epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

dm84 napisal/-a:Vse se da, toda zakaj bi? Za ta namen imaš termosolarne kolektorje.
Izkoristek pretvorbe sončne energije v električno je 10% - realno, solarnega kolektorja pa mnogo višji:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Son%C4%8Dni_kolektor
Torej boš rabil mnogo večjo površino za enak izplen...![]()
Več denarja![]()
Že termodinamsko gledano pretvorba:
~anergija>eksergija>~anergija ni najbolj pametna ideja...
Se pa da ja...
LP

bpod napisal/-a:
Kratka utemeljitev zakaj razmišljam o tem:
1. Prigraditev na obstoječi sistem el. ogrevanja je enostavna
2. Zadeva odlično deluje tudi, ko solarni kolektorji ne dajo cca nič od sebe (mrzli sončni dnevi pozimi)
3. Regulacija je popolnoma enostavna in ni skoraj nikakršnega varnostnega tveganja.

bpod napisal/-a::-) Brez zamere, kolega. Prosil sem za mnenja uporabnikov takšnih zadev, ker vem, da ljudje to uporabljajo. Neke splošne razlage in metanje na kup vsega kar se človek spomni, ni dobrodošlo. Fotovoltaika mi je sicer dobro poznana. Sicer pa si naštel vse mogoče argumente proti, edino dejstvo, ki res predstavlja tveganje, pa očitno ne poznaš. To je ustvarjanje obloka na ločilnem stikalu.

jan72 napisal/-a:Pozdravljeni, ogrevanje STV na fotovoltaiko imam že 5 let. Je inštalirana 1 kW (4 x 250W) in je sledilna v eni osi. Poleti in prehodna obdobja pokrije 100 % potrebe po STV, pozimi je pa delež 50 % (ocenjeno). Cena panelov je bila 440 € (4 x 110 €), izvedba nosilne konstrukcije pa lastna režija. Je pa potrebno dodatno dodelati (izolirati) sistem priprave in razvoda STV, saj se največ toplote porabi pri nadomeščanju toplotnih izgub. Sem pa iz Prekmurja.
Lp Janez

jan72 napisal/-a:Zdravo, grelec (3 kW) je povezan direkt na panel, brez dodatne elektronike samo termostat (delavni + varnostni) na 90 *C. Bom poslikal in opisal. Deluje BP, smo pa 3 članska družina. Finančni vložek je pa bil nižji v primerjavi s klasičnimi toplovodnimi kolektorji. Lp Janez

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov