STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dolžina vijaka

Dolžina vijaka

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Dolžina vijaka

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.9.2020 13:02

vili napisal/-a:demz:

daj malo razloži to klinčevo vodikovo "bolezen" - pokljivost...

Mmja .. komplicirano in nikoli ustrezno pojasnjeno. Teorij je precej, ena precej dokazana je, da vodik kot najmanjši atom kar jih poznamo, zaleze v kristalno rešetko kovine, zaleze v stičišče treh Fe atomov ki se v kristalu stikajo skupaj in tam odda elektron v oblak (to ni ravno "vodikova vez, je pa malce podobno), vodikova jedra se pa tam nakopičijo. Pride v tej točki do zelo visokih tlačnih napetosti, če se še prav spomnim iz onih časov ko sem hodil v šolo, reda 1000 barov in tudi 100 000 barov ( :o ), tako pride v železovem kristalu do točkovno zelo visokih tlačnih obremenitev, ki delujejo navzven in zato pride do loma kristala.

Teh teorij je še nekaj, toda tale mi je najbolj plastično ostala v spominu. Vsekakor je vodik treba izgnati ven iz kristala, še bolje se ga sploh izogibati. Pa ne gre, v galvanskih procesih je pod vplivom električnega toka to še posebej omogočeno. Ta "prosti vodikov elektron" gre v d orbitalo železa in poskrbi za izpopolnjenje te - kar pomeni posledično znižano ... kako se že reče .. površinsko kohezijo ( ? ) železovih atomov med seboj.
Če si prav predstavljam, železo dobi vodikov elektron v svojo predzadnjo orbitalo kjer mu manjka, in s tem izgubi sposobnost privlaka s sosednjim Fe atomom. Sila privlaka med njima je zmanjšana.

Tale "vodikova starost" je ena taka težka tema. Ravno zaradi te se panično bojimo interkristalne korozije.

Takole malo ... prosto po Demzu :-? . Popravljajte, sem prepričan da imate kar veliko za popravljati. Ampak iz moje strani nekako takole.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 17.9.2020 15:18

Hvala za pojasnitev Demz ! :roll:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 18.9.2020 10:34

Sem pogledal na škatlo vijakov 12.9: DACROMET COATED
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.9.2020 12:28

To bi naj bilo galvansko cinkano in pasivirano s kalijevim dikromatom. To je klasičen "modri ali rumeni cink".
Po tem se ga prekuha na vsaj 200°C vsaj 3 ure ali več. S tem se je izgnal vodik iz materiala.

Toliko vem jaz zaenkrat. Je pri tem postopku še kaj?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 21.9.2020 6:55

Pri nas v firmi imamo en podedovan program sklopk s koničnimi obroči.

Imamo dve izvedbi, brunirano in cinkane. Po dokumentaciji se uporablja 12.9 vijake, ker pa cinkanih nihče ne dobavlja v normalnih pogojih, zato galvansko cinkamo običajne brunirane. V petindvajsetih letih ni bilo težav z pokanjem vijakov, kljub "neprimerni" površinski obdelavi.
Po moje je temu tako, ker se nekaj vodika spravi ven med bruniranjem, kasneje pa so zaradi korozije zaščiteni z oljem in v polivinilasti vrečki, tako da nekaj veliko se ne morejo navleči vodika.

vodikova pokljivost je bolj problematična bolj pri REO varjenju z neprimerno tretiranimi elektrodami, čeprav je tole z vijaki večkrat omenjeno kot primer, ampak se s tem še nisem srečal, kljub "neprimerni praksi"
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a WEICON » 23.9.2020 13:51

Pozdravljeni,
mogoče poznate proizvajalci VIJAKOV v Slo ?
Hvala in lep pozdrav
WEICON
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a marc » 24.9.2020 12:31

Za izdelavo vijakov poznam podjetje Kovikor, našel pa si še še kdo. Samo vijakov izdelanih s kovanjem, ti ne bo nihče naredil v majhnih količinah.
marc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.9.2020 13:56

Burja Slovenska Vas

Lahko bi pa še vprašal Lekše, Brege, Krška Vas. Ta valja navoje.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 24.9.2020 14:42

Tudi Blaj iz Žalca je proizvajalec vseh vrst vijakov.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.9.2020 23:34

.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani