STROJNISTVO.com • Poglej temo - Struzenje alu plosce

Struzenje alu plosce

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Struzenje alu plosce

OdgovorNapisal/-a MaticK » 13.6.2019 5:13

Delam za svoje potrebe, ni komercialna zadeva. Rabim za ledice, za kar bi mi naceloma zadostovala ze samo ravna 2mm alu plosca samo boljše kot je hlajenje, bolje je.
Dimenzija je fix (606x436mm), ker imam ze narejen nosilec in okvir, tako standardne zadeve zal ne pridejo v poštev, ker so vse premajhne. Razen ce se da zvarit skupaj, kar pa ne vem kako bi izpadlo. Pa v vsakem primeru so mi standardne zadeve prevelike, kar rabim tudi cim manjšo tezo. Racunal sem nekje do 2.5kg. 606x436x2mm plosca je cca 1.5kg, tako je 1kg za "rebra".
Seveda pa tudi budget ni neomejen, verjamem, da se da narediti vse ce je budget. Si pa nisem mislil, da je tak problem (oz tako drago) na(f)rezat enostavne kanale v aluminij.
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a MaticK » 13.6.2019 5:14

čiro1950 napisal/-a:V firmi smo se tudi izmišljevali nekaj podobnega, pa so v delavnici utore naredili s kolutno žago tudi nekaj cm globoko.

Super, outside the box idea :D
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a JURENOVAK » 13.6.2019 6:39

Predlog:
vzami alu plato ter nanetaj na zgornjo stran L-profil.
lp.
Pleh je bolš krivit v delavnici kot na cesti.
JURENOVAK
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.6.2019 9:12

no to po "čirotu", je prava rešitev :D :D , plato najprej okoli pofrezaš, pol greš pa s cirkularjem po rebrih vzdolžno in precno, dobro malo moraš prepenjati, kolikor si predstavlam en GUK, plata je kar velika..., ma daj enemu frezalcu risbo, pa ti bo povedal..., glej pri vsaki obdelavi je primarni princip "togo vpetje", potem pa gremo naprej...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.6.2019 10:04

Kako boš pa iglo odstranil,da bo nečemu podobno?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.6.2019 10:54

kouter:

zahebano, dobro morda s kakim peskanjem, ja igle bo za poiz..., glej smo že na začetku rekli, da je to APOLO ali SOLJUT, ni razlike med njima, projekt, z apolom so šli na luno šele, ko so dobili japonci silicij z nulo na nevem kateri decimalki..., pa jih je 13-ka zahebala, dobro samo ne silicij...

pa še to: fant ima debelino stene palte 2 mm, kako bo s to debelino sploh imel stik z virom teoplote, da bo ta prestopala na ta kurceva rbara, to bo vse vihralo..., jo bo gor limal,

na kompu nisem dal na procesorju paste, ko sem malo čistil "jajca" od kompa, je bil TILT, kaj zdaj..., razkopli, in namaži s pasto.... :D :D

še to: ravno zdaj imajo na 202 nekaj o apolu z lune..., Armstrong je stoplil na luno...

no zgleda, da je fant malo zašel...

"outside the box idea", zakaj mora biti vedno ena kurčeva amerikanščina, pa toliko imte proti njim..., ne moreš vjeramet...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 13.6.2019 12:37

MaticK napisal/-a:Delam za svoje potrebe, ni komercialna zadeva. Rabim za ledice, za kar bi mi naceloma zadostovala ze samo ravna 2mm alu plosca samo boljše kot je hlajenje, bolje je.
Dimenzija je fix (606x436mm), ker imam ze narejen nosilec in okvir, tako standardne zadeve zal ne pridejo v poštev, ker so vse premajhne. Razen ce se da zvarit skupaj, kar pa ne vem kako bi izpadlo. Pa v vsakem primeru so mi standardne zadeve prevelike, kar rabim tudi cim manjšo tezo. Racunal sem nekje do 2.5kg. 606x436x2mm plosca je cca 1.5kg, tako je 1kg za "rebra".
Seveda pa tudi budget ni neomejen, verjamem, da se da narediti vse ce je budget. Si pa nisem mislil, da je tak problem (oz tako drago) na(f)rezat enostavne kanale v aluminij.

Problem glih ni, ampak tu je treba upoštevat par vidikov:
- material
- cena strojne ure
- cena vseh naknadnih obdelav

V bistvu je vse odvisno od tega kako se stvari lotiš.
Rezkanje, če se tega lotiš sam z neko hobi mašinco za utore delat, te pride zelo poceni. Če boš to dal nekomu, ki ima Morija za 500.000 , katerega je treba še sprogramirat, in bi rad kompliciral s tolerancami se primi za srce, nato šele za denarnico.

Poleg tega pa ti je v večini primerov najceneje kupiti že izdelane profile, ki jih potem samo skupaj daš.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 13.6.2019 12:50

Pozdrav

Če bi pri drugem predlogu stranski dve rebri tudi bili prekinjeni in če denar ni problem, potem to lepo na žično erozijo zrežeš, samo moraš imet tako veliko, da to "not spraviš"...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.6.2019 13:26

Vmesno vprašanje : koliko košta žična erozija, če režeš OCR 12 debelina 30 mm in da je obseg konture npr. 250 mm?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.6.2019 13:42

hitrost rezanja med 1 in 2 mm na minuto (lahko tudi nekaj več, odvisno) - enkraten rez, brez porezavanja. sedaj pa sam izračunaj potreben čas, dodaj pripravljalna dela (vpenjanje, pozicioniranje, izpenjanje, programiranje. In množi z 25 do 35 eur/h. (+DDV).
Še nekaj-obseg konture - ni vseeno ali je enostaven krog-elipsa-kvadrat ali je sestavljeno iz veliko krajših segmentov - na vsakem radiusu-vogalu se stroj skoraj ustavi, ko pride okrog vsakega "ovinka" pa spet pospešuje do končne hitrosti do naslednjega "ovinka"- in to dejanske čase rezanja lahko podvoji, potroji.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 15.6.2019 8:27

MaticeK,
če ni ravno vojaška skrivnost raje malo bolj predstavi tale tvoj projekt in boš dobil kako idejo za izvedbo brez takegale noro dragega preseravanja. Mogoče enostavno prepihavanje škatle z ventilatorjem?
Sicer pa daj naokoli povpraševanje - me res zanima, če bi ti kdo to naredil za manj kot … 500 evrov ?! (Da boš imel malo občutka, kaj si narisal - papir in monitor 'vse' preneseta.)
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.6.2019 10:17

matic:

na to kar imaš gor, kar pozabi, to je misija nemogoče..., daj izmili si kaj drugega..., a veš kako prestopa toplota z enega telesa na drugega in, da to drugo telo to toploto odda nevem kam - verjetno zraku, da to prvo telo dovolj hladi, imaš analizo tega prestopa te toplote..., ali kar nekaj..., malo na palec...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 15.6.2019 11:52

vili napisal/-a:matic:

na to kar imaš gor, kar pozabi, to je misija nemogoče..., daj izmili si kaj drugega..., a veš kako prestopa toplota z enega telesa na drugega in, da to drugo telo to toploto odda nevem kam - verjetno zraku, da to prvo telo dovolj hladi, imaš analizo tega prestopa te toplote..., ali kar nekaj..., malo na palec...

Nemogoče ravno ni, je pa zelo slabo zamišljeno.

Navadno ravno rebro je čisto dovolj dobro. S tistimi špičkami efektivno ni naredil čisto nič. Hladilnik (izmenjevalec) mora imeti čim večjo površino za konvektivni prestop, v tem je čar teh reber. Razne špičke so bolj "[cenzurirano]" po domače povedano, ker k skupni površini ne prispevajo nič, pa še pretok zraka dušijo (turbulenca). Praktično gledano je skoraj bolje, če bi pustil ravno ploščo.

Čisto razmetavanje materiala in časa.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 15.6.2019 12:14

JURENOVAK napisal/-a:Predlog:
vzami alu plato ter nanetaj na zgornjo stran L-profil.
lp.

Netanje ni ok. Če že, naj bo lotan spoj, da je prenos toplote čim manj oviran.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticK » 15.6.2019 17:01

Zelo na kratko: led panel. Dva taka vecja 135x40cm panela sem si ze naredil, 15m led trakov, med njimi cca 35mm prostora. Zadeva deluje super, nosilna plosca se segreje do 35C. Zdaj delam nova manjša panela (61x44cm) z istimi ledicami, samo je vmes samo 1-2mm prostora. Prvega sem ze sestavil, po 15min delovanja se plosca (trenutno uporabljam combond plosco; primarno zaradi lahke teze; 61x44x0.3cm tehta samo 0.8kg) segreje na 60C+, kar je prevec. Tako zdaj rešujem zadevo z drugo podlago. Predvidevam, da bi ze samo 2mm alu plosca zadostovala (combond plosca je sestavljena iz 0.1mm alu + 2.8mm plastike + 0.1mm alu), samo sem razmišljal da bi preventivno naredil še dodatna rebra (ker sem sklepal, da je to dokaj enostavno za narediti).
Zelo pomemben kriterij - cim lazje! Enostavno bi bilo narediti blok aluminija ali pa obicajna (ogromna) rebra, pa da cela zadeva tehta 5kg+ oz še vec. Odpade! Ze samo 2mm alu plosca bi tehtala 1.5kg. Oblika z najvecjo površino in najmanjšo maso = stozec. Ker pa stozca sigurno ni enostavno izrezati/zbrusiti/frezati/karkoli sem v prvem designu uporabil kvadratke. Te imajo najvecjo površino in istocasno najmanjšo maso. Oba designa bi bila pod 2.5kg, kar je max, 2kg bi bilo še bolje. Sem fotograf, (graficni) oblikovalec, tako tole delam cisto iz glave in ljubiteljsko, nisem si pa mislil da je v 2019 tako tezko oz drago narediti navadne utore/izreze v aluminij.
Sem pa prebral veliko o prenosu toplote iz toplotnega vira na medij in potem naprej. Baker bi bil sicer najboljši kot hladilni element, samo ima alu boljši prenos toplote v zrak. Trenutno nimam predvidenega dodatnega ventilator tako zaenkrat ostajam pri alu. Oblika pa kot receno, cim vecja površina z cim manjšo maso - kar so kvadratki. Te sem zdaj raztegnil v 10mm, kar je baje lazje za izdelat. Tanjše kot 2mm si pa tudi ne upam delati, ker bodo rebra izpostavljena in bi se hitro poškodovala. Drugace bi bilo seveda še bolje 0.2mm rebra ali kaj podobnega, ko je ogromna površina in mala teza. Zal ne. Tudi mere panela ostajajo kot so, ker imam ze nosilce in okvirje za take dimenzije.
To je nekako to. Drugace sta pa dva clana ponudila pomoc in se ze pogovarjamo o konkretnih rešitvah oz opcijah..
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov