Letos spomladi (od kadar je tudi slika) med "corono dopustom) sem izdelal par kosišč in nasadil kose, ena je bila za sodelavca, ki se ukvarja z živinorejo in jo ima "za frišno nakosit", ena je bila za prijatla in ena manjša za njegovega sina (10let), eno sem dal sosedovem fantu,... sam mam ene 4 komade, najstarejša je , ki sem si jo nasadil v srednji šoli (sedaj sem malo pred Abrahamom),... ni mi jasno , zakaj bi bilo klepanje takša znanost, vsedeš se na kobilico , to je "naprava", ki ima tri noge , prednja je precej masivna (nekje fi 100) v katero je zabita babica , ki deluje kot nakovalo, nanjo postaviš rezilo kose tako ,da lepo ravno leži na površini (kosišče nasoniš na primerno visoko oporo ,laho uporabiš lestve) in pričneš s klepanjem. Klepec mora biti primerno "nabrušen", se pravi oblika s katero udarjaš naj bi imela obliko valja, katerega končni robi morajo biti prav tako lepo zaokroženi, torej , ....s palcem leve roke črsto primeš koso iz zadnje ojačane strani , rezilo ravno na površini, z desno nogo pa podpreš koso na konici in pričneš udarjat kakšne 3-4 mm od začetka rezila , čim bolj enakomerno in natančno , tako se rezilo lepo stanjša , utrdi in nategne , dobro je tudi klepec pomakati v vodo , ki ima učinek hlajenja in klepec ob udarcu ob rezilo lepše zdrsne proti naprej - nategovanje rezila. Posopek klepanja kose dolžine 75 traja kakšnih 5 min.
Nato si za pas zatakneš osolnik , nabrusiš koso (uporabi brus - oslo iz naravnega kamna npr. Bergamo) in na trevnik, ....trava pada že pred koso,... vse skupaj se dogaja ob sončnem vzhodu ne pa ob treh popoldan , ko je čas za zaspanse in laksarce.