzijski delta clen (kot na sliki)je prakticna resitev, vendar ne za npr. TGV, ICE in podobno.
Kot ste verjetno opazili (upam) so danes "schweller-ji" betonski, geometrija schwellerja ja napredovala (ne slucajno), geometrija tirnice se je spremenila (kot izpred 150-timi leti) in nacin pritrjevanja je izpopolnen.
In samo taksna celota kot en element deluje.
Tracnice (danes 120m v enem kosu, nic vec 75m), raztezek se kompenzira na sledeci nacin:
Po volumnu geometrije tracnice, odvajanje temperature preko betonskega schwellerja na "dol" torej v tampon in sila, ki drzi tracnico na schweller je bistveno vecja, kot sila raztezanja. Razmaki schweller-jev so se bistveno zmanjsali, zato ima en tir bistveno vec pritrdilnih tock (vijakov), ki se jih zategne z 550Nm. (petstpedeset Nm).
Torej en tirni element 120m se bo ravno tako raztegnil ko vse drugo, kot celota / neskoncni trak pa ne.
In se kot zanimivost: Na Japonskem, severni deli Kitajske, Sibirija - Kamtschatka, Canada, Alaska ugrajujejo zelezniske tire v notranjim ogrevanjem, da ni nevarnosti loma tirov zaradi nizkih temperatur. Verjetno to slisite prvic. Tracnice z notranjim ogrevanjem.
In Lep vecer.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 14.10.2018 19:47

[quote="vili"]evo zdaj sem s hriba, sem pa na "parkplcu" srečal tudi prjatla pohodnika z "ajzenpona" , kao prometnika v LJ in ga vprašam glede te teme, ma pojma ni imel, bo pa dobil pravega, ki ve vse o progovnem gornjem ustroju in me bo povezal z njim, nadaljevanje sledi, če se med tem nebo razčistilo..., velja...

najed, da se pa nebi širilo ali krčilo, to pa??? :o , zakaj se pa potem uklonijo, kot na gornji povezavi,
temperaturne razlike so lahko tudi -20...70...??? K, ...???, ja tu na naši postaji so jih pa varili po termitnem postopku, kot na povezavi..., bom obesil tudi slike...

bom pa šel jutri res malo po "štrekni", me res zanima, kaj ta "ajzenpon" počne...

pa še "kontrola" vibriranje pred par dnevi, da nebi kaj zahebali :

WP_20180927_12_25_10_1.jpg

Vili seveda da se razteza. Raztezanje se da predvideti in kontrolirati. Ko se tir termitsko zvari (BTW termitsko varjenje je že pase, za proge, ki omogočajo hitrosti 250+ je prepovedano) se ga "sprosti". To pomeni, da pride ekipa ko so temparature še normalne. Če se to dela poleti je to zelo zgodaj zjutraj, ali ko je še noč. Na eno stran se vpne hidravlični napenjalec "tenzor" in se tir nategne. Koliko se ga nategne je pa izračun v katerm se upošteva dolžina tira, vrsta tira (UIC45, UIC60), trenutna temparatura. Višek se održe in se zvari na drugem koncu. S tem kao tir ubiješ. Ampak kot sem prej rekel to je teorija. Tire meče ven, ker niso sproščeni, ker MATE kajle ne opravljajo svoje funkcije, šlamparije, itd.
Tisto zgoraj ni vibriranje ampak ravno obratno podbijanje. Podbijalka z kleščami dvigne celoten tir s pragovi vred in krampi pod pragove podbijejo tolčenec (gramoz). Temu se reče strojna regulacija. Se pa zgodi, da so pragovi tok v kurcu (oprosti izrazu) da mašina strga podložno ploščo in trifone (to so vijaki) iz pragov. Vsak tak zvar dobi potni list in zvarjeni odsk po regulaciji nakoncu tirni izkaz. Še enkrat to je teorija. Praksa so pa sindikalne borbe primitivcev na SŽju.
P.S.
Prometnik res bol malo o temu ve. Oni so vrhunski kader za kak drek zmešat.
Zadnjič spremenil najed01, dne 14.10.2018 19:50, skupaj popravljeno 1 krat.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.10.2018 19:48

M38885 napisal/-a:Torej en tirni element 120m se bo ravno tako raztegnil ko vse drugo, kot celota / neskoncni trak pa ne.

Kako si to mislil ? Jeklo ima krepko drugačen koeficient raztezka kot pa šoder v tamponu ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 29 gostov