STROJNISTVO.com • Poglej temo - kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: kosilnica na nitko - neizgoreli ostanki v cilindru

OdgovorNapisal/-a emilp » 20.11.2020 11:48

Hvala pocarju za lekcijo. Kot sem omenil, pri zadnjem polnjenju rezervoarja je bilo sveže olje in bencin. Ali se vam zdi normalno, da je pod batom toliko olja (še enkrat prilagam fotografijo https://ln2.sync.com/dl/08e569350/nut9y7b8-y63ws622-stx637qk-hav46yyj) ?
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a pocar » 20.11.2020 13:23

Normalno vsekakor ne. Ampak pri strojelomu sem našel v stroju že marsikaj, razen papeža pa dnarja ne.

Olje v karterju je po vsej verjetnosti posledica slabega tesnenja bata in nesposobnosti motorja prečrpati gorivne mešanice po prelivnem kanalu v zgorevalni prostor. V karterju je zastajala gorivna mešanica, bencin je izhlapel, ostanek imaš pa v karterju.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 20.11.2020 15:18

A nas malo zn- zn. Jaz vidim ožganine od varjenja.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 20.11.2020 19:44

Hmm , ožganine, ostruški , ...stroši taki in drugačni, sploh če sam ne vidiš, za kaj se gre, sam se poslužujem enostavnih rešitev :D
Priponke
IMG_20200509_104518.jpg
IMG_20200509_104518.jpg (368.83 KiB) Videno 1062 krat
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a emilp » 24.11.2020 17:44

To = to. Bravo, kruster, ti si pravi strokovnjak :D :D :D . 100% eko, prijazno ušesom, dobro za krepitev bicepsov.
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2020 17:58

pa za ramenski obroč in križ tudi... :D :D, samo a zna še kdo to "čudo" sklepat in nabrusit...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a emilp » 24.11.2020 18:25

vili napisal/-a:pa za ramenski obroč in križ tudi... :D :D, samo a zna še kdo to "čudo" sklepat in nabrusit...

Moj tast, čigar kosilnica je predmet te debate, je najprej uporabljal klasicni klepalnik. Nato je s Češke privlekel naprednejšo napravo - babico, ki je imela os za različne nastavke za oblikovanje rezila in lahko si uporabljal navadno kladivo. Potem je to crknilo in je začel uporabljati brusilko, ki še danes dela, kose pa že dolgo ni več. Zadnja modernizacija je prinesla flaksarco. O kateri toliko pišemo. In je tudi crknila. Kaj bo naslednja zadeva :wink:?
emilp
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kruster » 24.11.2020 21:29

Letos spomladi (od kadar je tudi slika) med "corono dopustom) sem izdelal par kosišč in nasadil kose, ena je bila za sodelavca, ki se ukvarja z živinorejo in jo ima "za frišno nakosit", ena je bila za prijatla in ena manjša za njegovega sina (10let), eno sem dal sosedovem fantu,... sam mam ene 4 komade, najstarejša je , ki sem si jo nasadil v srednji šoli (sedaj sem malo pred Abrahamom),... ni mi jasno , zakaj bi bilo klepanje takša znanost, vsedeš se na kobilico , to je "naprava", ki ima tri noge , prednja je precej masivna (nekje fi 100) v katero je zabita babica , ki deluje kot nakovalo, nanjo postaviš rezilo kose tako ,da lepo ravno leži na površini (kosišče nasoniš na primerno visoko oporo ,laho uporabiš lestve) in pričneš s klepanjem. Klepec mora biti primerno "nabrušen", se pravi oblika s katero udarjaš naj bi imela obliko valja, katerega končni robi morajo biti prav tako lepo zaokroženi, torej , ....s palcem leve roke črsto primeš koso iz zadnje ojačane strani , rezilo ravno na površini, z desno nogo pa podpreš koso na konici in pričneš udarjat kakšne 3-4 mm od začetka rezila , čim bolj enakomerno in natančno , tako se rezilo lepo stanjša , utrdi in nategne , dobro je tudi klepec pomakati v vodo , ki ima učinek hlajenja in klepec ob udarcu ob rezilo lepše zdrsne proti naprej - nategovanje rezila. Posopek klepanja kose dolžine 75 traja kakšnih 5 min.
Nato si za pas zatakneš osolnik , nabrusiš koso (uporabi brus - oslo iz naravnega kamna npr. Bergamo) in na trevnik, ....trava pada že pred koso,... vse skupaj se dogaja ob sončnem vzhodu ne pa ob treh popoldan , ko je čas za zaspanse in laksarce. :D
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a weta1 » 24.11.2020 22:00

Jaz še nisem videl kitajske laksarce samo z enim lezajem na gredi. Vse imajo vrvico za zagon na eni strani in sklopko na drugi. Prav tako mi je sumljiva gred na fotki, meni deluje, da se je gred zlomila in zato ostružki in ostali problemi.
Zanima me tisti del, ki ga je avtor odvil z motorja, da je prišel v karter.
weta1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2020 22:24

v osovnk si pozabil nalliti malo kisa..., ja pa bergamo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.11.2020 23:01

vili napisal/-a:v osovnk si pozabil nalliti malo kisa..., ja pa bergamo...

Zakaj pa kis??? ...misliš če rataš žejen?? :P :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zalb.krut » 24.11.2020 23:16

Že stari goslarji so brusne kamne namakali v kisu. Ali je razlog v zmanjšanju korozije ali kaj drugega pa žal ne vem.
zalb.krut
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 25.11.2020 11:11

Tole bo bolj ugibanje kot trditev 'zaprmej':
Kis je pač kislina in malce pomaga, da se brus manj zapaca z oksidom in ostanki železa ter peščenih delcev? Rje pa na kosi itak ne sme biti. :wink:
Za klepanje pa rabiš kar nekaj vaje, da je ostrina lepo stanjšana in pravilno utrjena. (Ja, tudi utrditi se mora, da drži ostrino, zato je fleksarca bolj en klinc za ta namen.) Od začetka zgleda kosa kot ženska kiklja s tistimi 'volančki' na robu. :D
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.11.2020 11:30

ja, starfoter je "begama" namakal v osounk z vodo in kisom, je rekel, da ga bolje čisti, je ostrejši, ko se je znucal, ga je pa privezal na lesen "heft" :D :D , ga je obrabil skoraj do "nule", ko sem pred kakimi destletji klepal prvič, mi je vse razpokalo :evil: :evil: ..., dobro saj je bila utrjena ampak ni bilo to to, se spomnim, da je kar pljuval po kosi ko je klepal..., s klepcem je pa tist plunk po kosi razmazal, ni bilo najbolj apetitlih je pa delovalo, bil je pa samo kmet...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.11.2020 13:44

vili napisal/-a:pa za ramenski obroč in križ tudi... :D :D, samo a zna še kdo to "čudo" sklepat in nabrusit...

Jest znam :D . Preverjeno, sem še letos trikrat klepal.

Ma - kakšna fiberca in brusne šajbe, to ni nič :evil: ! Kosa mora biti sklepana, tako jo tudi skuješ, torej utrdiš. Pa - rad bi videl junaka, ki jo bo sklepal v 5. minutah. Za koso sklepat (pa še ene par obveznih kmečkih opravil, ne bi našteval ko vsi vemo), si je treba čas vzet. Če ne delaš prav, jo hitro zakleplješ, torej zvihraš. Potem pa vsi sosedje vidijo, kakšen klepač si :lol: .

Tole s kisom pa prvič slišim in je smiselno. Super informacija. Očisti vezivo okoli skrhanih brusnih zrn ki zato odpadejo in je osla spet nova. Toda, jaz bi delal previdno oz. samo občasno, sicer bo oslo požrlo in je ne bo več.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov