Pozdravljeni!
Star sem 15 let in sem nov uporabnik tega foruma, katerega sem naključno našel na spletu in se mi zdi nepopisno uporaben. Že od malih nog me zanima tehnika, prav tako rad spoznavam obilo novih stvari, zato se mi zdi ta forum zelo uporaben saj se mi poraja ogromno vprašanj. Da pa boste moja vprašanja bolje razumeli in znali nanje zanesljivo odgovoriti pa se vam moram na začetku predstaviti.
Obiskujem prvi letnik srednje šole, v osnovnošolskih časih pa sem se navdušil nad obilo novimi stvarmi, med katerimi so se mi najbolj približale tehnične stroke zaradi povezanosti z vsakdanjim življenjem ter prakso. Sicer pa do 9. razreda OŠ nikoli nisem poglobljeno razmišljal o mojem nadaljnjem šolanju v srednji šoli in nato na fakulteti saj sem si vedno mislil, da je do tega še veliko časa. Ko pa je prišel ta čas sem v bistvu dal v poštev vse možnosti poklicnih šol in tudi gimnazije. Po dolgem premlevanju, primerjanju ter razmišljanju kaj bi bilo boljše zame sem se odločil za šolanje na gimnaziji, pa se malo ustavimo tukaj; preteklo leto sem se zelo navdušil za delo kot tako nasploh, začel sem se zavedati kaj pomeni, če si človek zna kaj sam porihtat, izdelat, popravit itd. za lažji vsakdan ali pa enostavno iz razloga, ker ga to zanima. Misel na to, da se noben človek ne rodi učen in, da se vse lahko naučiš, če imaš ŽELJO in VOLJO mi je ves čas šla po glavi in tako sem se začel ozirati kaj se dogaja v moji okolici - vedno, ko se je kaj delalo v moji bližini sem hotel biti zraven, se učiti, pomagati ne glede na to kaj se je delalo (od programiranja, šravfanja avta, oranja, do kolin.......... - skratka vse, kar je povezano z vsakdanom - zanima me res širok spekter znanj in zavedam se, da ima vsako delo svojo specifiko, zato vedno in povsod pridno poslušam in se učim, da bom nekoč znal tudi jaz). Začel sem ceniti ljudi, ki znajo nekaj ustvarit sami, z svojim znanjem in rokami(tako v teoriji kot tudi v praksi). Ampak vse to od opisanega se niti slučajno ne križa z gimnazijo; pri izbiri srednje šole sem bil v veliki dilemi, v ožjem izboru sem imel srednjo strojno šolo(izmed vseh znanj me strojništvo najbolj pritegne, prav tako je bil informativni dan zelo zanimiv - sicer pa še verjetno nimam pojma kako širok spekter znanj ter vedoželjnosti vsebuje ta stroka) ter splošno gimnazijo(gimnazijo pa zato, ker sem osnovno šolo naredil z odliko, nebom rekel, da nisem vložil nič truda, ampak sem z trudom in povezovanjem bil vsa leta odličen in najpomembnejše; učenje mi ni nikoli predstavljalo strašne muke in bil sem mnenja, da bom gimnaziji kos - seveda z sprotnim delom ter sodelovanjem med urami, včasih bo pa treba tudi malo dlje posedeti za knjigo. V primerjavi z ostalimi sošolci, ki so se odločili za poklicne šole sem se sam sebi tudi zdel nivo višje v zrelosti in razmišljanju in tako torej nisem izločil možnosti vpisa v gimnazijo). Dolgo sem razmišljal, a nekaj me je vseeno bolj vleklo k strojni šoli - misel na praktični pouk, strokovna usmeritev, širjenje znanja na tem področju.., in po še več razmišljanja ter pogovora z dijaki iz obeh šol sem izvedel, da naj bi že lep čas bila gimnazija boljša podlaga za fakulteto(v mojem primeru boljše predznanje fizike, matematike, kemije.. - in ti trije predmeti me zanimajo in mi ne predstavljajo težav), nato sem pa spet pomislil, da če me bo strojništvo zanimalo se lahko tudi sam učim osnov te stroke in si tako gradim znanje - seveda, če je želja in volja, vrjamem, da bom ogromno odnesel tudi na tej spletni strani. Končno sem prišel, do sklepa, kjer se vpišem v sr. šolo - gimnazijo(bil sem mnenja, da se v skrajnem primeru še vedno lahko prepišem). Danes, ko je recimo polovico šolskega leta za menoj mislim, da sem se odločil pravilno, spoznal sem tudi par oseb, ki so ravno študenti fakultete in so mi predlagali gimnazijo, učenje mi gre dobro od rok, prav tako mi šola ne dela težav.
Zdaj pa preidimo k bistvu, zakaj sploh danes pišem ta prispevek in se predstavljam;
Vprašanja:
1. Kakšna prihodnost se obeta strojništvu, kakšne so spremembe v stroj., ki prihajajo zaradi digitalizacije sveta in kako to vpliva na delo strojnih inženirjev?
2. Ali mi iz svojih lastnih izkušenj priporočate študij strojništva na univerzi(MB)? Kako zgleda študij strojništva(težavnost, način učenja profesorjev, ALI JE KAJ PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA, ali so sodelovanja z podjetji)? Zavedam se, da je pa univerza res preskok, tu ni več šale.., ampak me vseeno zanima kako je s prostim časom? Mi priporočate študentsko delo med študijem? V povprečju - kolikšen delež študentov prihaja iz sr. poklicne šole in kolikšen delež iz gimnazije?
3. Kakšne so možnosti zaposlitve inžinerja (povedati moram, da mi pisarniško delo ni preveč všeč, sem raje na nogah, ustvarjam in me zanima, kako zgleda delo inženirja - torej, če je kakšno razmerje med pisarniškim in nepisarniškim delom, recimo 40%60% ali kaj podobnega)? sicer je verjetno to čisto odvisno od tega koga v tem trenutku rabi določeno podjetje, ampak me zanima v večini...
4. Kaj si mislite o meni glede na prebrano zgoraj, imate kakšna priporočila za življenje nasploh...? Zelo bom hvaležen, če mi delite tudi kakšne Vaše življenske izkušnje...
To so v večini vprašanja, ki me zanimajo, preden pa končam pa vas še nekaj prosim. Morda sem res še premlad za razmišljanje o univerzi in poklicu in svareh, ki jih bom v življenju počel ampak vas vseeno prosim, da mi odgovorite na zastavljena vprašanja(če ste seveda pri volji za to), četudi sem prispevek napisal zelo na dolgo, verjetno z 5krat preveč besed, ampak res sem želel, da me spoznate iz tega vidika, z razlogom, da mi znate bolje svetovati. Res je tudi, da sem proti vam vsem čisti zelenec iz tega področja in se morda sploh še ne zavedam kaj v resnici je pravo strojništvo, a ravno iz tega razloga sem napisal ta prispevek, da se začnem učiti in informirati o tem in tako nabirati dragoceno znanje.
Res se vam vsem že vnaprej iz srca zahvaljujem za odgovore in potrpljenje pri branju

, v tem novem letu pa vam želim vse lepo, obilo uspehov ter uresničitev želja ter se priporočam za odziv.
Hvala še enkrat in lep pozdrav!!