vili napisal/-a:demz:
daj malo razloži to klinčevo vodikovo "bolezen" - pokljivost...
Mmja .. komplicirano in nikoli ustrezno pojasnjeno. Teorij je precej, ena precej dokazana je, da vodik kot najmanjši atom kar jih poznamo, zaleze v kristalno rešetko kovine, zaleze v stičišče treh Fe atomov ki se v kristalu stikajo skupaj in tam odda elektron v oblak (to ni ravno "vodikova vez, je pa malce podobno), vodikova jedra se pa tam nakopičijo. Pride v tej točki do zelo visokih tlačnih napetosti, če se še prav spomnim iz onih časov ko sem hodil v šolo, reda 1000 barov in tudi 100 000 barov (

), tako pride v železovem kristalu do točkovno zelo visokih tlačnih obremenitev, ki delujejo navzven in zato pride do loma kristala.
Teh teorij je še nekaj, toda tale mi je najbolj plastično ostala v spominu. Vsekakor je vodik treba izgnati ven iz kristala, še bolje se ga sploh izogibati. Pa ne gre, v galvanskih procesih je pod vplivom električnega toka to še posebej omogočeno. Ta "prosti vodikov elektron" gre v d orbitalo železa in poskrbi za izpopolnjenje te - kar pomeni posledično znižano ... kako se že reče .. površinsko kohezijo ( ? ) železovih atomov med seboj.
Če si prav predstavljam, železo dobi vodikov elektron v svojo predzadnjo orbitalo kjer mu manjka, in s tem izgubi sposobnost privlaka s sosednjim Fe atomom. Sila privlaka med njima je zmanjšana.
Tale "vodikova starost" je ena taka težka tema. Ravno zaradi te se panično bojimo interkristalne korozije.
Takole malo ... prosto po Demzu

. Popravljajte, sem prepričan da imate kar veliko za popravljati. Ampak iz moje strani nekako takole.
Delo krepeli človeka.