STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri varilni aparat kupiti

Kateri varilni aparat kupiti

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kateri varilni aparat kupiti

OdgovorNapisal/-a binko123 » 9.10.2019 19:26

Če si mislu 400€ si kupi nov aparat, kot že večkrat omenjen wtl.
Za ta denar dobiš njekje do 200a z možnostjo tiga s hf vžigom če te kdaj zamika.
Sam imam varus 400d in je dobra mašina.
Iz lastne izkušnje lahko rečem da wtl za ta denar ni slab. Sem šel nekam navarjat rosfrj z njihovim aparatom.Elektrode 3.25 29/9 jesenice okrog 90-100a sem jih pošvasal 40 eno za drugo brez predaha.
Kabli za maso in elektrodo pa bi lahko bili za par mm2 večji.
binko123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 10.10.2019 6:33

@Diesel
^^Pa mi lahko kaj rablenega predlagaš iz bolhe na primer? Da paše v moj cenovni rang (čim manj, nujno pod 400) pa da lahkom z njem takoj yačnem variti na elektrode... Če ima zraven še opcijo mig/mag /dc tig dobro, ampak za enkrat bi se potem še odmaknil od stroškov jeklenke in plina.^^

http://www.bolha.com/stroji-orodja/elek ... +tig+ac+dc

Tale mogoče ni tako švoh ponudba, glede na to da dobiš zraven še jeklenko in manometer. Računaj jeklenka sama te pride drugače 80€ nekje, za tak nov aparat bi odštel pa okoli 600 €.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 28.11.2019 21:19

Napisal/-a DieselWeasel » 5.10.2019 21:57
Pozdravljeni,
že nekaj časa se želim naučiti varjenja in rabim nekaj nasvetov.
Torej doma imamo nek star varilni aparat, ki stoji že približno 10 let in je v slabem stanju. Tu je slika za kater aparat gre.

Tak aparat imam in ni za šolanje in kvalitetno varjenje, ker ima zelo neenakomeren tok varjenja, verjetno zato, ker ima navitje (na primarnem sigurno) aluminijasto in premično jedro. Tok se nastavlja z vrtenjem gumba ob strani ohišja, ki premika jedro transformatorja. Kot je že omenjeno, se težko vžge elektrodo, najbolje, da imaš poleg varjenca še eno pomožno ploščico, po kateri podrsaš z elektrodo in ustveriš oblok in malo segreješ konico elektrode, zatem pa greš hitro varit na varjenec. Ima pa edino dobro lastnost: če so elektrode vlažne jih posušiš tako, da jo na začetku tiščiš elektrodo v pomožno ploščico toliko časa, da izpari iz nje voda, ne pretiravat, ker bo drugače zažarela. Veliko bolje se vari z Uljanikovim var. transformatorjem, ki ima preklopnik za spreminjanje amperaže.
Me zanima, če ima kdo izkušnje z : http://www.bolha.com/stroji-orodja/elek ... ma+ul+1850
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luxi » 15.1.2020 7:41

Zdravo,
kupujem aparat 300-350a za domačo uporabo, trenutno uporabljam 250 IGBT kitajca, ga pa zmanjka, ko je kaj debelejšega in daljšega za povarit. Poleg tega naredi pri pločevinah 6mm+ izrazito izbočen kotni zvar... Kupil bi torej nekaj, da mi še ostane rezerva za kakšne 12mm materiale, odpadejo pa aparati za 2000e + za par ur varjenja tedensko.
Možen izbor:
http://www.daihen-varstroj.si/varjenje- ... g-slo.html

http://www.metalmikulic.si/varilni-apar ... tick350-wd

https://www.wtl.si/varjenje-in-rezanje/ ... erter.html

Ali kaj drugega (iskra?), prosil bi za mnenje iz prve roke.
Varstroj je le 100kg aparat, kar tudi ni najbolj priročno včasih, vari pa verjetno bolje od ostalih dveh. Želja je, da aparat tudi 1.2mm žico štarta, brez da pljune in da naredi soliden kotni zvar na 8mm pločevini :D (Vem da so to že kar zahteve).
Lp
ps. če ima kdo v savinjski katerega od navedenih, bi rad malo potestiral, dam za pivo ali dva (zs)
luxi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 21.1.2020 7:47

luxi napisal/-a:Zdravo,
kupujem aparat 300-350a za domačo uporabo, trenutno uporabljam 250 IGBT kitajca, ga pa zmanjka, ko je kaj debelejšega in daljšega za povarit. Poleg tega naredi pri pločevinah 6mm+ izrazito izbočen kotni zvar... Kupil bi torej nekaj, da mi še ostane rezerva za kakšne 12mm materiale, odpadejo pa aparati za 2000e + za par ur varjenja tedensko.
Možen izbor:
http://www.daihen-varstroj.si/varjenje- ... g-slo.html

http://www.metalmikulic.si/varilni-apar ... tick350-wd

https://www.wtl.si/varjenje-in-rezanje/ ... erter.html

Ali kaj drugega (iskra?), prosil bi za mnenje iz prve roke.
Varstroj je le 100kg aparat, kar tudi ni najbolj priročno včasih, vari pa verjetno bolje od ostalih dveh. Želja je, da aparat tudi 1.2mm žico štarta, brez da pljune in da naredi soliden kotni zvar na 8mm pločevini :D (Vem da so to že kar zahteve).
Lp
ps. če ima kdo v savinjski katerega od navedenih, bi rad malo potestiral, dam za pivo ali dva (zs)

Zdravo,

Poleg navedenih si poglej še kemppi

https://www.virs.si/varilni-aparati-in- ... mpact-323a.

Cene kakor sem zasledil so kar vredu, ima tudi nastavitve oblike vara, naredi res lep var.
Pa še kontrolna plošča je penzionistična (velike številke) tako da se lepo vidi vse od daleč.

LP.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ma_Re » 21.1.2020 18:57

Se ti že pisal v ZS, objavim pa tudi tukaj če še katerega mogoče zanima praktično nov Lorch 300 amperski, še 3 leta v garanciji, ceneje kot zgoraj prikazani kitajci.
Prodajam, ker potrebujem pulz.
Ma_Re
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a reber » 29.1.2020 17:03

Ali je tale 200A TIG AC/DC v redu za moje potrebe?
https://www.ipotools.si/varilni-aparati/tig200-acdc

Rabim predvsem za kakšne natančne zvare struženih in rezkanih delov predvsem iz jekla, nekaj bi tudi aluminija... vse tisto, ki je premalo masivno, da bi bil prostor za vijake, oziroma za vijačne zveze.
Seveda bi naredil tudi kaj s pločevino, precej pa nameravam varit alu profile, ne kaj dosti debele, recimo ploščati profil do 5mm, kotnike, U profile in kvadratne cevi z debelino stene 2 in 3mm, kotniki do 4mm max 5mm.
Gre za bolj resen hobi in za moje raznorazne "specialne" projekte. Že dolgo se mi lušta TIG, sedaj je cena ugodna in bi nabavil, sem že tik pred plačilom predračuna, samo še potrditev rabim če je to v redu. Saj vem da tole ni profesionalni aparat, ampak jaz to ne rabim za ne vem koliko ur, to bo bolj igračkanje, seveda tu in tam kaj več, pa vseeno, ne bo neke sile, daleč od tega.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 29.1.2020 20:11

Za Al varit rabiš velik vnos toplote. Za debelino 5 mm 200 A
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.1.2020 20:16

koliko si že prevaril kaj aluminija, al je en kuraz, kar se tiče varjenja, moraš biti res maček..., samo to, al ni šala... ja, je en od najbolj reaktivnih elementov v periodnem sistemu, tega se moraš zavedati... (tako metalurgi, livarji kot varilci..., zaščita taline pred kisikom, kisik - al = takoj sranje...)
Zadnjič spremenil vili, dne 29.1.2020 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 29.1.2020 20:38

Heh, jaz aluminija še nisem varil, se bom pač naučil in ja, vem da ne bo enostavno, se bom potrudil.

Večinoma bi bilo to debelina stene profila 2 ali 3mm, največ 4mm, izjemoma 5mm in še to bi pri teh 5mm bil to ploščat profil 5x10 do recimo 5x20, ne bo neke sile, upam, da pri tako ozkem nemasivnem profilu kljub 5mm ne bo treba na max 200A... ali pač?

A bo tale aparat zame ali ne? je nekaj "poceni" in za profi in ne vem kakšno debelino pač ne bo, za 2x ali 3x višjo ceno pa ne bi investiral, toliko pa ne rabim. Kot sem napisal, iz vašega profi stališča bo moja uporaba bolj igračkanje, torej hobi in moji razni projekti in umotvori.

No? Vaše mnenje? Pozna kdo te škatle?
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.1.2020 21:11

samo tako za edukacijo, aluminij so kemiki že dlogo poznali, vedeli so vse o njem, videla ga pa niso elementarnega, ker ga do elektrolize niso znali pridobiti elementarnega..., samo toliko..., ker ni bilo reducenta, ki bi iz al - oksida potegnil kisik, no tega se morajo varilci zavedati..., samo toliko... (oksidacija, oksidacija..., al pa tudi zagori, potem pa ni šale, previdnost..., temperatura ohoh, ni običajnega gasilnika..., poglej na yt termitno varjenje...)
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 29.1.2020 21:18

PROFI ne pomeni varjenje edino debelih in masivnih elementov kot so ladje itd...
PROFI je tudi varjenje 0,1 0,5 0,8 mm !! tu pa seveda ne rabiš kilo A !!! ..mogoče prej kakšen laser !!
Saj PROFI avtokleparji varijo niti ne 1mm... itd torej če tije nekdo napolnil glavo da je za profi potebno 300 400 500 A... hm ja če vari debelo pločevino cel božji dan neprekinjeno. Mojem sosedu je pa prišel PROFI mojster zavarit iox pipo na inox cisterno za vino z prav takim (ali podobnim) poceni kitajskim švasaparatom in perfektno opravil to zadevo v desetih minutah in lepo PROFI zaračunal. Sicer samo varjenje niti ni bilo drago ampak to da se je pripeljal z vso opremo (tudi za očistit zvar) pa je koštalo... evo to pomeni PROFI !! profession = poklic kaj pomeni da to počneš da bi preživel.
Ti pa amatersko tudi lahko variš 15 ali pa 20mm pločevino če si želiš popravit recimo polomljen plug na kmetiji .. ja te pa rabiš amperje....
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 30.1.2020 8:50

Reber, nekje moraš začeti. Če imaš možnost, pojdi do kakšnega varilca, da ti pokaže in nauči osnove varjenja. Mogoče si sposodiš varilni aparat in testiraš.

Na firmi imamo Kemppija za varjenje nerjavnega, aluminij, . . . To je cena nekaj k€. Tale tvoj var. aparat s povezave, je na meji za uporabno varjenje Al. Za hobi/občasno verjetno OK.

Če ga boš nabavil, napiši izkušnje. Ker ponavadi se veliko sprašuje kateri var. aparat, povratnih informacij pa ni.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 30.1.2020 17:05

Jah... predračun je plačan, ker če bom odlašal še naprej, potem ne vem kdaj bom začel z učenjem in delom še na tem področju. Če bom ugotovil, da mi aparat ne bo ustrezal in da nujno rabim boljšega, ga bom pač kupil, kaj pa naj drugega. Zaenkrat sem kupil ta aparat s povezave zgoraj + polno jeklenko + ventil z manometri.

Vsekakor bom o rezultatih poročal, bi bilo fer, če že sprašujem za nasvete.

Hvala za vzpodbudne besede, hvala vseeno tudi za odgovore, ki mi v bistvu niso pomagali direktno na postavljeno vprašanje.

Imam prijatelja, ki se profesionalno ukvarja z varjenjem pretežno inox materiala in še dva, ki varita tudi aluminij. Verjetno bom enega pocukal za rokav da najprej sproba moj aparat in pokaže nekaj osnovnih postopkov in nastavitev, da lahko začnem, verjetno bo najbolje, da prve korake naredim pod njegovim nadzorom, bom lahko kar najhitreje izvedel kaj delam narobe in kaj prav.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.1.2020 17:33

reber napisal/-a:Jah... predračun je plačan, ker če bom odlašal še naprej, potem ne vem kdaj bom začel z učenjem in delom še na tem področju. Če bom ugotovil, da mi aparat ne bo ustrezal in da nujno rabim boljšega, ga bom pač kupil, kaj pa naj drugega. Zaenkrat sem kupil ta aparat s povezave zgoraj + polno jeklenko + ventil z manometri.

...razmišljanje je popolnoma v redu !!! In boš zelo zadovoljen z tem aparatom ko začneš sam varit...
Ne pozabit na dobro zaščitno masko in mehke rokavice !! Ne izpostavljaj kožo UV žarčenju niti trenutka.
Pa še moj nasvet glade uporabe wolframovih elektrod:
Raje ne uporabljaj rdečih elektrod zaradi vsebnosti radioaktivnega torija ne glede na to da ti bodo poklicni varilci zanikali nevarnost.
Sicer sama uporaba teh elektrod pri varjenju ni škodljiva ampak je brušenje elektrode (oziroma drobni opilki) nevarno če nimaš ustrezen brusilnik s sesalcem in filtrom. Če vdahneš ta prah bodo drobni delci torija sigurno ostali v pljučih in tam lahko z radioaktivnim sevanjem povzročijo marsikaj !!
Modre elektrode bodo povsem uporabne in za Al boš itak uporabljal zelene (čisti wolfram)
https://www.youtube.com/watch?v=8tgp2eBqZUs
.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov