nomen napisal/-a:Zanima me,kako določiti interval meritev pri strojni obdelavi. Ali obstaja kakšna univerzalna enačba?

OJ!
Zadeva v bistvu ni tako preprosta. Če hočemo spoznati proces, bi bilo dobro poznati indeks sposobnosti procesa (Cp in Cpk), oziroma teorijo vzorčenja, oziroma takoimenovane OC krivulje.
Najbolj poznan standard za vzorčenje je ameriški vojaški standard MIL-SD-105D, oziroma ISO DIS 2859. Osnova je teorija verjetnosti. Tu se najde enačbe za izračune, oziroma so že izdelane tabele.
V sl. jeziku je to dobro opisano v knjigi: Janez Marolt in Boštjan Gomišček: Management kakovosti, Fakulteta za organizacijske vede Kranj, 2005.
Na hitro iz moje prakse: Če je proces stabilen, na karakteristiki (ah), ki jih merite, in da je velikoserijska proizvodnja, potem je dovolj velikost vzorca 5 kos/uro. Potrebno je poskrbeti za ustrezen zapis in obdelavo izmerjenih podatkov. Izračunati je potrebno povprečje in razpon podatkov. S temi podatki lahko rišete takoimenovane x prečna - R karte. Tu se izračuna kontrolne meje (zanimiva je primerjava s specifikacijskimi mejami, procesnimi mejami) itd.
Upam, da da sem vam podal nekaj izhodišč za vaš problem.