STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dolžina špirovcev

Dolžina špirovcev

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Dolžina špirovcev

OdgovorNapisal/-a Ab89 » 28.8.2020 21:03

Pozdravljeni

Mi lahko kdo poda približno dopustno dolžino špirovca (smreka), ki gleda čez rob lege in ki bi bila še sprejemljiva, da se le ta nebi preveč očitno povesil? Na skici označena z x. Gre se za dvokapnico cca 35*. Betonska kritina. Špirovcev je 11 na cca 9m dolžine. Obtežba snega 2KN/m2. Dimenzija špirovca 17x12cm.

Hvala
Priponke
20200828_215004.jpg
20200828_215004.jpg (63.07 KiB) Videno 1643 krat
Ab89
Novinec
Novinec

Re: Dolžina špirovcev

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2020 6:03

Če ima špirovec izrez za naleganje na kapno lego, je dolžina previsa največ 0,25 X dolžina med kapno in naslednjo lego (ali slemenom). Če špirovec ni izrezan in je podložen s klinom (kajla), je ta dolžina lahko 0,33 x razmak leg.
Za širši kap je potrebno špirovec dimenzionirati glede na željeno širino. Za tvoj špirovec (17 x 12 cm in sneg 200 kg/m2) brez izreza bi šla še širina kapa 100 cm (dolžna špirovca v previsu 120 cm)
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ab89 » 29.8.2020 12:51

Hvala
Kakšna dimenzija špirovca bi potem mogla biti za dolžino cca 150cm čez lego?
Oz. bi lahko obstoječega čez izrez in do konca ojačal npr. s ploščatim jeklom-flohajzlom?
Ab89
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2020 13:11

- Koliko je dolžina špirovca med dvema legama?
Špirovec čez lego 150 cm pomeni širino pokritega od zidu okrog 120 cm.
- Ali bo na špirovcu izrez za kapno lego?
- Ali bo špirovec viden in s tem vidna ojačitev?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 29.8.2020 13:32

Žerjavar, tule si pa čisto pretirano ziheraški. Mogoče so taki predpisi - ne vem, od kot ti te številke? Ali pa si spregledal, da so špirovci visoki 17cm; to so že kar orn'k nosilci.
Meter in pol brez nadalnjega filozofiranja. Jaz imam 10x12cm in 110 cm previsa brez težav, seveda pa minimalno zasekane.
Aja, popravljam: od tega metra in pol bi odštel debelino izolacije zidu!
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2020 14:35

Slavcr napisal/-a:Žerjavar, tule si pa čisto pretirano ziheraški. Mogoče so taki predpisi - ne vem, od kot ti te številke? Ali pa si spregledal, da so špirovci visoki 17cm; to so že kar orn'k nosilci.
Meter in pol brez nadalnjega filozofiranja. Jaz imam 10x12cm in 110 cm previsa brez težav, seveda pa minimalno zasekane.

Seveda ti drži, ker še ni bilo pravega snega. Predpis pa pravi o verjetnem 50 letnem snegu. Kaj misliš je bolje: ob investiciji dodati kakih 15 % k krajevnemu običaju za upoštevanje predpisa ali ob sneženju opazovati, ali se bo zrušilo, morda preventivno podpirati?
Pred leti, ko se je v NM zrušil nadstrešek Adrije (verjetno dimenzioniran po tvojem načelu), sem pri sebi tehtal zapadli sneg. Bilo ga je 60 kg/m2, predpis pravi zame 150 kg/m2, vsi znanci so se strinjali, da toliko snega že dolgo ni zapadlo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ab89 » 30.8.2020 11:24

Žerjavar napisal/-a:- Koliko je dolžina špirovca med dvema legama?
Špirovec čez lego 150 cm pomeni širino pokritega od zidu okrog 120 cm.
- Ali bo na špirovcu izrez za kapno lego?
- Ali bo špirovec viden in s tem vidna ojačitev?

Do naslednje (zgoraj) cca 3m...
Predvidevam, da bo. Oz. če brez pridobim "pametno" dolžino, bomo poizkusili rešiti brez...
Bo viden, ni pa sam izgled zelo pomemben

Pa če rečemo, da tega stoletnega snega nebi bilo in bi bila streha brez snegolovov....pridobim kaj...?
Ab89
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Ab89 » 30.8.2020 11:28

Slavcr napisal/-a:Žerjavar, tule si pa čisto pretirano ziheraški. Mogoče so taki predpisi - ne vem, od kot ti te številke? Ali pa si spregledal, da so špirovci visoki 17cm; to so že kar orn'k nosilci.

Izolacije na zidu ne bo... Odkar pomnim, več kot pol metra snega pri nas ni bilo (cca 430 nmš)
Ab89
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a susa » 30.8.2020 11:35

pa se morajo špirovci iz tal videti Če ne potem pravokotno iz zidu na štirovce pribiješ opore, ki ti potem služijo tudi za armaturo za opaž.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ab89 » 30.8.2020 12:53

susa napisal/-a:pa se morajo špirovci iz tal videti Če ne potem pravokotno iz zidu na štirovce pribiješ opore, ki ti potem služijo tudi za armaturo za opaž.

Ne razumem najbolje.... misliš opore kar iz stene?
Ab89
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.8.2020 14:25

Ab89 napisal/-a: Izolacije na zidu ne bo... Odkar pomnim, več kot pol metra snega pri nas ni bilo (cca 430 nmš)
Na prvi sliki imaš narisano fasadno izolacijo. Koliko debelo?
Od kod ti podatek o snegu 200 kg/m2? Morda poveš lokacijo (bližnji večji kraj) in nmv? Pol metra snega ne pove nič, je možno, da je to 30 ali 200 kg/m2.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ab89 » 30.8.2020 15:20

Slika je zaradi lenobe izposojena s spleta, sicer pa je ni, niti je ne bo. Zgolj zidana stena. Šk. Loka. Podatek o max teži snega pa iz arso. Dopuščam možnost pomote, ker telefon ne pusti približati zemljevida :oops: :D
Ab89
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.8.2020 16:01

Žerjavar napisal/-a: ? Morda poveš lokacijo (bližnji večji kraj) in nmv?

(cca 430 nmš) - ali to pomeni nadmorsko višino (nmv)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.8.2020 18:47

Ab89 napisal/-a:

Izolacije na zidu ne bo... Odkar pomnim, več kot pol metra snega pri nas ni bilo (cca 430 nmš)

Nikar tako razmišljati. Mene je Parkelj v Novem Mestu (Vodno gospodarstvo) leta ... 1989 opozoril, da tam kjer nameravam organizirati delavnico, da je torej tam stanje stoletnih vod +0,5 m nad nivojem tal.
Eno leto kasneje se je nad Logarsko dolino utrgal oblak in je Sava narasla pri meni na +0,75 m :o

In, @Žerjavar, jaz še vedno trdim, da je v Adriji izvajalec zayebal, ker je bila ravno takrat "recesija" in so vsi začeli brez pameti šparati na materialih in šli delat pločevinaste konstrukcije. Pa uradni rezultati gor ali dol. Tudi mene zašraufajo brez milosti, če ga zabiksam. Torej ga ne smem (biksat), ali pa naj delam po pravilih. Še takrat ko sem ubogal naročnika namesto da bi rekel - NE BOM delal ! , sem dobil nazaj po hrbtu.
Ni šans. Še če je na papirju, so potem ko se zgodi, vsi bolj pametni.

Zato, bi rekel, da raje upoštevati stoletno prakso in ne trenutno politiko. Če zadnjih 20 let ni bilo konkretno snega - letos pa zna pasti :-? . Kljub lepim željam.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.8.2020 19:19

In jaz še vedno trdim, da je v Adriji izvajalec zayebal, ker je bila ravno takrat "recesija" in so vsi začeli brez pameti šparati na materialih in šli delat pločevinaste konstrukcije.
Ni kriva pločevinasta konstrukcija. Tudi z njo se da solidno graditi, vendar ima nekatere posebnosti konstruiranja, je treba vedeti, da to niso valjani profili. Ni za... izvajalec konstrukcije ampak projektant (statik, konstrukter).
Po rušitvi sem dobil nekaj podatkov o konstrukciji, nekaj pa sem jih razbral iz fotografij. Tudi meni je takrat (nezanesljivi podatki) račun pokazal, da dejanska napetost pri snegu 150 kg/m2 (predpis za NM) kar v nekaj točkah konstrukcije preseže mejo plastičnosti. Ko pa se je konstrukcija nekoliko bolj deformirala, se je spremenila geometrija in dodatno negativno vplivala na napetosti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost