Najprej bom napisal nasplošno....
Zanimivi odgovori in nasveti, pa čeprav se mi zdi da strašite malo nekoga, ki je čisti začetnik. Tudi vparšanja so nekatera taka da bi lahko nanje odgovarjal tisti, ki bo varilnik hotel prodati tako, da bo uporabnik potem še kdaj prišel do njega.
Seveda je možno kupiti stvari v spletni trgovini, brez preizkusa. Sploh če človek pozna izdelek, ki ga kupuje vsaj približno. Pa teorijo in prakso. Tu ste mu natresli toliko stvari, da bi bilo še mene strah.
Kupovanje varilnika, in tudi drugega orodja, preko foruma je sicer izvedljivo, če potencialni uporabnik pove kaj natanko bi rad. Sicer gre prepogosto za ugibanja. Ali paljudje primerjajo hruške in jabolka, pa lubeniće in paradižnike....
Učenje hobi varjenja je možno doma preko spleta in raznih videoposnetkov ter navodil na forumih. Samo potem pridejo v trgovine ali v delavnice ljudje s čisto svojimi predstavami kako se kaj dela in rečejo da so to videli "na netu, na jutjubu, da jim je nekdo povedal ali pokazal - pogosto napačno.
Za hobi varilnik bo skoraj vse dobro. Ne AC/DC in pulzni Tig s kupom elektronike, pa štirikolesni pogoni na Mig/Magu. Nič od tega ne bo rabil. Za malo začetniškega varjenja z oplaščeno elektrodo ali avtomatom mig/mag bo skraj vsak aparat delal dovolj dobro. Veliko obrtnikov in resnih hobistov ali polprofesinalcev dela z zelo podpovprečnimi ali povprečnimi napravami...
Verjamem da nekateri vas to nujno potrebujete in uporabljate pri profesionalnem delu vsak dan. Verjamem tudi da je marsikdo od vas dal prećej ur varjenja skozi v preteklosti. Ravno tako mi je jasno da tisti, ki uporabljate varilnik za hobi hočete imeti čim boljšo napravo.
(-: "Jasno švasaparat je za dedca igrača kot šporget za babo"

Ampak če nekdo kupuje igračko za začetnika, recimo frizbi, potem ne rabi helikopterja. Vem da bi vsak rad kupil ne preveč in ne premalo orodja. Tudi avta ne kupimo tistega, ki gre največ 130 km/h po ravnem ali v klanec (hmmm golf dizel hahaha) ali zgolj 50km/h po mestu (štirikolesni moped). Jasno da je super imeti malo več rezerve, tudi pri varilnem aparatu. Pri večini zadev (letos je najbolje imeti malo rezerve hrane in osnovnih potrebščin za dom) je priporočljivo imeti dovolj zaloge...
Varilni aparat je pri povprečnemu uporabniku (ki ga sploh ima;) v povprečju po mojih izkušnjah v uporabi dva do štirikrat letno. Večina ljudi ne dela doma ograj, ceplinikov za drva, traktorskih prikolic. So me pa stranke ali znanci ali forumaši večkrat spraševali, kaj naj kupijo in naštevali "hude" projekte.
Jaz bi se najprej vprašal na mestu potencialnega uporabnika tako kaj bi zares varil (vrsta in debelina material), izbral tip varjenja in posledično tip varilnika ----> na podlagi tega določil jakost po "varilskih amperih" ter omejil skupni budžet, vključno z vsem potrebnim za začetek varjenja (nujne naprave za delo (jeklenka, ventil [če je potrebno],...) dovolj dobra zaščitna oprema (čelada, rokavice,predpasnik), ustrezen material).