STROJNISTVO.com • Poglej temo - Priključna moč stroja

Priključna moč stroja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Priključna moč stroja

OdgovorNapisal/-a lojal » 12.2.2020 12:19

Saj je bili že napisano, ampak sem pozabil in vseeno sprašujem, da bom siguren. Nameravam nabaviti stroj, ki ima priključno moč 20 kW, pa me zanima koliko A varovalke bi bile dovolj in kaj to pomeni za vse ostale naprave.
lojal
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Priključna moč stroja

OdgovorNapisal/-a sop » 12.2.2020 14:49

Odvisno od samega stroja - ima več manjših porabnikov in je vsota vseh moči 20kW, kakšen je faktor istočasnosti, kakšen je zagonski tok....Moraš pa vedeti, da z varovalkami varuješ samo dovodni kabel za napajanje stroja to je do priključnih sponk. Torej za ziher kabel 16 mm2 za posamezni vodnik in varovalke 36 ali 40A. Kako pa bi vplival stroj na ostale porabnike pa je težko reči, ker nisi podal kaj več informacij.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lojal » 12.2.2020 16:40

Maksimalna priključna moč je 20 kW, glavni motor pa 13 kW. Zagotovo vsi mehanizmi ne delujejo hkrati, kot npr. glavno vreteno se začne vrteti, šele nato se vključi črpalka za hladilno tekočino in občasno se vključi motor za menjavo orodja (takrat motor vreteno vrti v prazno) itd. Če prav vem (ker nisem električar) je formula za moč=tok x moč x število faz in iz tega ven izračunaš tok oziroma ampere. Imam prav? Za ostale naprave manjše moči pa velja, da samo včasih delujejo istočasno. Problem je v tem, da imam samo 35 A glavne varovalke.
lojal
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 12.2.2020 17:12

20 kW je nazivna moč, med normalnim delom bo trenutna moč nižja. Torej bi 35A varovalke morale zadoščati. Ni pa to v skladu z trenutnimi predpisi.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 12.2.2020 17:14

V splošnem velja za tok na eni fazi: P =koren3 x U x I .To pomeni:
I_ene faze = 20000W/( 1.73*400V)=29A.
35 A varovalke bodo dovolj.
Za bolj detajlni izračun moraš poznati še fazni zasuk, a je motor vezan v zvezdo ali trikot,...+ kaj vse je še prikljočeno.Slikaj tablico iz stroja in pripni sliko.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 14.2.2020 7:27

Samo v razmislek: Imam CNC center z motorjem vretena 11 kw (če se ne motim), V delavnici še stružnica (5,5 kW, elektroerozija (? kw), Žična erozija (? kw - je pa v manjšem prostoru, ki se med delom kar precej segreje, torej kar nekaj kW, poleti zato vključi klimo (1 kw), pa hladilnik vode 1kw), kompresor (3kw)... Dela pa sigurno več stvari istočasno, najmanj zraven centra še klima in kompresor pa včasih stružnica, vrtalni stroj...
Na CNC centru piše po navodilih varovalka 50 A. Če bi to res držalo bi stroj v glavnem miroval.
Delam že cca 20 let z varovalkami 3x25 A. Normalno, da vsi stroji ne delajo istočasno, pa še s polno obremenitvijo, ne moreš pa vnaprej vedeti kaj in kako. V glavnem, v 20 letih se mi še ni zgodilo da bi mi tarifni odklopnik vrgel ven. Slabše se mi obnaša stanovanjski del, kjer imam ločen od delavnice števec s 3x20 A. Tu mi je kar nekajkrat skurilo glavno varovalko, vedno samo eno, ker je pač na eni fazi preveč porabnikov.
Jaz ti predlagam 3x25 A, če pa slučajno ne bo šlo, povečaj. Ker je cena na računu za moč (35A) občutno višja kot pri 25A.
PS. Nisem vsega predhodnega pazljivo prebral: imaš že 35 A varovalke. Torej sploh ni problema, zagotovo ti bo stroj delal
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tucko » 17.2.2020 16:56

Če imate 3x35A bo stroj delal brez skrbi, in ostali stroji prav tako.
Jaz imam sicer lesno delavnico pa mi brez problema dela več strojev hkrati (2x stružnica, brusilka, krožna žaga,kompresor, ventilacija, pa še kaj se vmes vklopi). Imam pa 3 x 35A
tucko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.2.2020 17:38

Nekdaj smo imeli dva izraza: instalirana moč je vsota moči vseh porabnikov, Priključna moč pa vsota moči porabnikov, ki so hkrati vključeni.
Primer imaš delavnico z deset stroji s priključno močjo po 10 KW, vsi so take vrste, da mora biti posluževalec med delom zraven stroja. Če imaš enega zaposlenega in deluje hkrati le en stroj, imaš lahko glavne varovalke za 10 kW. Če pa je zaposlenih 10 in delujejo vsi stroji hkrati pa rabiš priključno moč 100 kW.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov