STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kam se širijo tračnice?

Kam se širijo tračnice?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kam se širijo tračnice?

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.10.2018 17:06

Osebno mišljenje:
Dolžina temelja proge (zemljina, tampon, …) je konstantna. Tirnico se vgradi pri neki temperaturi (22°C) v nenapetostnem stanju in s tem fiksira s temeljem. Če se tirnica pozneje segreje iznad tega, bo v tirnici vzdolžni tlak (ni uklon), pri nižjih temperaturah pa vzdolžni nateg - napetost v tirnici je v skladu z raztezkom od temperature in skrčkom od tlaka.
Predvidene so dopustne napetosti materjala tirnice in glede na temperaturno napetost se določi ostanek napetosti od kolesnega pritiska, s tem v skladu se določi razmak pragov.

Ja, bo kdo pripomnil, da je razmak pragov v naprej določen. Res je, ker je nekdo to že izračunal za ekstremne temperature, tip tirnice in predvideni kolesni pritisk. V praksi je potrebno le zagotoviti nenapetostno stanje tirnice pri določeni temperaturi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 23.10.2018 9:14

Na tem naslovu: http://vinchad.blogspot.com/2014/06/eve ... elded.html je na koncu omenjeno, da so sekcije tirov zasidrane z namenom, da se ohrani želena prednapetost v tiru. Če se nisem zmotil (iz Strojniškega priročnika sem predpostavil tračnico tip 45), se pojavi pri ohlajanju od pri nas idealne( kjer je breznapetostno stanje v tiru) temperature tira 22.5°C na temp. -7.5°C v eni tračnici natezna sila 433800 N. Me zanima, če so tudi pri naših progah taka sidra. Dejansko tiri pokajo pozimi.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.10.2018 9:48

Me zanima, če so tudi pri naših progah taka sidra. Dejansko tiri pokajo pozimi.
Tirnica je na vsaki prag sidrana, prag je zasipan z gramozom in s tem sidran (hor.premik) v zemljino.
Tiri pokajo pozimi predvsem zaradi krhkega loma pri nižji temperaturi. Nevarni so predvsem vagoni, ki pri zaviranju zablokirajo kolesa. Kolo drsi po tirnici in se plosko obrabi. Pri nadaljnji vožnji pa za vsak obrat pride do udarca na tirnico ob ploskem delu kolesa.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 23.10.2018 10:35

čiro1950 napisal/-a:Če se nisem zmotil (iz Strojniškega priročnika sem predpostavil tračnico tip 45), se pojavi pri ohlajanju od pri nas idealne( kjer je breznapetostno stanje v tiru) temperature tira 22.5°C na temp. -7.5°C v eni tračnici natezna sila 433800 N. Me zanima, če so tudi pri naših progah taka sidra. Dejansko tiri pokajo pozimi.

Bolje bo v napetosti pretvoriti. Če upoštevamo, da je tir med dvema pragovoma fiksno vpet, kar pa v realnosti nikoli ni čisto res.

Sigma = alfa * delta T * E

Kar da pri delta T = 30 K, samo cca. 75 N/mm2, pri 40 K pa cca. 100 N/mm2. Dodatne obremenitve in posledično kombinacija le teh povzroči pokanje.

Iz katerega jekla pa so izdelani tiri?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.10.2018 10:58

se opravičujem za eno prejšnje pisanje glede napetosti, sem dal destkrat premalo, tisti alfa ena nula preveč... :oops: , gregova je prava... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 23.10.2018 11:12

Sem šele sedaj prebral Uradni list(UL), ki nam ga je priporočil Vili in je res vse notri napisano! Tam je opisanih 74 zaporednih elementov- sider (se jim posveča posebno pozornost pri pregledih, pred temi sidri je 100m pragov z ostrimi vogali) na koncih zvarjenih odsekov tirov, ki držijo tir napet, če ima nižjo temperaturo od 22,5°C. Samo koliko narazen so ta sidra ni napisano, predpostavljam da so pred in za postajami, ker so tam zvarjeni tiri prekinjeni zaradi kretnic. Napetost je 75 N/ mm2 pri deltaT=30°C (Hookov zakon) , natezna trdnost tračnic mora biti 850 N/mm2 (po UL)). Poglejte enkrat na štreko, spojke omogočajo premike in če se prav spomnim morajo biti namazane z mastjo, drugače bi vsak prag prenašal tisoče N sile. Jaz si predstavljam, da pragovi samo podpirajo in vodijo napeti tir po ovinkih proge, kot bovden na biciklu zajlo za bremzo.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.10.2018 12:16

čiro:

zanimivo, sem kar parkrat na teden na novi "kočevarki"..., hebiga "kontrola" mora biti :evil: , glej, sem gledal tudi kretnice, nikjer prostega stika, vse je termitno "zašvajsano", sem šel peš cca 4 km, vmes po kakem kilometru en industrijski tir, kretnica, "zašvajsano", naslednja postaja stara cerkev, zopet kretnice, "zašvajsano", nikjer nobenega prostega stika, dilatacije nobene...???, v sistemu se po moji nevem kakšni "pameti" vse "dogaja" kot enkrat imaš nateg enkrat pa tlak, po nevem kateri enačbi...,

poka jim pa po žerjavarju verjetno bolj pri nizkih temp (žilavost)... , ko imajo kombinacijo nateg upogib - stig???..., je tudi nejed nekaj o pokanju napisal na primorki...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 23.10.2018 13:08

čiro1950 napisal/-a:Na tem naslovu: http://vinchad.blogspot.com/2014/06/eve ... elded.html je na koncu omenjeno, da so sekcije tirov zasidrane z namenom, da se ohrani želena prednapetost v tiru. Če se nisem zmotil (iz Strojniškega priročnika sem predpostavil tračnico tip 45), se pojavi pri ohlajanju od pri nas idealne( kjer je breznapetostno stanje v tiru) temperature tira 22.5°C na temp. -7.5°C v eni tračnici natezna sila 433800 N. Me zanima, če so tudi pri naših progah taka sidra. Dejansko tiri pokajo pozimi.

Dejansko tiri pokajo tudi pozimi, ko se recimo iz "globoke" nule otopli proti nuli. Recimo danes smo imeli zlom v Radovljici, pa niso ravno zimske razmere. če pa zadeva ni poštimana kot bi morala bit, pa lahko pokajo tudi poleti. Največ zlomov je takrat, ko so največja temperaturna nihanja. Se pravi pozna jesen in zgodnja pomlad.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.10.2018 13:48

enkrat imaš nateg enkrat pa tlak, po nevem kateri enačbi...,
epsilon = sigma / E in epsilon = alfa* dT. Enačiš in dobiš sigma = alfa * dT * E
če pa zadeva ni poštimana kot bi morala bit, pa lahko pokajo tudi poleti.
Običajno je razlog slab temelj (slabo podbit prag). Ob prehodu vlaka vidiš, da se nekateri pragi pogreznejo in zopet dvignejo za nekaj cm. Je upogibna napetost na dvojnem razmaku pragov.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov