STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2009

Koliko zaslužimo strojniki - 2009

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Koliko zaslužimo strojniki - 2009

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2019 13:36

Jacks0n, dobro napisano in povzeto stanje. Bom moral malo razmisliti, preden lahko nekaj kratkega napišem na tole temo, ker bo hitro preveč... :D

Izgleda, da imaš kar pregled nad stanjem, glede na to, da si delal še v tujini. Kako je pa tam in zakaj si prišel nazaj (predvidevam, da si prišel)?

Je pa tako, če se sam ne postaviš vodstva pred dejstvo in rečeš "j-ebite se, pa grem", ne bo nikoli nič drugače. Nekaj primerov sem zasledil, ko je vodstvo začelo prositi naj ta človek ostane. Menda je pa povpraševanje po teh kadrih veliko, tako, da tu nekaj ne štima. Je pa v večini tako, da se hitro najde kakšen primerek, ki te bo nasledil, še posebej v primeru nespsobnih vodstev podjetij, ki ne vedo, kdo jim denar ustvarja (ne mislim samo inženirjev, tudi vseh ostalih v verigi podjetja). Pa tega tu ni malo...

Pa tako, kot si rekel glede menjave službe, da se ne splača za 100 € več in potem se moraš pa nekam voziti in zgubiš 2 uri življenja na dan. Ko enkrat to poizkusiš in potem enkrat tega ne počneš več, vidiš, da je to velik delež dneva. Čez praznike sem se pogovarjal z osebo (sicer ni iz inženirskega kadra, pa vseeno), ki je ob uspešno opravljenih zadolžitvah direktorja direktno vprašal, kakšno plačo si po njegovem zasluži. Direktor mu je rekel, da dvojno, kar ima zdaj, samo izplačati mu jo pa ne more. :D Lahko bi šel drugam, samo kot sem omenil, je potem vožnja, itd.

Smo pa inženirji (v večini) veseli izzivov in težko se jim odpovemo, četudi je plača nekje večja. :D

Pa zelo pomembno. Raje rečemo, da imajo drugi previsoke plače. Pa je ozadje tudi po moje res fovšija, kot si omenil. V resnici ima naš kader prenizke.

Pa ko slišim te lepe nagovore in ne vem kaj vse oh in sploh o gospodarstvu, gredo tudi meni kocine pokonci. Potem pa berem, da je v naši regiji polovica ljudi na minimalni plači ali malo čez. Kdo zdaj koga zajebava? :D :o
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 6.1.2019 14:23

bootsy napisal/-a:Odvisno kakšen karakter si. Do kater mere se pustiš.

Moja izkušnja je taka. Bil sem tiho dve leti ko sem začel z delom. Ob enem ogromno truda vlagal v lastni razvoj, izobraževanje, da sem prišel do te mere da je podjetje prišlo do zaključka da brez mene ne bo šlo.
Ko sem to pogruntal, da se bojijo da bom ušel, ni bilo več neplačanih nadur in tako dalje, in tudi brez strahu sem direktorja in tehničnega direktorja lahko poslal v pm če so mi nekaj utrujali. Enostavno sem prišel do tega če so utrujali pač nekaj nisem naredil in to je bilo to. In ko so začel normalno komunicirat šele takrat je bila zadeva narejena. Niso pa si mogel privoščit da bi ne nagnali.

Se popolnoma strinjam. Vse je odvisno od posameznika. Ključno, kar si tudi sam napisal in česar sem tudi sam zagovornik: Če želiš v podjetju uspeti, moraš upravičiti svojo vrednost - tako je v kapitalizmu. Vedno se gleda na tvojo dodano vrednost v podjetju. Če za sebe veš, da si dovolj sposoben, si poskušaj naložiti čim več odgovornosti na sebe in se tako naredi nepogrešljivega. Tako tudi dobiš dober argument za plačo.

bootsy napisal/-a:
Kamor kol sem šel izobrazba, izobrazba..... ja je 10 % tega, vse ostalo so v strojništvu izkušnje pridobljene na primerih.

Glede na svoj položaj, se s tem ne morem strinjati. Če se gre podjetje resen razvoj, t.j. 3D modeliranje, izvajanje numeričnih simulacij v CAE, trdnostne in dinamične kalkulacije, izračuni, eksperimentalna validacija itd... za to potrebuješ ustrezno strokovno podkovan kader, ki razume tehnično problematiko ne samo na praktičnem nivoju (kakor ga sam zagovarjaš), temveč tudi na fizikalnem in matematičnem nivoju (TEORIJA!!). Seveda teorija ni vse, ampak še zdaleč tudi praksa ne. Praksa pride v poštev, ko se uporablja ustaljene proizvodne procese, s konvencionalnimi tehnologijami. Za dejanski, resen razvoj pa je potrebno mnogo več, in tega se lahko posameznik nauči samo na fakulteti. Lahko tudi kot samouk, ampak se večkrat pojavi problem, da včasih niti ne več, česa še ne veš. Potrebno se je zavedati, da danes strojništvo ni več samo risanje in izdelava, je tudi programiranje, numerične simulacije, eksperimentalna validacija tako v numeričnem kot praktičnem okolju itd... danes je obdobje optimizacije izdelkov.

Mislim, da je velik problem tudi v samem nazivu "inženir" in kdo vse ga dodeljuje. Danes razno razne visokošolske institucije kar rastejo kot gobe po dežju. Polno je nekih višjih/visokih šol, ki ti na koncu dajejo naziv inženir nečesa. S tem se močno devalvira naša vrednost.

grega09 napisal/-a:Izgleda, da imaš kar pregled nad stanjem, glede na to, da si delal še v tujini. Kako je pa tam in zakaj si prišel nazaj (predvidevam, da si prišel)?

Sem v Sloveniji. Zakaj? V Sloveniji imamo daleč najvišji življenjski standard, kar sem ga zasledil kjerkoli drugje. Narava je prelepa. Ravno zato sem se vrnil, ker ni vse v plači, kot je tudi bootsy ugotovil, so še druge dobrine, ki jih denar ne more nadomestiti. Slovenija je res pravi biser, žal se tega zaveš šele, ko jo za nekaj časa zapustiš.

Kolega že več leta dela v velikem SLO podjetju iz Železnikov. Ne bom imensko. Po izobrazbi je u.d.i.s. Plača = 1400 EUR bruto (osnove).

Stvar je taka, veliko podjetij ogromno vlaga v svoj marketing in v izoblikovanje neke splošne slike v medijskem svetu, kako so "oh in sploh", resnica pa je drugačna. Vprašanje je, za koga so oh in sploh, sigurno ne za delavce (med katere spadamo tudi inženirji!).

Sam sicer nimam problema s tem, da se postavim za sebe, ampak če povzamem stanje pri mnogih kolegih, je na koncu največja bolečina ta, da dvig plače ni samoumeven. Npr. če se res trudiš, vodiš projekte, jih uspešno zaključiš in ima firma z njimi več 100k EUR prometa, logično pričakuješ, da se ti to nekje pozna. Problem je samo v tem, da ti danes noben (večina) ne dvigne plače sam od sebe - za vse se moraš boriti kakor veš in znaš. Po mojem mnenju tehničnemu kadru nasploh primanjkuje socialne in čustvene inteligence, vsaj glede na ljudi, s katerimi sem imel in imam opravka. Te dve pa sta ključni, ko se meniš za plačo - pristop, način govora, predstavitev sebe, samopromocija itd. Dejstvo je, da je socialna inteligenca danes precej bolje plačana kot pa tehnično znanje. Veliko jih jamra čez svojo plačo, so glasni pred kolegi, ko pa pride do vrat direktorja, pa se začne potiti, glava gre navzdol, srce začne razbijati.... in na koncu ostaneš praznih rok.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2019 14:52

To je vse res, kar si in smo povedali.

Samo, kot si rekel, veliko podjetij dela na samopromociji, videzu na zunaj, itd. Ko pa pogledaš bilance, pa vidiš, da je dodana vrednost v podnu. Sem jih sam nekaj preveril in nisem mogel verjeti, kakšna nizka številka pade na koncu ven. Tam se ne moreš nič pogajati, ker ni od kje za vzeti. :D Delno je tudi res, da bilanca ne pove vsega kaj se finančno dogaja v podjetju, samo neko sliko ti pa lahko poda.

Ko pa vidiš, da je dodana vrednost visoka in če k temu doprineseš, potem pa ni več razloga, da bi "zašvical" ko greš k direktorju. Tam je potem vse skupaj eno grabljenje k sebi, da bo nekdo na koncu imel še več. In delež tega je dobro preusmeriti k sebi. :D Zdaj, ko so bili prazniki sem razmišljal, da bi bilo dobro darilo za mnoge vodilne v podjetjih grebljica. Da bi lahko še več k sebi nagrabili. :D :D Malo heca in z vsem spoštovanjem do tistih, ki niso taki.

To so pač mnogi obrazi brezobraznega kapitalizma. :D Kot je nekdo napisal v drugi temi na temu forumu, je za premnoge tu še vedno socilaizem in realnost, ki prihaja oz. je prišla je pač drugačna.

Tudi jaz slišim od mnogih, da šele ko se vrnejo nazaj v Slovenijo, vidijo, da tu niti ni tako slabo. Nekaj je potem tudi na tem, da ni vse zlato kar se sveti. So pa lahko neprecenljive izkušnje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 6.1.2019 14:55

Tema iz 2009, 10 let kasneje - isto jamranje. Odgovor je na dlani, plače so previsoke. Znižat za ene 500€, mogoče potem kdo kaj naredi iz sebe!
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.1.2019 15:35

pejte na svoje, odprite SP, jaz sem ga 2004 do penziona...

so direktorja belinke pred kakimi dvajsetimi leti vprašali, koliko bi pa on plačal delavce je odgovoril, če bi šlo, NIČ...
Zadnjič spremenil vili, dne 6.1.2019 15:43, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2019 15:42

Moje mnenje je, da se ne gre toliko za jamranje, kot za opis stanja v panogi. Vsaj jaz zato sodelujem v teh temah, ker če se bo druge spodbudilo, da si bodo izborili več, bom lahko lažje imel tudi jaz več oz. bo delo panoge bolj spoštovano in cenjeno.

Zanimivo vprašanje: Kdaj po tistem, ko greš na svoje, postaneš eden izmed tistih, ki druge izkoriščajo? Ko zaposliš prvega ali ko jih imaš 10, 100, 1000? :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 6.1.2019 16:10

Stanje je tako, ker mu dopuščamo, da je tako. Kaj hočem povedati: dokler tam nekje v Železnikih najdejo u.d.i.s.-a, ki bo delal za 1400 € bruto, so veseli in nadaljujejo s svojim početjem.
Izvirni greh izhaja iz tega, da poslovni model, ki ga taka podjetja imajo, v resnici ne prenese normalnih plač. Gre za podobaviteljske posle, večinoma orientirane proti severu, kjer naša podjetja nastopajo kot cenovno ugodna rešitev za velikane.

Razvoj lastnih produktov, samostojno nastopanje na trgu, iskanje tržiš preko oceanov: to je večini naših podjetji tuje.

Vse skupaj izhaja tudi iz davčne politike, ki hitro udari po prstih tiste, ki izstopajo. Celotni model je zadušujoč in ne služi motiviranju. Bolj je vse skupaj namenjeno prerazporejanju in horizontalni izravnavi.

Češka republika nas je že prehitela v BDP. Ostale ex-vzhodne države sledijo.

Prognoza: negativna!
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.1.2019 16:13

grega, že ko sem moral študenta plačevati, da mi je zdrkal dokumentacijo sem šel po besedah direktorja belinke, ne ne, vsi so bili džajići, niso prišli teden dni k sebi...

ja benz tako je, če nisi svetovni igralec, s svojim izdelkom, pozabi na karkoli, samo biti nekomu dobavitelj nečesa je morda samo dobro preživetje, ja saj gre..., tudi to dobro poznam...

sem delal za tri..., vsi so imeli - imajo končneeee produkte - sistemeeee..., lastne blagovne znamke, še sedaj jih imajo..., smo se pa tudi zjebali na polno..., to pa ja..., je pekla glava..., pa še sedaj kaj pomagam kdaj pa kdaj, da vsega ne pozabim..., pa kaj zahebemoooo... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 6.1.2019 17:15

Sam opažam, da se stvari počasi izboljšujejo, saj tehničnega kadra primankuje. Ko pa se povpraševanje dviguje se dvigujejo tudi cene. Enako velja tudi za bolj "fizikalne" poklice, keramičarje, zidarje...

Je pa tako, da ko prideš v firmo na razgovor jim moraš takoj dati vedeti da ne misliš delati za miloščino. Če prideš potem v to firmo se moraš dokazati, potem pa se lahko pogajaš. Je pa problem, ki ga vidim v naši firmi, da imamo veliko visoko izobraženega nesposobnega kadra. Taki se nima pa kaj pogajat. Kaj delodajalcu pomeni magister strojnišva če je "lesen ko sto mater". Vidim da se vedno manj gleda na izobrazbo. Je pa tudi res da je veliko izobražencev ki jih strojnišvo ne zanima in posledično ni nič iz njih, edino plačo bi pa vseeno radi imeli visoko.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.1.2019 17:47

ja res je, teniškega kadra manjka, manjka, manjka, tehniški kader bi moral imeti najprej ogromno prakse, dobro kakšen integral ni panike pa kakšni fem - i tudi ne, to vidim pri mojem partnerju, ko inženirja-magistra-doktorja da v montažo za dva tri mesece ali celo več in naj tista znanja aplicira v to kurčevo šlosarijo, da "šrufali" smo skupaj, pred kakim mesecem, da vsaj dobi občutek o šlosariji, pa ga s tem ne želi ponižati, ampak mu želi dati dodano vrednost kaj je to ena kurčeva produkcija, ko gre pa zares, ko je potrebno sestaviti mašino za 1+ mio €.... in vse tisto, kar ima v glavi mora aplicirat v tega "šlosarja", ta je zakon...

ta teden bom šel malo v "yaskava" v kontrolo, nisem bil že mesec dni, da mi niso kaj zajebali, bom poročal... :D :D :D

pa tudi sam pri sestavi kaj poprimem, in tudi kaj na TNP.jki kaj požlafam, ko ne gre skupaj kot bi moralo iti..., jebeš CAD-e, pa FEM - e, ko moraš odločiti v trnutku pri montaži... tako bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2019 18:19

vili napisal/-a:ja benz tako je, če nisi svetovni igralec, s svojim izdelkom, pozabi na karkoli, samo biti nekomu dobavitelj nečesa je morda samo dobro preživetje, ja saj gre..., tudi to dobro poznam...

Ja, nekaj mojih izkušenj pa ne pravi tako.

Sem se uspel srečati z nekaj našimi podjetji, ki so zapolnile neko mini nišo v svetu. Pa niso nikakršni svetovni igralci. Bilance takšne, da ne moreš verjeti, to mislim v pozitivni smeri, vsaka druga stvar, ki gre iz firme ima pa reklamacije oz. se jo popravlja in dodeluje na terenu. Nihče od večjih igralcev se ne bo rinil tja notri, ker je premalo zanimivo in je svetovni trg premajhen. Pa še tu je +100 € za plačo višek domišljije, denarja pa res dovolj, še toliko, da se stroji kupujejo kot kruh. Tu ne gre drugače, kot da jih kader pred dejstva postavi. Problem je edino, ker večji del kadra ima kredite, družine, itd. in je strah pred izgubo tega kar imajo prevelik. Stanje s plačami je pa takšno, da je status quo ohranjen.

Potem začne podjetje rasti in se pa res na nekaterih segmentih sreča s svetovnimi igralci in ni več tako lepo...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 6.1.2019 18:20

Podvojena objava... Brisano.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.1.2019 18:37

Imamo državo ki požre tudi tisto kar ni njenega -oz. ni nič pripomogla zraven.

V 80. letih smo imeli možnost ustanovitve skladov za razne priložnosti - ki so bili neobdavčeni.
Si lahko ustanovil sklad za investicijo, za odpravnine, za jubilejne nagrade, za izredne razmere, bla bla bla, ... , kjer si namensko šparal denar. Nihče ni niti pod razno omenil možnosti kolapsa ekonomskega sistema kot smo ga doživeli leta 2009 - pa bi takšen rezervni sklad prekleto prav prišel.

Kaj torej imamo? Nesposobne računovodje ki nam ne znajo najti teh možnosti? Trapasto državo ? (itak vsi nekaj vemo o tem) ?

Če bi država hotela da zacvetimo, bi že zdavnaj cveteli - ter država z nami. Pa smo edini ki jo futramo!

Mojih 5 dinarjev ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 6.1.2019 18:54

Brez veze gledati leto 2009. Enako je bilo tudi leta 1940, ko je SLO gospodarstvo cvetelo na račun Dolfijevega "New deal-a". Ampak tudi tedaj so bili Slovenci samo dobavitelji polizdelkov. Kot danes. Jamranje danes je brez veze, če si šesti v vrsti, ko delijo dobiček. Kot gospodarji pa Slovenci nikoli nismo bili znani. Vedno bolj kot delavci. Po letu 1991 pa kot svetovni nategatorji. Jaz sem to vse dal skozi v času raja na zemlji (socijalizma), največje krize po osamosvojitvi in sedaj, ko demokratični komunizem vlada v dolini. Izstopil sem iz vlaka, ki drvi v sifon. Ni problem v družbi ampak v genskem zapisu. V Slovencih je pač neandertalčev genom bolj zastopan kot pri velikih narodih.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 6.1.2019 19:45

tehnik napisal/-a:Brez veze gledati leto 2009. Enako je bilo tudi leta 1940, ko je SLO gospodarstvo cvetelo na račun Dolfijevega "New deal-a". Ampak tudi tedaj so bili Slovenci samo dobavitelji polizdelkov. Kot danes. Jamranje danes je brez veze, če si šesti v vrsti, ko delijo dobiček. Kot gospodarji pa Slovenci nikoli nismo bili znani. Vedno bolj kot delavci. Po letu 1991 pa kot svetovni nategatorji. Jaz sem to vse dal skozi v času raja na zemlji (socijalizma), največje krize po osamosvojitvi in sedaj, ko demokratični komunizem vlada v dolini. Izstopil sem iz vlaka, ki drvi v sifon. Ni problem v družbi ampak v genskem zapisu. V Slovencih je pač neandertalčev genom bolj zastopan kot pri velikih narodih.

Neandertalski geni so v bistvu povezani s sposobnostjo logičnega sklepanja. Samo toliko, da ne bo kdo to jemal za slabšalno.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost