epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Za tako nagrado se splača.Glede na to da je za vsak manometer nagrada ena flaša vina bom še jaz sodeloval:

nabijač napisal/-a:Glede na to da je za vsak manometer nagrada ena flaša vina bom še jaz sodeloval:
A si se vpisal v srednjo šolo in imaš na daljavo za rešit eno nalogo??
Žerjavar napisal/-a: Za tako nagrado se splača.
1 - 1, 2 - 2, 3 - 0 in 4 - 1 bar absolutnega pritiska.

Iz mojih nasvetov o pritisku vode v sistemu in plina v raztezni.Deutz napisal/-a: 3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???]

Žerjavar napisal/-a:Iz mojih nasvetov o pritisku vode v sistemu in plina v raztezni.Deutz napisal/-a: 3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???]
-Za polnjenje plina je izpustiti toliko vode, da bo pritisk vode manj, kot je višina sistema. Pritisk plina mora biti min toliko, kot je višina sistema (0,35 bar).
- Za polnjenje vode, da se dobi nekaj rezerve (v raztezni) je potreben pritisk vode nekaj več, kot je pritisk plina.
To velja, če sta raztezna in manometer na dnu sistema. Če je vsaj eden znatno višje, je treba prilagajati.

kruster napisal/-a:Ha , ha , ha Deutz , pa se bo v sodičku pomaknil "absolutni pritisk" na pipici. Od

Številčno sem omenil le potreben pritisk plina, ne vode.zakaj 0,35 če je na dnu sistema relativni pritisk=0 (če je?)

Žerjavar napisal/-a:Številčno sem omenil le potreben pritisk plina, ne vode.zakaj 0,35 če je na dnu sistema relativni pritisk=0 (če je?)
Od kod tebi na dnu pritisk 0? Zaprt sistem centralne kurjave zahteva vedno in povsod pritisk vode več kot je atmosferski pritisk, da skozi ev.mikrorazpoke ne vdira zrak v sistem. Lahko bi rekel, da je na vrhu sistema relativni pritisk 0. Je pa navodilo za polnjenje o pritisku vode več kot plin v raztezni, tudi na vrhu sistema je pritisk (vsaj malo) več kot 0.

Če pri centralni spodaj odpreš ventil, bo najprej ven izteklo toliko vode, kot se je nahaja v raztezni posodi - iztisne jo pritisk plina v raztezni. Potem bo pa začelo bolj kapljati, ker bo ob iztekajoči vodi po isti cevi vstopal zrak iz okolice.Mene je na razmišljanje spodbudila ta razprava o pritiskih v centralnem sistemu in sem se vprašal ali je pri zaprti posodi (cev A iz moje skice) res na dnu pritisk 2 bar (absolutno) ? ker če jo spodaj odpremo dobimo situacijo cevi B in teoretično pri tem ne bi smela izteči niti kaplja vode (ali se motim)
Kot vinar imaš nekaj prakse z jemanjem vzorca vsebine soda skozi gornjo odprtino. Pri nas napravi rečemo šef (četudi je stekleno). Z usti povlečeš vzorec v šef in zamašiš gornjo odprtino. Pri dovolj tanki in dolgi cevi na spodnjem delu naprave, je ni treba zamašiti, pa bo izgubljenega le nekaj žlahtnih kapljic.kako velika odprtina je potrebna da se to zgodi (premera ene molekule vode, ali več??)

Deutz napisal/-a:Sedaj pa še zaključno vprašanje:
Kaj se zgodi če na cevi A, (ki pravilno po žerjavarju ima zgoraj 1bar spodaj pa 2 bara absolutnega pritiska ki naj bi takšen ostal tudi ko zapremo luknjo skozi katero smo nalivali vodo)na SPODNJI strani izvrtamo eno luknjo (ali pa odpremo ventil, vseeno) in po tem to luknjo (ventil) zapremo, ob predpostavki da zanemarimo elastičnost cevi ?????![]()
1) kaj se bo zgodilo z vodo (tudi količinski) ??
2) Kaj bodo zdaj pokazali manometeri 1 in 2 ???
Deutz napisal/-a:3) Kaj pokaže manometer na dnu napolnjenega, odzračenega in še neogretega sistema centralne kurjave skupne višine 3.5 m preden povišamo pritisk vode z namenom aktiviranja ekspanzijske posode ???
Deutz napisal/-a:Ja ni glih veselje kaj se je mojem sosedu zgodilo ko je natakla na pipico zgoraj pa pozabil odpreti čep. Na pipici je absolutni pritisk precej padel in naenkrat je naredilo "plomp" in potegniko 2000 lit. cisterno skupaj. Zgledala je kot zmečkana pločevinka od CocaCole
![]()

Katera dva manometra? Pritisk plina bi v EP ostal nezmanjšan.nabijač napisal/-a: Če na spodnji strani cevi izvrtaš eno luknjo bo voda iztekla ven, oba manometra pa bosta pokazala 0 Bar.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov