STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zobniki

Zobniki

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a matejcek » 12.1.2006 8:47

benben napisal/-a:V knjig PRO/E WILDFIRE 2 avtorja Samo Čretnik, imaš opisano modeliranje zobnikov. Sam sem po opisanem postopku izdelal par zobnikov in jih z modulom Mehanizmi tudi zavrtel.

A BI SE DAL DOBIT TO KNJIGO KAKO? Kaj je se v tej knjigi?

A MI LAHKO KDO POSLE ZOBNIK NA SPODNI EMAIL ZA PROE, SE ZE VNAPREJ ZAHVALJUJEM.
hVALA, MATEJ

inox@email.si
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejc24 » 12.1.2006 9:54

matejcek napisal/-a:A BI SE DAL DOBIT TO KNJIGO KAKO? Kaj je se v tej knjigi?

A MI LAHKO KDO POSLE ZOBNIK NA SPODNI EMAIL ZA PROE, SE ZE VNAPREJ ZAHVALJUJEM.
hVALA, MATEJ

inox@email.si

Kaj se tak dereš, človek??!! To mi gre tako na živce, ko bi direktorja poslušal...
Hja, no ja, saj se vidi, novinec...
nejc24
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zagi » 12.1.2006 16:05

magnum357 napisal/-a:Nekaj zobnikov je v tutorialu od SolidWorksa, eni celo tako poenostavljeni, da je zob kar trapezne oblike.
Drugo, kaj dela SW v proeng debati: saj so problemi velikokrat podobni.

To je tutorial, omenil pa si knjžnico. Pomagaj. Kako pridem do zobnikov v knjižnici, kajti ti v tutorialu so namenjeni učenju animacije?
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rmatija » 14.1.2006 18:42

Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 18.1.2006 16:56

Na [cenzurirano] sem dobil zanimiv program za preračunavanje zobniških pogonov, jermenskih in verižnih pogonov, vijačnih zvez in še kaj. Imenuje se MITcalc, deluje v Excelu. Nisem še preizkusil vseh njegovih sposobnosti, po prvih ocenah pa mislim da je uporabna stvar za strojnike.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pubi2CV » 30.1.2006 14:52

Pozdravljeni !
Vidim, da je tema spet zaživela.....
Naj povem, da noben zobnik, ki ga snameš iz neta, ni primeren za obdelavo na NC mašini, vsaj jaz še takega nisem našel. Vsi so le približki ali pa so narobe. Ali pa so izdelani na osnovi diametral pitch, torej ameriška varjanta.
Meni deluje tako kot je treba le tisti, ki sem ga izdelal sam. Vendar pa imam izdelan le model z ravnim čelnim evolventnim ozobljenjem. Ta deluje brezhibno, ne glede na število zob in faktor korekcije v + ali -. Nisem pa v zadnjem letu imel časa in potrebe po izdelavi modela s poševnim ozobljenjem. Glede na to, da se bo gotovo v kratkem taka potreba pojavila, me zanima, če je komu uspelo izdelati takšen model in kako.....
.....ko bo čas, se ga bom prav gotovo lotil sam, saj po izkušnjah zaupam samo svojemu modelu. Ampak kaj, ko je zmeraj časovna stiska.......

LP

Grega
LP
pubi2CV
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a enkan » 26.2.2006 21:00

pubi2CV napisal/-a:Pozdravljeni !
Vidim, da je tema spet zaživela.....
Naj povem, da noben zobnik, ki ga snameš iz neta, ni primeren za obdelavo na NC mašini, vsaj jaz še takega nisem našel. Vsi so le približki ali pa so narobe. Ali pa so izdelani na osnovi diametral pitch, torej ameriška varjanta.
Meni deluje tako kot je treba le tisti, ki sem ga izdelal sam. Vendar pa imam izdelan le model z ravnim čelnim evolventnim ozobljenjem. Ta deluje brezhibno, ne glede na število zob in faktor korekcije v + ali -. Nisem pa v zadnjem letu imel časa in potrebe po izdelavi modela s poševnim ozobljenjem. Glede na to, da se bo gotovo v kratkem taka potreba pojavila, me zanima, če je komu uspelo izdelati takšen model in kako.....
.....ko bo čas, se ga bom prav gotovo lotil sam, saj po izkušnjah zaupam samo svojemu modelu. Ampak kaj, ko je zmeraj časovna stiska.......

LP

Grega

Grega (pubi2CV) ima popolnoma prav glede pravilnosti in natančnosti modela z neta. Res, da so razni modeli z neta le z "lune" podobni dejanskim. Če zadevo natančno pregledamo (premerimo v detalje), vso veselje zbline takoj.
Pri zobniku mora evolventa potekati iz osnovnega kroga db in ne iz df (npr. pri Čretniku), vse ostalo je stvar relacij. Če evolventa ne steče iz osnovnega kroga, potem "nagib" bočnice zoba ne ustreza dejanskemu zobniku (ki je izdelan klasično). To odstopanje se tudi tolerira in meri, odstopanje pa določa kvaliteta zobnikov.
Za čelne zobnike je zadeva relativno enostavna. Posebno poglavje pa so spodrezani zobje.
Poševne čelne zobnike narediš s trikom tako, da posebej definiraš vzdolžno krivuljo zoba (vijačnico), prerez pa narišeš na čelu zobnika. Paziti je potrebno da je kot poševnosti beta definiran na delilnem krogu!

Janez
enkan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 27.2.2006 8:55

Z [cenzurirano] sem si pobral GEARTRAX 2005 in ta v SolidWorksu zmodelira PRAVE evolventne zobnike, pa tudi poševne , polževo kolo in polža, stožčaste, ... In oblika je res evolventa, ne krivulja, sestavljena iz radijusov, kot je ta pri modelih z neta.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a enkan » 28.2.2006 19:02

magnum357 napisal/-a:Z [cenzurirano] sem si pobral GEARTRAX 2005 in ta v SolidWorksu zmodelira PRAVE evolventne zobnike, pa tudi poševne , polževo kolo in polža, stožčaste, ... In oblika je res evolventa, ne krivulja, sestavljena iz radijusov, kot je ta pri modelih z neta.

Koliko vem GearTrax ne upošteva toleranc, torej zobnik ni tak kot je izdelan. Ali se morda motim?

lp

Janez
enkan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 28.2.2006 19:30

Ne vem glede toleranc. Vem samo, da sem razne zobnike z neta gledal kako so zmodelirani, in ugotovil, da so vsi uporabili za profil zoba preprosto radius. Pri navedenem programu je to neka krivulja, ki je nisem preverjal, zagotovo pa ni radius, pri simulaciji teka se pokaže pravilen dotik zoba na zob in če je profil pravilen, ne vem zakaj bi taki zobniki ne bili pravilni. Važno da jih točno porezkaš in jih montiraš na pravo medosno razdaljo. Poskusil sem tudi z minimalnim številom zob (spodrezano teme zoba) in tudi tu izgleda pravilno. Nisem pa še imel potrebe po fizični izdelavi, zato o praktičnih rezultatih ne morem nič reči. Če bo čas bom poskušal kaj porezkati, takrat sporočim.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a macesnovc » 23.3.2006 15:54

Lep pozdrav! Bi lahko še meni nekdo poslal model zobnika, na katerem je možno spreminjati št. zob, modul pa korekcijo, ker sem prebral da nekateri to imate. hvala
moj mejl: macesnovc@gmail.com
Urban
macesnovc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Grega5 » 24.3.2006 7:14

Pozdravljeni

Vidim da se vas veliko ukvarja z modeliranjem zobnikov in vidim da vas ima veliko model v katerem se lahko spreminjajo parametri.
Prosil bi, če bi mi lahko nekdo poslal model takega zobnika
e-mail: gbgb05@volja.net

Hvala

LP Grega
Grega5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a nejc24 » 24.3.2006 20:59

Ne ukvarja se nas veliko s tem, ker je prezahtevno, marveč le debatiramo o tehnologiji izdelave. Malo jih je, ki so "ASI" in jim uspe izdelati evolventni zobnik.
L.P.

nejc
nejc24
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mohor » 25.3.2006 12:45

zupi napisal/-a:O, to je pa škoda :cry:
No, pol si ga pa vsaj poglej :D
Slika

Če pa hočeš, mam pa enga zelo dobrega za 2001ko!
Ti ga lahko pošlem.
Je poševn, parametre pa lahko spreminjaš po mili volji.
Se nč ne "sesuva" :P
Kot poševnosti daš na 0, pa maš v trenutku ravnega :wink:
LP

A lahko pošleš še men tale zobnik
najlepša hvala

mohor.kunsic@gmail.com
Mohor Kunšič
mohor
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 25.3.2006 15:04

nekaj primerov izdelanih z GEAR TRAX in SolidworksomSlika