epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
grega09 napisal/-a:Se strinjam s primerjavo z veroukom. Na takšen način se na dolgi rok ni še nič doseglo...
Drugače pa računanje korenov. Malo na hitro in na pamet govorim, ker mi ni dalo miru.
Ena izmed opcij je razbijanje števlike pod korenom na faktorje, ki jih znamo koreniti.
Npr. kvadratni koren od 700 je lahko 50 x 14 = 25 x 2 x 14, kar pomeni 5 x 1,4 x koren 14. Koren 14 je blizu korena 16 za katerega vemo da je rezultat 4. Torej bo koren 14 malo pod 4, recimo hitro na pamet 3,8. Ostane nam torej 5 x 1,4 x 3,8, kar lahko hitro na pamet zmnožimo v 26,6. Če pogledamo pravi rezultat je 26,46. Pravi vrednosti smo se približali na 0,5 %, kar je za inženirje že kar dobro.
Se opravičujem za nematematične zapise in kakšen napačen izraz, verjetno pa vsi razumejo za kaj se gre... Kot sem že omenil, bi šel za matematika ali pa fizika, če bi znal kaj matematike, tako sem pa samo inženir.
Teh tehnik je nešteto, je pa potrebna praksa, ki je mlajši nimamo, ker tega nismo počeli. Sem na praksi dobil nekaj lekcij z rehnšiberjem in tudi komentar, da se je na takšen način hitreje računalo oz. se je tisti, ki je računal bolj zavedal pomena številk in velikostnih razredov. Seveda danes po firmah dobiš brco v rit, če računaš na roke ali z rehnšiberjem, tako, da tudi prakse ne more biti. Lahko pa to znanje oz. način računanja pride v določenih primerih prav.
Iz rokava bo pa kdo drug več "fint" stresel...

Žerjavar napisal/-a:Ko polovica 6 letnikov in 90% 12 letnikov nosi pametne telefone neprestano v žepu (še več časa v roki), pa res ni potrebno da človek zna poštevanko, potence, korene … reševati brez pripomočkov.

Demz napisal/-a:Lej, ko imaš operativni sestanek, pa vsi drugi švicajo okoli tebe - ker znaš na pamet zadevo zaokrožit.
Če pa to ni zadoščenje ...

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov