Napisal/-a magnum44 » 14.2.2020 7:27
Samo v razmislek: Imam CNC center z motorjem vretena 11 kw (če se ne motim), V delavnici še stružnica (5,5 kW, elektroerozija (? kw), Žična erozija (? kw - je pa v manjšem prostoru, ki se med delom kar precej segreje, torej kar nekaj kW, poleti zato vključi klimo (1 kw), pa hladilnik vode 1kw), kompresor (3kw)... Dela pa sigurno več stvari istočasno, najmanj zraven centra še klima in kompresor pa včasih stružnica, vrtalni stroj...
Na CNC centru piše po navodilih varovalka 50 A. Če bi to res držalo bi stroj v glavnem miroval.
Delam že cca 20 let z varovalkami 3x25 A. Normalno, da vsi stroji ne delajo istočasno, pa še s polno obremenitvijo, ne moreš pa vnaprej vedeti kaj in kako. V glavnem, v 20 letih se mi še ni zgodilo da bi mi tarifni odklopnik vrgel ven. Slabše se mi obnaša stanovanjski del, kjer imam ločen od delavnice števec s 3x20 A. Tu mi je kar nekajkrat skurilo glavno varovalko, vedno samo eno, ker je pač na eni fazi preveč porabnikov.
Jaz ti predlagam 3x25 A, če pa slučajno ne bo šlo, povečaj. Ker je cena na računu za moč (35A) občutno višja kot pri 25A.
PS. Nisem vsega predhodnega pazljivo prebral: imaš že 35 A varovalke. Torej sploh ni problema, zagotovo ti bo stroj delal