STROJNISTVO.com • Poglej temo - Čisti začetnik

Čisti začetnik

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Čisti začetnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.4.2020 21:27

TIG je namenjen natančnejšim zadevam. Ne vem, zakaj se tako rajcate nanj.
Verjetno, ker se imenitno sliši.

To NI za domačo uporabo. TIG je malce resnejša zadeva. Če ti je izziv - potem pa JA. Če pa "za domačo uporabo", potem pa NE .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 17.4.2020 21:45

Hehe ja slisi se res dobro.. Sem se odlocu za mig mag, konc, fertik:)))
Sam še to bi vprašal.. 185 ali 250 amperski?? Imam MMA 130amperski in sem do sedaj varil skoraj vse brez problema.. Bo mig mag 185 dovolj za doma? Se pravi kaka ograja, cepilec, traktorska prikolica?
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 17.4.2020 22:12

Oskar2016 napisal/-a:Se pravi kaka ograja, cepilec, traktorska prikolica?

...to vse zvariš z elektrodami.... kot do sedaj, edino malo mocnejsi aparat rabiš da ti intermitenca ne bo čas požrla !! Če pa variš takšne zadeve vsak dan potem pa ti MAG prav pride (malo hitreje bo šlo)..
TIG pa ni za plug varit.... je pa zelo uporaben za inox pred vsem pa za bolj filigranske zadeve (grobe in debelejše inox konstrukcije pa tudi z elektrodami kvalitetno zvariš) TIG je počasen in natančen z vrhunskim zvarom če ga pravilno uporabljaš. Aliminij lahko variš z TIG-om ali pa tudi z MIG-om.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 17.4.2020 22:19

To mi je sedaj vse jasno, samo zanima me ali je dovolj 185 amp al boljse da vzamem 250?
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 17.4.2020 22:45

Najprej bom napisal nasplošno....

Zanimivi odgovori in nasveti, pa čeprav se mi zdi da strašite malo nekoga, ki je čisti začetnik. Tudi vparšanja so nekatera taka da bi lahko nanje odgovarjal tisti, ki bo varilnik hotel prodati tako, da bo uporabnik potem še kdaj prišel do njega.

Seveda je možno kupiti stvari v spletni trgovini, brez preizkusa. Sploh če človek pozna izdelek, ki ga kupuje vsaj približno. Pa teorijo in prakso. Tu ste mu natresli toliko stvari, da bi bilo še mene strah.
Kupovanje varilnika, in tudi drugega orodja, preko foruma je sicer izvedljivo, če potencialni uporabnik pove kaj natanko bi rad. Sicer gre prepogosto za ugibanja. Ali paljudje primerjajo hruške in jabolka, pa lubeniće in paradižnike....

Učenje hobi varjenja je možno doma preko spleta in raznih videoposnetkov ter navodil na forumih. Samo potem pridejo v trgovine ali v delavnice ljudje s čisto svojimi predstavami kako se kaj dela in rečejo da so to videli "na netu, na jutjubu, da jim je nekdo povedal ali pokazal - pogosto napačno.

Za hobi varilnik bo skoraj vse dobro. Ne AC/DC in pulzni Tig s kupom elektronike, pa štirikolesni pogoni na Mig/Magu. Nič od tega ne bo rabil. Za malo začetniškega varjenja z oplaščeno elektrodo ali avtomatom mig/mag bo skraj vsak aparat delal dovolj dobro. Veliko obrtnikov in resnih hobistov ali polprofesinalcev dela z zelo podpovprečnimi ali povprečnimi napravami...

Verjamem da nekateri vas to nujno potrebujete in uporabljate pri profesionalnem delu vsak dan. Verjamem tudi da je marsikdo od vas dal prećej ur varjenja skozi v preteklosti. Ravno tako mi je jasno da tisti, ki uporabljate varilnik za hobi hočete imeti čim boljšo napravo.

(-: "Jasno švasaparat je za dedca igrača kot šporget za babo" :-)

Ampak če nekdo kupuje igračko za začetnika, recimo frizbi, potem ne rabi helikopterja. Vem da bi vsak rad kupil ne preveč in ne premalo orodja. Tudi avta ne kupimo tistega, ki gre največ 130 km/h po ravnem ali v klanec (hmmm golf dizel hahaha) ali zgolj 50km/h po mestu (štirikolesni moped). Jasno da je super imeti malo več rezerve, tudi pri varilnem aparatu. Pri večini zadev (letos je najbolje imeti malo rezerve hrane in osnovnih potrebščin za dom) je priporočljivo imeti dovolj zaloge...

Varilni aparat je pri povprečnemu uporabniku (ki ga sploh ima;) v povprečju po mojih izkušnjah v uporabi dva do štirikrat letno. Večina ljudi ne dela doma ograj, ceplinikov za drva, traktorskih prikolic. So me pa stranke ali znanci ali forumaši večkrat spraševali, kaj naj kupijo in naštevali "hude" projekte.

Jaz bi se najprej vprašal na mestu potencialnega uporabnika tako kaj bi zares varil (vrsta in debelina material), izbral tip varjenja in posledično tip varilnika ----> na podlagi tega določil jakost po "varilskih amperih" ter omejil skupni budžet, vključno z vsem potrebnim za začetek varjenja (nujne naprave za delo (jeklenka, ventil [če je potrebno],...) dovolj dobra zaščitna oprema (čelada, rokavice,predpasnik), ustrezen material).
Zadnjič spremenil robit, dne 17.4.2020 23:48, skupaj popravljeno 1 krat.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 17.4.2020 22:49

Oskar2016 napisal/-a:To mi je sedaj vse jasno, samo zanima me ali je dovolj 185 amp al boljse da vzamem 250?

Odvisno kako debelo jeklo (predvidevam črno metalurgijo) boš varil. Za običajne zadeve je dovolj tam nekje 180A ali 200A, tudi manj.
Če boš začel s polprofesionalnimi ali resnimi hobi projekti izdelav traktorskih prikolic in cepilnikov za drva pa 250, 300 ali 350A. Samo nič od naštetega ne bo v rangu 300€, ki si jih omenjal prej.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.4.2020 5:28

Koliko A? To ni odgovor kot npr 1+1=2.

Npr, če boš varil traktorski prikolico, še boljši višji A. Predvsem moraš gledat intermitenco, pri katerih A lahko variš npr. 60% časa pri temperaturi okolice npr. 40°C.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 7:11

Za elektrodo je 180 A dovolj. Za MAG pa od 220A naprej. Jaz bi za MAG kupoval okoli 250 A.

Ko sem bil začetnik, sem si kupil prvi MAG od Iskre, 200A, trafo, bil je popolnoma stran vržen denar. Kvadratno cev 30x30x2 mm je zgolj zlepil skupaj.

Yebeš tako mašino :evil: Potem mi jo je prijatelj predelal, dal noter spodoben trafo, jaz pa kupil kot rezervni del štirikolesni pogon. Ter ločeno napajanje pogona, ne pa kar iz varilnega trafota.

Potem je pa šlo ! Ampak temu se reče "nova mašina".

Brezveze, kupi enkrat in takrat dobro. Saj ni treba Froniusa, ampak kupi dovolj močno mašino, da je ne bo treba še po klancu navzdol tiščat, pa še takrat bo cvilila. Pa imaš potem mir vsaj 20 let. Pa obvezno servisno podporo zadaj.

Pa obvezno samozatemnilno masko. Tu pa nikar denarja šparat, oči imaš samo ene.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 18.4.2020 7:52

https://www.ipotools.si/varilni-aparati ... 0-IGBT-NTF

Ah bom kar tegale vzel, ceprav je malo vec € kakor sem hotel.. Zame bo vec kot dovolj, tudi ko se ga bom res dobro navadil.. Samo se cakam odgovor, ce imajo servis.. Rez dele vidim da se da dobit..
Pregledal sem cel internet in mj je zanimivo, da so mig mag celo malo drazji od tig..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.4.2020 8:51

Demz tukaj se pa ne morem strinjat s tabo.Med drugim imam v delavnici tudi cca.15-20let star trofazni Iskrin Mig 200.KC 30X2 lahko komot variš in tudi zvariš ,ne zlepiš na 5 stopnji od sedmih.Na 6 stopnji moraš pa že fajn pazit pa hitro vlečt da ne prekuriš cevi.Žica 1mm.Mig 200 je bil vstopni model pri profi aparatih.Mam pa tudi Supermig 280 20 let star ki je odvil žice v tonah pa še vedno dela.Kakšni so pa danes aparati pa ne vem.Če dobiš soliden supermig 280 ali več, starejše izdelave ga priporočam.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 9:39

Žal.
Moj je bil enofazni, torej 220V, ter 200A obljubljene moči, do intermitence nisem prišel ker - enostavno ni delalo kot mora.

Deset let sem bil popolnoma lojalna stranka Iskra - Varjenju, dokler nisem vendarle prišel do Froniusa.
So bile zgodbe okoli popravil, itak se dogaja, spada v življenje, toda tu je bila pa zadeva faljena.

Nič. Odmislite mojo zgodbo. Izpade antireklama, toda jaz sem prvi, ki zelo rad tudi pohvalim, če je roba v redu.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 9:45

V nadaljevanju, imam 350A Iskrinega. Še danes fantje delajo z njim, toda v glavnem za sestavljanje.

Imeli smo težavo, ko si vlekel dolg var, var je bil na koncu pregledan s penetracijo, pa je vmes talina rahlo vzvalovila, zaslišal se je rahel prsk ... niti v Stegnah niso znali odpraviti napake. Var je bil tam porozen.

Ni varjenje kar tako.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 18.4.2020 10:14

Glede amperov se ne morem strinjati z vami. Vse se da zavariti s cca 19-20V, 200A mig mag ima cca 24V, seveda v več pasovih s primerno predpripravo varjenca. Nevarnost zlepov je vedno prisotna če varilec ne ve kaj dela, po drugi strani sem videl pa tudi malo manj kot zlepe pri 29V (blizu 300A), ker je bila hitrost varjenja premajhna pa je var varil sam sebe namesto zvarjenca.

Bolj je pomoje problem sama gradnja aparatov v rangu do 200A, star iskrin 200A enofazen aparat ima sosed, pa se ga sploh ne da nastaviti da bi varil normalno, pa tudi pod masko vidiš da "nima moči", dušilko so verjetno "pozabili" dati noter, posledično velja mnenje da je nujno potrebno kupiti 300A aparat. Varstrojev 210 supermig na tri faze vari pa kot švicarska ura.

Kar se do sedaj videl je to, da se je enofaznih transformatorskih mig/mag aparatov najboljše izogniti. Inverterji so čisto druga pesem, že 160A kitajc je varil dobro, telwin 210/215 vari pa naravnost odlično.

Tisti 250A mig mag od ipo toolsa je ok, samo pri višjih nastavitvah ti bo šla varovalka, ker potrebuje 25A varovalko.

Če bi kupoval v tem rangu, bi kot sem že prej omenil sigurno vzel mig/mag telwina 210, sedaj so ga prenovili ima tudi za elektrodo. https://www.youtube.com/watch?v=AwgCwggPKu8
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 10:32

Lepa definicija, tu se popolnoma strinjam.

Šlo je za "cenovno ugodne" aparate in so šparali vsepovprek. Napajanje za pogon žice so organizirali enostavno z odcepom na sekundarju varilnega transformatorja. Že tako je bil trafo na meji, kolikor se je skozi konstrukcijo sploh dalo. Kar koli si nastavil (okoli pogona žice), se je podrlo v trenutku, ko si vzpostavil oblok. Med delovanjem pa - nisi robot, torej se oblok spreminja. Torej se zopet napajalna napetost za pogon žice spreminja ... :roll:

Bolje kupiti malo bolje, že res da je vedno premalo denarja, toda tole je šolski primer, kako se varilnega aparata ne kupuje.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.4.2020 10:39

Ja Demz,če je bil pa monofazen je pa druga pesem.Tisto je pa bolj za okras.Enkrat je že bila debata o teh novih aparatih,ki sami nastavljajo parametre.Pa naj mi Kenny prosim razloži, kako bo aparat sam nastavil,če bi hotel variti recimo cev 2mm na pleh 10mm.Jaz mislim,da je ročna nastavitev zakon ,če maš malo prakse.Al se pa motim pa sem zastarel. :o
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov