To je danse problem v veliko podjetjih sploh v večjih, da se opušča ročno oziroma klasično delo. Vsi bi delali samo neke serje na cnc strojih oziroma avtomatih. Je pa to dobo za razne posameznike kateri so pripravljeni poprijeti za kakšno manjše delo.
Problem je tudi, da starejša generacija kateri se bliža konec delovne dobe nima komu prenesti svojega klasičnega znanja, ker mladih to ne zanima.
Če se že pojavi kakšen kandidat kateri bi delal v kovinski industriji bi želel že takoj v štartu želel delati na nekem mutiaxis stroju za 1M€. To pa vsi vemo, da ne gre.
Sorry za malo offtopica.
Ta ideja z tremi moduli mi je zelo všeč. Prav to sem želel slišati.
Če bi to zadevo zložil tako, da bi imel na stranicah kjer se vijači še cilindrične zatiče bi bila zadeva zložljiva tako, da jo po vijačenju nebi bilo potrebno obdelovati.
Evo pa smo zmanjšali velikost surovca.

Bom ponvno klical v livarno za odlitje treh enakih kock, katere bi bile s spodnje strani odprte zaradi dostopa za vijačenje.
Ni nujno, da je nek izdelek ki ga lahko kupiš boljši in cenejši.
Za tako kocko kot je na zgornji sliki, samo da ima kanale samo z spredje in zgornje strani, z zadnje strani je odprta zaradi vijačenja ter dolžine 1200mm , mi je podjetje iz nemčije katero izdeluje vinkle in kocke za cnc stroje dalo ponudbo 9000€.
Za tak denar vem, da sem jo sam sposoben narediti s tem da bom naredil takšno kot bi sam želel.
Včasi so 90% orodja izdelovali sami, ker ga je bilo težko dobiti pa še cene so bile verjetno zelo visoke.
Danes, ko imamo ponudbo za razna orodja na spletu in nam željene izdelke pošljejo v dveh dneh, pa se sama izdelava ne splača več, oziroma če seštejemo še ure izdelave orodja in raznih priprav hitro postanemo nekonkurenčni za tržišče.