STROJNISTVO.com • Poglej temo - Delavec

Delavec

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Delavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.6.2019 18:22

Danes je prišel k meni na razgovor fant, slep na eno oko. Pravi da je že 10 let na nekih CNC strojih ... - ja, ni problema, to je v redu, toda jaz rabim človeka s 100% motoriko, torej ročne spretnosti, kar pa ta fant žal ni ( ? )

Se morda motim? Baše me namreč moralni maček :roll: . Fantu sem namreč odgovoril, da nisem za to, da ima pač samo 2D vid, mi kot pasarji pa ... :-? - šit ! :cry:
Pa je tehnik, in to nekaj iz geodezije, torej mu je fizika prirojena ... :-?

Ja, šit! Kaj pravite?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Delavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.6.2019 19:06

Ja pa nekaj ne razumem. Mogoče mi boš obrazložil. Ali ga zaposliš za nedločen čas takoj ali ima preizkusno obdobje npr. 6 mesecev? V tem obdobju se pa ja vidi ali bo sposoben opravljati obveznosti na svojem delovnem mestu. Ali se jaz motim?

Sam imam sicer še malo drugačno mnenje. Preizkusno obdobje je obojestransko. Jaz sem dal odpoved znotraj preizkusnega obdobja in rekel delodajalcu adijo (še med recesijo), pa me je debelo gledal, takole :o . Zame se ni izkazal s svojimi zadolžitvami kot delodajalec in nisem videl prihodnosti v sodelovanju.

Fant bo verjetno našel delo v kakšnem podjetju, kjer zaposlujejo tudi invalide. Tu v našem koncu je eno takšno podjetje. Njegova hiba je verjetno uradno zabeležena kot delna invalidnost in to pri sklepanju delovne pogodbe vse igra vlogo.

Mater, za nobeno stran ni enostavno. :evil: Ali si tam ali pa tam, ko te nekdo *ebe. Vse sorte zgodb poslušam in verjamem, da so na obeh straneh idioti, kot tudi fer ljudje. Včasih se pravi srečajo in zadeva "špila". Včasih pa kot delavec nimaš izbire in ne gre drugače. V teh časih je pa tudi izbira na strani delodajalcev slaba in potem je, kot pač je...

Verjetno pa ne bo več dolgo tako... :(
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.6.2019 19:32

Šteje žal samo učinek. Žal. :-?
Marsikaj je že šlo skozi delavnico in običajno so fantje sami zadevo prefiltrirali. Kdor ni bil za k nam - je pač odšel, nekje prej kot v enem mesecu. Vzdržujem pač najvišji možen kolektivni odnos, pri nas so vsi med seboj najboljši prijatelji. Pri tem vztrajam in fantje to spoštujejo (upam da - :roll: - saj veste).
Gre za fiziološko napako, eno oko je slepo zaradi poškodbe v mladosti, fant bi prišel delat, toda me je vnaprej zaskrbelo zarqadi njegovega vida. Pri nas pa imamo predvsem naročniške izdelave, in to bolj v smeri pasarstva :-? . Torej motorika zelo pomembna ! Brez enega očesa? (izgubil ga je v rani mladosti, se pravi da živi z defektom že ... vsaj 20 let)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 7.6.2019 20:22

V moji soseščini živi ženska, sošolka mojega sina, ki je od rojstva na eno oko slepa, počasi se bliža štiridesetim letom. Živi in dela normalno, ker ji eno oko skozi življenje dobro služi. Normalno je šla skozi šolanje, mislim da je končala 6 stopnjo, opravila je normalno vozniški izpit, normalno, dobro vozi. Skratka, verjetno ima problem, le če ji prileti mušica v zdravo oko (mi ostali pač zamižimo na eno oko, z drugim pa še vedno vidimo - slabše kot ona z edinim).
Poznam tudi človeka, ki se je rodil z eno zdravo roko, drugo pa samo majhen štrcelj, pa je s svojo roko in četrt sam zgradil svojo stanovanjsko hišo ......
Da te ne bo pekla vest, vzemi fanta na enomesečni preizkus, morda bo še boljši kot ostali "normalni", prej se seveda z njim pogovori, da ne bo preveč razočaran, če ne bo dosegal tvojih zahtev, saj jih verjetno tudi polovica "normalnih" , ne dosega.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.6.2019 20:41

Ja, sej ... pri nas tko ni normalnih, vsi smo itak malce čez ... :-?
Hvala, sem naštelal v to smer. Me pa morala yebe, to je! :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.6.2019 20:45

Toda - mislil sem, da boste kaj komentirali, kaj pomeni 2D vid proti 3D vidu , kar naj bi bilo normalno če gledaš z dvema očesoma.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 7.6.2019 21:35

Na eno oko zelo slabo vidim že od rojstva, nekje na tri metre vidim število prstov. Imam "leno oko". https://www.optikas.com/ambliopija.html
Kako je to, če vidiš na oba očesa, žal ne vem. Če moram kaj precizno pogledati, zamižim na eno oko.
Na tisti mašini za globinski vid v četrto sigurno zadanem, kateri kvader je bližje...
V pasarstvu sem delal več kot 10 let,... "fina šlosarija", TIG varjenje, preoblikovanje pločevine,...
Vidim vse in še več kot sodelavci (dopuščam možnost, da nočejo videti).
Že skoraj 10 let delam v konstrukciji.

V osmem razredu mi je arogantna šolska dohtarca rekla, da mi ne bo dala zdravniškega spričevala za nobeden tehnični poklic. Marsikomu je prekrižala mladostniške sanje, me jih hvala Bogu ni. Je morala upoštevati mnenje okulista.

Demz, odločitev je tvoja... čas je tisti, ki bo pokazal pravilnost tvoje odločitve.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.6.2019 6:36

V pasarstvu si delal 10 let, pa te vid ni oviral ?
To sem hotel slišati in hvala za to.

Jaz vem da je 3/4 delovnega rezultata v motivaciji, dejstvo je pa tudi,da danes ne dobiš več kvalificiranega - torej šolsko izobraženega strojnika. Pa tudi pasarska delavnica ni klasično strojništvo, tako da ...
Meni je ogromen podatek, da je fant tehnik, torej 5. stopnja, ker že to nekaj pove o njem. Gre za to, da želim imeti samostojnega in kompletnega mojstra v delavnici. Da fanta pripeljem do te faze, potrebujem 10 let, toda vedno sem gradil v to smer. Dilema je nastala, ko sem pač videl njegovo oko.

Tako da - še enkrat hvala za mnenje, mislim da ga bom povabil na probo za nekaj dni.

Če imate tudi drugi kakšne izkušnje na to temo, pa prosim. Zame je delavec kapital in tako moram tudi imeti odnos do njega.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 8.6.2019 8:07

Ali me (ne) vid ovira ali ne vem, ker ne vem kako je to, videti na oba očesa.
Lahko pa ti poskusiš, zalimaj si eno oko in delaj. Če bi pa rad megleno videl, si pa daj v oči kapljice za razširitev zenice.
Za samo delo bi bilo verjetno boljše, da na drugo oko ne bi videl ničesar. V primeru, da si pa zdravo oko poškodujem, obstaja pa velika verjetnost, da to moje "leno oko" spregleda, s pomočjo povečane diopotrije, nekje v enim letu. Vsaj tako pravi optometrist dr. Emil Oblak.

Motivacija ali v to sodi tudi učljivost... Vsekakor je tudi ta zelo pomembna. Že pred leti sem v eni knjigi prebral, da se danes svet razvija s takšno hitrostjo, da stagniraš, v kolikor svojega znanja ne podvojiš v sedmih letih.

Pred kratkim sem se pogovarjal z enim stricem (70+), ki je kot vajenec v neki delavnici krpal lonce. Leta 1990 je imel že polno delavnico strojev, od strojev za razrez in upogib pločevine in cevi, do rezakarce, stružnice, štance,...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.6.2019 8:33

Kovinarska delavnica je nevarna. Giblješ se v okolju, kjer ti vsaka nespretnost lahko precej pokvari dan, ali pa še kaj več. Poleg tega gre tudi za storilnost, ker smo prignani na meje. Rezerv ni več in v eni uri premečeš samo toliko železja in niti kile več :-? kot toliko.

Sedaj, če si odrastel s pomanjkljivim vidom, si predstavljam da je zelo drugače, kot pa če bi se ti defekt zgodil pravkar. Ker si že prilagojen. Iz tega stališča gledam. Imam pa pomislek v smeri, npr. kako se tak človek giblje v tako zahtevnem okolju kot je kovinarska delavnica, oz. ali je zato kaj bolj ogrožen? Poleg storilnosti in natančnosti seveda.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.6.2019 19:56

Ročne spretnosti niso nujno odločilni ovirane zaradi vida na eno oko. Koneckoncev tudi strelci med svojim preciznim merjenjem mižijo na eno oko.

Če ima reference in izkušnje, se mu po mojem lahko da vsaj preizkusno priliko. Seveda ma, da se uporabijo vsa zaščitna sredstva in protokoli za varno delo, tako kot treba POVSOD in bi na dolgi rok komot lahko normalno delovalo.

Brez probat ne morete vedet. Pravtako oseba s popolno funkcionalnim telesom ni nobeno zagotovilo, da se ne bo zgodila kakšna površnost.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.6.2019 20:06

Veš, če vzameš človeka na šiht, je to kar precej ozka stezica. Ravno zato pa imamo vse tiste protokole, od zdravniških do varstva pri delu itd. Pa ti še vedno nihče ne more zagotoviti, da bo delavec kljub 100 procentnem izvidu tudi uspešen pri delu. Žal.
Z vsemi temi pregledi si zgolj zavaruješ malce hrbta, ker - konec koncev te lahko ob aktualni zakonodaji in malce "žleht žilice" vsak povprečen mimoidoči kandidat za delo sleče do spodnih gat :-? .

Mene kot delodajalca pa mora seveda skrbeti predvsem, ali je ta kandidat - pošten, motorično primeren, pošten, motiviran, ... pošten, ... :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 8.6.2019 21:53

daj mu mmožnost, če ne bo ok. bo pa za majstra.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 9.6.2019 5:22

A misliš, da če ne vidi na eno oko, da ne bere EDINEGA portala namenjnega strojnikom??
BTW Beethoven je bil gluh in strelci vsaj uni, ki so preciznjaki imajo tekom merjenja eno oko pokrito.
Lp
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.6.2019 6:00

V bistvu sem tudi računal na to, predvsem sem pa želel slišati izkušnje ter mnenja.

Zakaj ne bi pisal na javnem portalu o čisto življenjskem primeru, zakaj bi ga obravnaval kot tabu, medtem ko pa od sexa in ostalih dnevnih zadev pa smeš vedno pisati v neomejenih količinah?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov