hvala mipax
opažam da ni enostavno ,saj ni nekih predlogov
sedaj imamo sistem brez zalogovnika,peč na drva katero bomo zamenjali z centromentalovo in omenjeni monoblok LG, ter bojler za sanitarno vodo(na novo hočemo dodati zalogovnik)
zvezano imamo tako da ko kurimo na drva deluje črpalka od peči katero vklapja naležni termostat
ko pade temperatura se prižge TČ predtok ima tropotni ventil (se opravičujem če so kateri izrazi nestrokovni) ko preklopi na TČ se preklopi tudi ventil.
Ko kurimo na drva prihaja do težav na katere morem zelo paziti saj ob zunanji temperaturi pod 4 stopinje
se TČ vklapja zaradi zmrzovanja,notri v TČ je vilo črpalka ki mi potem zablokira grudfos črpalko ki je od peči(obe črpalki delujeta in mi voda v kotlu gre na vrelišče)
tu je največja težava
sanitarno vodo segrevamo z TČ zaradi nedelovanja peči(poleti) je tropotni ventil obrnjen gor,in potem mi TČ greje sanitarno vodo.Zdaj imamo vklopjeno na elektriko.
Tako imamo sedaj
Presek cevi mislim da je zadosti ,prvo smo imeli staro štadlerco,in so cevi kar debele misli da cola in tričetrt je na začetku,tako je do zgornjega nadstropja z odcepon za radiatorje kje je manjši presek.
radiatorji bi morali zadostovati po moči.(to me še najmanj skrbi)
Kot si sam napisal zdaj nebi rad imel da bi TČ šla skozi zalogovnik.
Jaz si predstavljam nekako tako,zakurimo na drva predtok gre v radiatorje povratek potem v zalogovnik,ko pade temperatura v kotlu na drva ,greje sistem iz zalogovnika,ko se še ta ohladi ,pa vklopi TČ mimo peči in zalogovnika.(sanitarno vodo pa bom pać segreval z elektriko oz koliko se segreje z termiko),
poleti bi pa bilo lepo če bi šlo da bi dalje segreval sanitarno z TČ.
Ker so doma starejši,bi bilo lepo da bi sistem sam deloval.Ni problem poleti oz preklop med sezonami takrat lahko tudi ročne ventile zapremo oz odpremo.
najbližja shema kar sem jih našel na netu je bila od seltrona shema 422c ,vendar tam gre TČ skozi zalogovnik.Sem videl v dveh primerih da se njim to ni obneslo saj je bila poraba el.energije zelo velika.
zato bi rad da gre TČ direkt v radiatorje.
Fasade še nimamo je v planu za bližnjo prihodnost.Imamo pa nekaj svojega gozda in pridelamo vsako leto nekaj drv,dokler imamo drva je cenovno ugodneje.
lp
hvala za mnenje še enkrat.