STROJNISTVO.com • Poglej temo - vezava TČ in kotla na drva z zalogovnikom

vezava TČ in kotla na drva z zalogovnikom

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

vezava TČ in kotla na drva z zalogovnikom

OdgovorNapisal/-a letricar » 9.11.2020 19:12

Pozdravljeni.
najpraj morem pohvalit forum,saj lahko za nas laike izveš veliko uporabnega.
Vsaka čast le tako naprej.
rabil bi malo strojne pomoči.Mojster ki mi bo montiral kotlovnico,ni siguren kako zvezati vse komponente da bo brezhibno delovalo.
Hiša je stara 50 let,delno izolirana,izolacija podstrešja ,izolacija kleti,nova okna in vrata,
V bližnji prihodnosti mislimo narediti fasado .
v hiši je radiatorsko ogrevanje 11 kom,vsako leto imamo okrog 10m drv
zato imamo kotel na drva,ker pa je so doma starci ki težkoo hodijo,je dodana TČ LG monoblok
therma V 12 kw(imamo eno fazno elektriko).regulacija mojster pravi da naj bi bila seltron d20
Vem da je to kar zapletena vezava vseh komponent skupaj,verjetno že izkušenim mojstrom bi povzročalo preglavice,mogoče pa bo za koga izziv.
res lepa hvala za vsak dobrodošel nasvet
seltronove sheme 409 in 410 sta verjetno najbližje temu kar rabimo?
mogoče gre brez regulacije?na radiatorjih so termostatske glave
Slika
letricar
Novinec
Novinec

Re: vezava TČ in kotla na drva z zalogovnikom

OdgovorNapisal/-a mipax » 11.11.2020 21:17

Tole pa ne bo prav enostavno.
Prvo je vprašanje, kako imate sedaj vse skupaj spojeno, kako je urejeno sedaj krmiljenje ventilov za vodo in kakšno je krmiljenje sedaj. Mislim, da je treba izhajati od tu dalje.

Najenostavneje je imeti dva krmilno ločena sistema eden na drva in eden za toplotno črpalko (skupen je le bojler, morda zalogovnik), cevni sistem in radiatorji.

Pa po potrebi le preklopiš ventile na roko. (za TČ v bistvu ne rabiš zalogovnika, rabiš pa po vsej verjetnosti bojler za toplo vodo)

TČ monoblok ima sicer priložen svoj kontroler, ki zadošča za osnovno krmiljenje tako da morda ni potrebe po krmilniku Seltron. V navodilih za montažo TČ so tudi sheme vezave. TČ ima tudi vgrajeno obtočno črpalko, skaratka vse.
vezava TČ monoblok z bojlerjem1.jpg
vezava TČ monoblok z bojlerjem1.jpg (30.04 KiB) Videno 5959 krat

Glede,da so sedaj verjetno vgrajeni klasični radiatorji za ogrevanje z vodo 70 st. C, črpalka pa ogreva z do 55 st. C, je treba razmisliti o povečanju površine radiatorjev, še bolje talnem gretju. S talnim gretjem lahko ogrevate s TČ na nižji temperaturi (35 st. C), kjer ima TČ precej boljši izkoristek.
Paziti je tudi treba, da je pretok vode skozi radiatorje zadosten (nižja temperatura vode večji pretok, da je moč enaka (seveda tudi večja površina radiatorja).

Torej je vprašanje kako je sedaj napeljana instalacija do radiatorjev (presek cevi), površina radiatorjev (moč pri 55 st C) in ali bo skupna moč vseh radiatorjev zadostna pri nižji temperaturi.

Fasado je v vsakem primeru potrebno imeti dobro izolirano. Se mi zdi, da sedaj pokurite kar precej drv - nekaj tukaj ni v redu. Ali je objekt sedaj brez fasade ?
Ko boste imeli še urejeno fasado morda sploh ne boste več hoteli kuriti na drva (ker bo poraba po vsej verjetnosti relativno majhna), razen, če imate svoja drva ali bi nastopile finančne težave.
Treba bi bilo primerjati ceno drv in ceno ogrevanja s TČ.

1 m3 drv. proizvede cca. 1750KWh, zmanjšano za izkoristek kotla.
Pri izračunu potrebne energije elektrike je treba upoštevati izkoristek (COP) toplotne črpalke !

Ocenjujem nekako takole:
* Npr. 10m3 drv da 12.250 kWh (izkoristek peči 70%) ==> cena 600-650EUR,
* poraba elektrike za isto količino proizvedene toplotne energije (12.250/COP*cena ==> 735 eur (COP3,5) do 900 eur (COP 2,8)

http://www.trajnostnaenergija.si/Trajnostna-energija/Ohranite-okolje-%C4%8Disto/Lesna-biomasa/Kurilna-vrednost-lesa
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a letricar » 13.11.2020 9:08

hvala mipax

opažam da ni enostavno ,saj ni nekih predlogov :)

sedaj imamo sistem brez zalogovnika,peč na drva katero bomo zamenjali z centromentalovo in omenjeni monoblok LG, ter bojler za sanitarno vodo(na novo hočemo dodati zalogovnik)

zvezano imamo tako da ko kurimo na drva deluje črpalka od peči katero vklapja naležni termostat
ko pade temperatura se prižge TČ predtok ima tropotni ventil (se opravičujem če so kateri izrazi nestrokovni) ko preklopi na TČ se preklopi tudi ventil.
Ko kurimo na drva prihaja do težav na katere morem zelo paziti saj ob zunanji temperaturi pod 4 stopinje
se TČ vklapja zaradi zmrzovanja,notri v TČ je vilo črpalka ki mi potem zablokira grudfos črpalko ki je od peči(obe črpalki delujeta in mi voda v kotlu gre na vrelišče)
tu je največja težava
sanitarno vodo segrevamo z TČ zaradi nedelovanja peči(poleti) je tropotni ventil obrnjen gor,in potem mi TČ greje sanitarno vodo.Zdaj imamo vklopjeno na elektriko.
Tako imamo sedaj
Presek cevi mislim da je zadosti ,prvo smo imeli staro štadlerco,in so cevi kar debele misli da cola in tričetrt je na začetku,tako je do zgornjega nadstropja z odcepon za radiatorje kje je manjši presek.
radiatorji bi morali zadostovati po moči.(to me še najmanj skrbi)
Kot si sam napisal zdaj nebi rad imel da bi TČ šla skozi zalogovnik.
Jaz si predstavljam nekako tako,zakurimo na drva predtok gre v radiatorje povratek potem v zalogovnik,ko pade temperatura v kotlu na drva ,greje sistem iz zalogovnika,ko se še ta ohladi ,pa vklopi TČ mimo peči in zalogovnika.(sanitarno vodo pa bom pać segreval z elektriko oz koliko se segreje z termiko),
poleti bi pa bilo lepo če bi šlo da bi dalje segreval sanitarno z TČ.
Ker so doma starejši,bi bilo lepo da bi sistem sam deloval.Ni problem poleti oz preklop med sezonami takrat lahko tudi ročne ventile zapremo oz odpremo.
najbližja shema kar sem jih našel na netu je bila od seltrona shema 422c ,vendar tam gre TČ skozi zalogovnik.Sem videl v dveh primerih da se njim to ni obneslo saj je bila poraba el.energije zelo velika.
zato bi rad da gre TČ direkt v radiatorje.
Fasade še nimamo je v planu za bližnjo prihodnost.Imamo pa nekaj svojega gozda in pridelamo vsako leto nekaj drv,dokler imamo drva je cenovno ugodneje.
lp
hvala za mnenje še enkrat.
letricar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 13.11.2020 9:52

Jaz se ravno ne spoznam na vezavo, lahko pa opišem kako je pri meni. Sicer nimam TČ pa vseeno. Peč S4 fröling, peč na olje, 2x 1000l HT, bojler 300l, TČ za sanitarno vodo.

Ko smo menjali peč sem želel, da ostane oljna, ker je bila tudi prej zelo malo v uporabi. TČ za vodo prav toko, montirana že prej.

Vso situacijo krmili peč na drva. Ogreva radiatorje in HT ter sanitarno vodo. Ko ogenj pogori se ogreva iz HT. Takrat, ko pade temperatura v HT se vklopi oljna peč, sicer tega ne prakticiram, ker drva zadostujejo. Oljna peč ne ogreva HT ampak zgolj radiatorje in san. vodo. Delovanje regulira tropotni ventil z el. pogonom. Ob kurjenju peči na drva se oljna izklopi. TČ za vodo uporabljamo samo poleti. Dejansko bi morala biti pri tebi vezava identična, razlika je samo med mojo oljno in tvojo TČ. Strojno vezavo mi je delal en mojster iz bližine. Električno vezavo in tipala pa so povezali iz firme, kjer sem kupil peč. Po sedmih letih deluje odlično.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a letricar » 13.11.2020 10:33

hvala
ja nekaj takega bi rabili
super mi lahko lepo prosim še malo podrobneje opišeš.
hvala res
letricar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2020 12:14

naj da gor kako risbo hidravlične vezave..., bo najbolj jasno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 13.11.2020 21:14

Po tej shemi je nerejena vezava pri meni. Kdor se ukvarja s temi stvarmi mu je takoj jasno, kaj spada kam. Sam pa itak ne boš vezal.

Slika

Ne vem kako je pri drugih kotlih, najbrž neke hude razlike ni v sami vezavi. Morda ima proizvajelec/trgovec tvoje peči bolj primerno/namensko shemo vezave.

Kar se tiče Seltron regulacije pa je najbolje, da povprašaš nekoga, ki se s tem ukvarja, da ti tudi poveže. Tako ti bo povedal iz prve roke, kateri model je najbolj primeren. Gledati in ugibati itak nima smisla, ker zagotovo kaj spregledaš.

Še tole sem se spomnil. Delovanje sistema ti bo krmilil Seltron ali pač kaj drugega. Pozanimj se kako je glede garanicije pri TČ, ki ne bo krmiljena z original regulacijo. Samo razmišljam, morda pretiravam. Saj veš, beseda ni konj :)

Če bom utegnil bom poslikal, videl ne boš pa nič novega.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mipax » 13.11.2020 21:54

Ko kurimo na drva prihaja do težav na katere morem zelo paziti saj ob zunanji temperaturi pod 4 stopinje se TČ vklapja zaradi zmrzovanja

Glede omenjene težave mislim, da je kriva vezava (mešalnega ventila), ki zapira/odpira vodo iz peči ali iz TČ.
Temperatura 4st.C pri kateri gre TČ v zaščito pred zmrzovanjem je nastavljena tovarniško, če je v sistemu voda, če je antifriz pa se lahko nastavi na nižjo temperaturo odvisno od mešanice antifriza (npr. minus 10 st. C).

Iz peči prevroča voda ne sme nikoli teči v črpalko, ker lahko TČ javi napako.
Tokokrog vode iz peči skozi TČ mora biti popolnoma zaprt med kurjenjem peči.

Ko se TČ vključi zaradi preprečevanja zmrzovanja (pa tudi sicer se vključi vsake toliko ur, mislim 22 ur ali nekaj takega zaradi varovanja obtočne črpalke), mora voda krožiti preko diferencialnega ventila /BY PASS ventil (na sliki vezave TČ na sliki zgoraj je to "R" v krogcu).
vezava bypass-1.jpg
vezava bypass-1.jpg (11.47 KiB) Videno 5826 krat

bypass-1.jpg
bypass-1.jpg (9.61 KiB) Videno 5828 krat

Ta ventil mora biti vgarjen obvezno tudi za primer, da med delovanjem TČ termostatski ventili na radiatorjih zaprejo pretok, ko je v prostoru prevroče. Če ni pretoka gre TČ v napako.
mipax
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov