STROJNISTVO.com • Poglej temo - Interval meritev

Interval meritev

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Interval meritev

OdgovorNapisal/-a nomen » 24.1.2006 7:53

Zanima me,kako določiti interval meritev pri strojni obdelavi. Ali obstaja kakšna univerzalna enačba? :wink:
nomen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a werther » 24.1.2006 9:37

Vedeti moraš kaj meriš, da si boš pripravil ustrezno tabelo za vpisovanje meritev.
Poznati moraš čas enega obhoda (po domače: sprehodiš se do stroja in nazaj). Za meritev si vzameš npr. 20% delovnega časa, izračunaš koliko obhodov na dan je to in nato ob naključno izbranih časih opraviš obhod po merilni poti. Določiš še koliko dni boš meril. Če gre za spremljanje učinkovitosti izboljšav je lahko opazovanje tudi trajno in si rišeš graf.
Temu bi verjetno lahko rekel "univerzalna enačba".
Kakšen REFA inženir bi ti verjetno znal razložiti bolje in pravilneje od mene.
Delavce za opazovanimi stroji nujno seznani z namenom in trajanjem opazovanja, da ne bo nepotrebne živčnosti.

lp w.
Bolje pozno, kot nikoli.
werther
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nomen » 24.1.2006 12:51

Nismo se razumeli, zanima me kako določiš interval meritve pri serijski obdelavi npr. vsaki komad ali vsaki deseti itd.. Mislim, da je pomembna obdelava, toleranca, stroj.. Se motim? Obstaja kakšna internetna stran?
nomen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zagi » 24.1.2006 14:03

Če te prav razumem govoriš o KONTROLI, ta pa je odvisna od zanesljivosti proizvodnega procesa (stroj, orodje ipd.) ter zahtevanih tolerancah.
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lost » 24.1.2006 14:13

Mi smo imeli včasih interval narejen na osnovi toleranc (n.pr. 0,001 - 0,009 = 1/1; 0,01 - 0,05 = 1/5, ....) Kar pa ni pravi znanstveni pristop.

Je pa vse skupaj povezano z CPk = Sposobnostjo procesa, ki pa jo izračunaš z raznimi statističnimi programi. Če je večje kot 1,33 je sistem sposoben --> poreben manjši interval merjenja.
Vse skupaj pa je odvisno od kvalitete stroja, kvalitete rezalnega orodja,.....) (Je pa na to temo kar dosti literature na netu in v bistvu ni tako zelo enostavno, moraš najti pravo mero med stroški za merjenje in produktivnostjo na stroju)

Sem pa že malce izven tega, tako, da so že mogoče novejše metode.

LP
lost
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a nomen » 24.1.2006 14:24

Hvala za odgovore,vendar bi potreboval natančnejša navodila oz. informacije. Je pa res,da sem mislil KONTROLO.

LP
A
nomen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dule » 24.1.2006 15:51

Najprej preveri koliko časa se dela serija. Za začetek malo prerečunaj interval glede na pričakovani čas izdelave in pri tem upoštevaj da je na kontrolni karti običajno prostora za 25 meritev.
Tako da vzameš: čas izdelave / 25

ko boš izračunal faktorje cp in cpk pa se boš lahko razgledal za tem kaj bi rad ugotavljal s svojim spremljanjem. Vzroki so lahko zelo različni. Od iskanja napak pri stregi stroja (upoštevaj na koliko časa se menja material/orodje) pa do spremljanja kakovosti.

Običajno gredo intervali približno na 1h za brizganje plastike ali ročna dela, za hitrejše operacije kot je hitrotekoče štancanje pa tudi do 15 mun.
dule
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Kranj

Re: Interval meritev

OdgovorNapisal/-a HB » 24.1.2006 20:21

nomen napisal/-a:Zanima me,kako določiti interval meritev pri strojni obdelavi. Ali obstaja kakšna univerzalna enačba? :wink:

OJ!

Zadeva v bistvu ni tako preprosta. Če hočemo spoznati proces, bi bilo dobro poznati indeks sposobnosti procesa (Cp in Cpk), oziroma teorijo vzorčenja, oziroma takoimenovane OC krivulje.

Najbolj poznan standard za vzorčenje je ameriški vojaški standard MIL-SD-105D, oziroma ISO DIS 2859. Osnova je teorija verjetnosti. Tu se najde enačbe za izračune, oziroma so že izdelane tabele.

V sl. jeziku je to dobro opisano v knjigi: Janez Marolt in Boštjan Gomišček: Management kakovosti, Fakulteta za organizacijske vede Kranj, 2005.

Na hitro iz moje prakse: Če je proces stabilen, na karakteristiki (ah), ki jih merite, in da je velikoserijska proizvodnja, potem je dovolj velikost vzorca 5 kos/uro. Potrebno je poskrbeti za ustrezen zapis in obdelavo izmerjenih podatkov. Izračunati je potrebno povprečje in razpon podatkov. S temi podatki lahko rišete takoimenovane x prečna - R karte. Tu se izračuna kontrolne meje (zanimiva je primerjava s specifikacijskimi mejami, procesnimi mejami) itd.

Upam, da da sem vam podal nekaj izhodišč za vaš problem.
HB
HB
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a nomen » 25.1.2006 7:57

Hvala za informacije,zdaj pa veselo na delo.

LP
A
nomen
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 25.1.2006 12:57

lost napisal/-a:Je pa vse skupaj povezano z CPk = Sposobnostjo procesa, ki pa jo izračunaš z raznimi statističnimi programi. Če je večje kot 1,33 je sistem sposoben
LP

Cpk se računa na min. 50 vzorcih. Rezultat pa mora biti min 5/3 ali 1,66.... Avtomobilska ind.
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov