STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri varilni aparat kupiti

Kateri varilni aparat kupiti

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kateri varilni aparat kupiti

OdgovorNapisal/-a hscnc » 6.1.2019 17:21

Problem ni v tem ker bi bili aparati pod 250 A slabo narejeni temveč v tem ker vsi bi radi imeli stroje z silnimi amperažami za čimmanjše evre. Ko omenjate WTLje, priznati jim je treba robustnost, variti pa se niso še naučili. Ne znajo začeti in ne znajo končati vara, kar je vmes pa tudi ni presežnik...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 6.1.2019 19:57

WTL aparati delajo za tak denar več kot odlično. Za varjenje črne pločevine ni potrebne neke vesoljske tehnologije. Sicer pa pozabljamo da ni vse v aparatu, glavne so nastavitve, veliko se pozna kvaliteta žice ter plina. Ga imam raje kot varstroja za enak denar. Sicer bi verjetno kupil kaj drugega, vendar sem nujno potreboval terenski mig-mag aparat okoli 300A. Če bi hotel kaj evropskega bi bila cena trikratnik ali še več.

Začetek in konec se pa lahko nastavlja. Imaš soft start ter nastavitev odgorevanja žice, vsaj moj, pa tudi 350A s ločeno podajalno ima potenciometre v podajalni omarici. Če ste to mislili
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ko-vinko » 18.2.2019 20:38

fantje ce kupujete aparate in mislite z njim delat kot hobi ali profesionalno zbirajte med znamkami kemmpi ,fronius ,varstroj oz.po novo daihen, lorch, merkle in esab sicer esab so malo zaostali razen rehab model od njih to so znamke, ki so v najvišjem rangu in vas nebojo razočarale kupiš enkrat imaš večno :D
ko-vinko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kenny » 18.2.2019 23:29

Kaj pa če te razočarajo aparati 5000€+, pa ne enkrat ampak večkrat ? :D Tista večnost je veljala včasih ko so imeli aparati 300kg, premaknil si ga komaj, pokvaril pa še težje. Sicer je pa itak vse kitajsko, če ne drugega komponente na ploščah (upori, kondenzatorji, tranzistorji). Če odpreš varstroja za 5000€ pa lepo piše na plošči made in china. Kakšen aparat se firmi posreči, kakšen ne, to velja za vse firme (ajde kitajcam se jih malo več ne).
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix12 » 9.9.2019 18:41

Zdravo,
Zanima me če ima kdo od vas varilni aparat Kemppi Minarc Evo 180?
Ali je vreden denarja?
Hvala za odgovor.
Asterix12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 10.9.2019 13:55

Zdravo,

Za domačo uporabo ter tudi uporabo 3-4 ure dnevno so WTL-varilni uporabi cenovno ugodni.

Sam doma uporabljam WTL TIG 200 Amp pa se kar da, Oče ima WTL MIG/MAG 315 Amp ter je tudi soliden stroj za tako ceno. (Sam uporabljam TIG WTL okoli 4ure dnevno pa po 3 letih dela ne kaže na slabše)

Res da nimaš posebnih funkcij kot pri varilnem aparatu za 3000€+ vendar se z malo mujo ter malo izkušenosti da marsikaj zavariti.

Mislim da je MIG MAG WTL 315 Amp okoli 850€ z davkom oz. nekaj podobnega. Če bo samo uporaba doma lahko kupiš tudi manjšega, samo če nahitro pogledaš tistih 100 € ali 200 € več pa da maš stroj malo močnejši tudi ni slaba zamisel.

LP.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix12 » 10.9.2019 16:49

Oj,
Ne gre se za to da je aparat cenovno ugoden.
Vendar da je trpežen.
Kupil sem Stahelwerk AC/DC TIG 200, super aparat ni kaj reči, ko je delal to pa je bilo točno 4 dni.
Lepo sem ga spakiral in poslal nazaj.
Osel gre samo enkrat na led, ali kako že?

Iščem pač z katerim bi varil večinoma oplaščene elektrode in da bi bil solidne izdelave (da ne crkne takrat ko ga res rabiš), to da podpira TIG varjenje je samo češnja na smetani.
Torej si nihče ne lasti Kemppi minarc evo 180?
Asterix12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kenny » 10.9.2019 22:51

varil sem s minarc 150 na 75m 1.5 kabla s 3.2 evb. Vari super, ta dotični je doživel tudi že veliko padcev, dežja,... ...odličen aparat.

Pazi na dejstvo da za tig nima vžiga, torej se moraš dotakniti obdelovanca. Prav tako nima ventila in moraš kupiti pištolo s ventilom, da ga ročno odpreš.

V tem rangu imaš še lorch micorstick 160, fronius transpocket katera bi ti bolj priporočal, zgolj iz izkušenj, kakšne večje razlike pa ni. Vsi imajo tudi pfc, ki kompenzira voltažo za dolge kable ali generator.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 11.9.2019 6:20

Asterix12 napisal/-a:Oj,
Ne gre se za to da je aparat cenovno ugoden.
Vendar da je trpežen.
Kupil sem Stahelwerk AC/DC TIG 200, super aparat ni kaj reči, ko je delal to pa je bilo točno 4 dni.
Lepo sem ga spakiral in poslal nazaj.
Osel gre samo enkrat na led, ali kako že?

Iščem pač z katerim bi varil večinoma oplaščene elektrode in da bi bil solidne izdelave (da ne crkne takrat ko ga res rabiš), to da podpira TIG varjenje je samo češnja na smetani.
Torej si nihče ne lasti Kemppi minarc evo 180?

Sej pravim, da ga uporabljam okoli 3-4 ure dnevno, za tako ceno kot je je soliden varilni aparat. Elektrode ali TIG, use dela tako kot mora. Edino enkrat sem imel problem, vendar je napaka varilca in ne aparata (Max. amp + pulzno varjenje aluminija) Je pištola kr ˘˘gorela˘˘, pač take stvari nebi smel glede na to da pištola ni vodno hlajena.

TIG ni dotični. Ponavadi TIG kjer je potreben dotik ni veliko vreden, ker boš večino časa samo Wolfram-elek. brusil. Pa še kontakt učas ni dober, ti še masko izklaplja, ko je treba pa enkrat kakšno luknjo par mm zafilat te pa samo domače rečeno j***.

Uglavnem če nimaš nekej velik za varit, se ti investicija kmalu pokrije.

Za tale stahlwerk ne morem reči ga še nisem probal, sploh pa da v 4 dneh preneha delat je pa mau huda tudi za nizkocenovca.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix12 » 11.9.2019 17:36

Stahelwerk, je tako da ima 5 let garancije.
V mojem primeru je bil verjetno problem z žicami ali kaj takega ker je aparat delal ko si ga pa prestavil je pa nehal in obratno. (Sumim da je kriv transport iz Nemčije preko DHL)
Pač ni še mi dalo ukvarjati z servisom in sem stvar raje poslal nazaj.
Asterix12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a DieselWeasel » 5.10.2019 21:57

Pozdravljeni,
že nekaj časa se želim naučiti varjenja in rabim nekaj nasvetov.
Torej doma imamo nek star varilni aparat, ki stoji že približno 10 let in je v slabem stanju. Tu je slika za kater aparat gre.

Slika

Zanima me, če ga je smiselno dati na popravilo / obnovo (Mislim da zadeva deluje, je pa nujno treba zamenjati kable, ker so prepareli.), koliko bo to približno stalo in kje v Ljubljani z okolico mi to lahko naredijo.
Imamo tudi nekaj paketov različnih elektrod - prav tako stare. To je najbrž fuč in se samo stran vrže? Kam?

Vseeno pa mislim, da bi kupil tudi drug aparat. Varil bi predvsem tanjše zadeve, mislim da od 1mm pa tja do 5mm - kakšnih debelejših zadev si ne predstavljam da bom rabil.
Najraje bi imel AC/DC TIG aparat, ker mi je izgled varov načeloma pomemben (+ varjenje brez dodajanja materiala) in ker je ideja o varjenju aluminija privlačna, ampak ko sem sedaj začel raziskovati aparate, sem ugotovil da so najcenejši AC/DC TIG aparati tam 500/600eur potem rabim pa še kup druge opreme, ki je še nimam (jeklenka z argonom, ventil, manometer, zaščitna oprema, dodajni material - sem kaj pozabil?) - torej skupaj okoli 1000eur za začetek hobija ki se mogoče ne bo niti prijel.

Kakšno je vaše mnenje, je pač boljše začet z MIG/MAG aparatom in potem preiti na TIG če se pojavi potreba? Ali DC TIG ki se dobijo tudi za manj denarja?
Definitivno pa bi rad malo manjši začetni strošek :D Mogoče da vzamem nek aparat do 400e (v upoštev pridejo tudi rabljeni, ampak ne vem kako pred nakupom preveriti da je v dobrem stanju).

EDIT: Prilagam preglednico do aparatov ki sem si jih shranil iz takšnih ali drugačnih razlogov (LINK), če bo imel kdo čas pregledati in direktno svetovati kaj kupiti.
DieselWeasel
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 7.10.2019 6:31

DieselWeasel napisal/-a:Pozdravljeni,
že nekaj časa se želim naučiti varjenja in rabim nekaj nasvetov.
Torej doma imamo nek star varilni aparat, ki stoji že približno 10 let in je v slabem stanju. Tu je slika za kater aparat gre.

Slika

Zanima me, če ga je smiselno dati na popravilo / obnovo (Mislim da zadeva deluje, je pa nujno treba zamenjati kable, ker so prepareli.), koliko bo to približno stalo in kje v Ljubljani z okolico mi to lahko naredijo.
Imamo tudi nekaj paketov različnih elektrod - prav tako stare. To je najbrž fuč in se samo stran vrže? Kam?

Vseeno pa mislim, da bi kupil tudi drug aparat. Varil bi predvsem tanjše zadeve, mislim da od 1mm pa tja do 5mm - kakšnih debelejših zadev si ne predstavljam da bom rabil.
Najraje bi imel AC/DC TIG aparat, ker mi je izgled varov načeloma pomemben (+ varjenje brez dodajanja materiala) in ker je ideja o varjenju aluminija privlačna, ampak ko sem sedaj začel raziskovati aparate, sem ugotovil da so najcenejši AC/DC TIG aparati tam 500/600eur potem rabim pa še kup druge opreme, ki je še nimam (jeklenka z argonom, ventil, manometer, zaščitna oprema, dodajni material - sem kaj pozabil?) - torej skupaj okoli 1000eur za začetek hobija ki se mogoče ne bo niti prijel.

Kakšno je vaše mnenje, je pač boljše začet z MIG/MAG aparatom in potem preiti na TIG če se pojavi potreba? Ali DC TIG ki se dobijo tudi za manj denarja?
Definitivno pa bi rad malo manjši začetni strošek :D Mogoče da vzamem nek aparat do 400e (v upoštev pridejo tudi rabljeni, ampak ne vem kako pred nakupom preveriti da je v dobrem stanju).

EDIT: Prilagam preglednico do aparatov ki sem si jih shranil iz takšnih ali drugačnih razlogov (LINK), če bo imel kdo čas pregledati in direktno svetovati kaj kupiti.

Zdravo,

Kateri kabli so prepareli ?, Kabel za ročico elektrod ter masa ? Ali kabli dovoda elektrike ? Ali kabli znotraj varilnega aparata ?.

Drugače če razmišljaš o nakupu novega aparata boš kabel za ročico elektrod ter maso dobil tam, pa imaš nato TIG na enem aparatu, ročno obločno pa na drugem aparatu.

Hobi ki se mogoče nebo prijel ne obstaja :), hobi je hobi, to je da 1x mesečno nekomu malo povariš, oz. da vsaj enkrat tedno nekaj variš bolj za svojo dušo ter strojniško žilco to se vedno prime.

Je pa res da ne moreš pričakovati da boš imel tak hobi za 200 €. Ponavadi je tako da če kupiš slabšo stvari ti še tista hobi žilca uplahne k se jebeš z nekimi preprostimi stvarmi pa ne da iz sebe.

Tako da koliko si pripravljen dati za Hobi aparat ni naša zadeva oz. boljše da se ne vtikamo k boš kasneje še koga od nas preklel k smo ti rekli da bo aparat za 200-400€ uredu, pa mogoče ne bo :).

Če ti je mig/mag aparat zaenkrat dovolj kupi pač mig/mag, ker s TIG-om pozabi da boš varil kakšne cevne konstrukcije, nadstreške, sosedu zabojnike oz. ^^kible^^, ker ne boš nikoli tako točno pripravil materiala da bi lahko požiral 5mm lufta med cevmi oz. profili.

TIG-je za fine zadeve, to da imaš med materialom minimalni luft, pa za kšne specialne stvari, ker je argon drag, in noben ti ne bo plačal da boš z tig-om varil cevne konstrukcije ker nikamor ne prideš že iz same hitrosti varjenja, kaj šele z ceno argona. V primeru da bo pa že plačal pa si boš komajda pokril svoje stroške.

Za co2 je pa tako, da ti bo nekej praskalo pa neko 0,8 žico boljše da z elektrodami variš.

Jaz z moje strani ti lahko povem kaj kupi, oz. cenovni rang da bo še nekako uredu. Vendar si že prej omenil da cenovni rang 500-600 € odpade, to je pa začetni cenovni rang za nov aparat, s takim aparatom se šele začne. Pa moraš vedeti da co2 pa elektroda še nekako gre z navadno masko, za TIG je pa že obveza avtomatska maska, kjer ti je pa cena take da je še uredu oz. da ne bo ob premalu varjenja crknilo pa da ne boš mogel baterij zamenjat začetna cena tam okoli 200€

LP.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.10.2019 7:15

Diesel, po specifikacijah na sliki predvidevam, da je to varilni trafo priklop na 230V ali 400V (med 2 fazi). Varilni tok do 135A/145A
S tem boš varil elektrode 2,5 ali 3,25 mm. Če se ti splača menjati kable, vprašaj kakšnega "popoldanskega" električarja za strošek. Za primerjavo poglej na npr. bolho, kakšne so tam cene.
Za hobi in učenje poceni varianta,neuničljiva zadeva, vendar kar zahtevna (sprijemanje elektrode na začetku varjenja, . . .).
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BeniTrnovec » 9.10.2019 13:32

Iz svojih iskušenj najbolj priporočam EWM npr picomig 180 pulzni ga imam doma za domaco uporabo ampak svasam kar veliko, vari pa zlo dobro tud tig edino kar mu manjka je visokofrekvenčen užig...
je pa tko da z 180A lahko narediš že skorej vse
BeniTrnovec
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a DieselWeasel » 9.10.2019 18:31

Najprej vsem hvala za odgovore in se opravičujem za pozen dogovor, ampak imam malo gužve :D

Sajko993 napisal/-a:Zdravo,

Kateri kabli so prepareli ?, Kabel za ročico elektrod ter masa ? Ali kabli dovoda elektrike ? Ali kabli znotraj varilnega aparata ?

Drugače če razmišljaš o nakupu novega aparata boš kabel za ročico elektrod ter maso dobil tam, pa imaš nato TIG na enem aparatu, ročno obločno pa na drugem aparatu.

Jah pogledal sem samo na hitro od zunaj, niti ne vem kako se odpre. Če sem prav videl kabli niso snemljivi? A je to možno pri starih modelih, ker za nove vidim da imajo vsi kable ki se odklopijo.

Sajko993 napisal/-a:Če ti je mig/mag aparat zaenkrat dovolj kupi pač mig/mag, ker s TIG-om pozabi da boš varil kakšne cevne konstrukcije, nadstreške, sosedu zabojnike oz. ^^kible^^, ker ne boš nikoli tako točno pripravil materiala da bi lahko požiral 5mm lufta med cevmi oz. profili.

Haha, s tem si me spomnil, da se en od sosedov pravzaprav uskvarja z varjenjem, tako da najbrž njemu ne bom nič varil :D

Sajko993 napisal/-a:Jaz z moje strani ti lahko povem kaj kupi, oz. cenovni rang da bo še nekako uredu. Vendar si že prej omenil da cenovni rang 500-600 € odpade, to je pa začetni cenovni rang za nov aparat, s takim aparatom se šele začne. Pa moraš vedeti da co2 pa elektroda še nekako gre z navadno masko, za TIG je pa že obveza avtomatska maska, kjer ti je pa cena take da je še uredu oz. da ne bo ob premalu varjenja crknilo pa da ne boš mogel baterij zamenjat začetna cena tam okoli 200€
LP.

Pa mi lahko kaj rablenega predlagaš iz bolhe na primer? Da paše v moj cenovni rang (čim manj, nujno pod 400) pa da lahkom z njem takoj yačnem variti na elektrode... Če ima zraven še opcijo mig/mag /dc tig dobro, ampak za enkrat bi se potem še odmaknil od stroškov jeklenke in plina.

fikus_ napisal/-a:Diesel, po specifikacijah na sliki predvidevam, da je to varilni trafo priklop na 230V ali 400V (med 2 fazi). Varilni tok do 135A/145A
S tem boš varil elektrode 2,5 ali 3,25 mm. Če se ti splača menjati kable, vprašaj kakšnega "popoldanskega" električarja za strošek. Za primerjavo poglej na npr. bolho, kakšne so tam cene.
Za hobi in učenje poceni varianta,neuničljiva zadeva, vendar kar zahtevna (sprijemanje elektrode na začetku varjenja, . . .).

Hvala, bom premislil, in povprašal če bi mi kakšen električar to znal zamenjat.
DieselWeasel
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov