STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dolga luknja

Dolga luknja

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Dolga luknja

OdgovorNapisal/-a nabijač » 28.12.2020 17:22

Na stružnici imam namen izdelati zelo točno gladko dolgo luknjo čimbolj konstantnega premera 16mm in dolžine ene 12cm. Material je jeklo, verjetno neko konstrukcijsko. Namen je, da bo v luknji ena dolga stročnica (premer stebla 15.994mm +-2um). Vstavljna naj bo čimbolj brez zračnosti, a še vedno lepo gibljiva. Za kaljenje, brušenje, honanje,... nimam možnosti.
Planiram najprej vrtanje 15.5mm, nato struženje z "borštango" na ene 15,9mm ali kaj takega, nato pa še povrtavanje s povrtalom 16mm H7, ki ga imam na razpolago. Kako naj povrtavam? Kakšna naj bo dimenzija luknje pred povrtavanjem? Ali naj pri povrtavanju mažem? Z oljem? Večkrat počasi noter in ven ali le enkrat? Kakšni vrtljaji?
Ima kakšen majster še kakšno boljšo idejo za izdelavo take luknje?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Dolga luknja

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 28.12.2020 17:53

0,05 mm dodatka na steno je premalo. Izvrtina naj bo fi 15,8 mm. Povrtalo ti more odrezovat, ne gnesti materiala. Zadevo je potrebno v enem šusu naredit. Večkrat boš šel ven/not, večjo boš imel zračnost. Absolutno je potrebno mazat, še boljše pa bi blo hlajenje skozi orodje, da špene porine iz izvrtine. Mazanje z oljem je ok. Ne vem kakšno imaš povrtalo (HSS ali karbidno), ter koliko zobov. Najbolje se je za orientacijsko vrednost pogledat v katalog proizvajalca. Ampak za občutek HSS 10 m/min rezilne in podajanje 3 stote na zob, VHM pa odvisno od proizvajalca, ampak cca 30-50 rezilne.

Jaz bi še na tvojem mestu vrtal s pilotnim svedrom. Torej preden vrtaš 7,5xD, vrtaš 1,5xD s krajšim svedrom, pomožnosti fi 15,82. Bohrštango ti zna na taki dolžini že odbijat, odvisno kakšno kakšno geometrije ploščice boš imel, posledično boš imel konično izvrtino.

alternativa ti je dati nekomu delati ki ima stroj za globoko vrtanje (npr. Unior). Izvrtina sicer ni preveč globoka, vendar imajo takšni stroji linete za svedre in orodje veliko manj opleta.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 28.12.2020 21:34

Krajnc, hvala za nasvete, zelo koristno. Bom upošteval. Povrtalo je hss. Ja, maš prav , če ima premalo za pobrat res bolj gnete in riba, če je še malo obrabljeno pa sploh. Bom malo probaval, kako bo šlo najbolje.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 28.12.2020 22:03

Zivjo
Predvidevam da bos to struzil na klasiki? Rajbar ti bo pomojem naredil preveliko luknjo. Kaj pa struzenje pol/pol? Ali je luknja skozna? V cem je stos da ne das brusit? Sej kontra canga je sigurno tudi brusena...sicer pa nevem kaksno toleranco te 16 mere zelis ampak ko sem videl kontra kos 15.994..........

Lp
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a nabijač » 28.12.2020 22:19

CNC123: Ja, na klasiki. Špancango sem pač pomeril z mikrometrom in bi rad le primeren ujem in gladko ter okroglo, centrično luknjo enakomernega premera. Ja, je tudi to res, da zna rajbar malo preveliko luknjo naredit. Bom malo probaval. Je pa luknja skozi in po moje jo je treba pa res iz ene strani celo naredit. Lahko jo podrejam a mogoče ne bo zadosti gladka, mogoče jo lahko dodatno še spoliram ampak res le malo, da je nebi preveč pokvaril.
Je pa to bolj amaterska hobi zadeva in nebi nekam dajal izdelovat.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 28.12.2020 22:31

Rajbar je na struznici problematicn zaradi geometrije stroja. Konj skoraj vedno visi naprej in pinola samo se poencira to neosnost z vretenom. Ce je domaci project probaj obe varianti. Pri obracanju poskusi scentrirati u nulo.. Pa drzi se dve stotinki pod mero potem pa z 150 smerglim navitim na leseni palcki posmerglaj in probavaj.
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2020 23:53

kaj pa "štil od metle" pa "šmirgel " gor zakaj pa ne..., tudi Ostržek - Pinokio je rekel mojstru tišlrju: ja mojster, šmirgl je zakon... :D :D :D, a poznate zgodbo... :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 29.12.2020 9:34

vili napisal/-a:kaj pa "štil od metle" pa "šmirgel " gor zakaj pa ne..., tudi Ostržek - Pinokio je rekel mojstru tišlrju: ja mojster, šmirgl je zakon... :D :D :D, a poznate zgodbo... :o :o

Glej, ded je izmeril v 2 mikrona tistega lul*ka z mikrometrom :-) :-) bo že požoku tisto lukno :-) :-)

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 29.12.2020 11:17

lesy1 napisal/-a:
vili napisal/-a:kaj pa "štil od metle" pa "šmirgel " gor zakaj pa ne..., tudi Ostržek - Pinokio je rekel mojstru tišlrju: ja mojster, šmirgl je zakon... :D :D :D, a poznate zgodbo... :o :o

Glej, ded je izmeril v 2 mikrona tistega lul*ka z mikrometrom :-) :-) bo že požoku tisto lukno :-) :-)

LPL

Poglej fant, ne vem sicer do kam tebi nese, a meni točnost navadno predstavlja izziv in zraven še malo eksperimentiram. Na svoji stružnici lahko podrejam nekako do tolerance +-2um brez večjih težav. V tem rangu lahko tudi merim.
Sicer pa se običajno držim pravila samo toliko točno kot je treba in tako preprosto kot je mogoče.

Sem dodal spodnjo sliko, kjer sem pred meseci preveril vzporednost pri struženju. V glavo sem vpel en ene 10 cm dolg komad ga zelo fino postružil in nato izmeril pri glavi in na koncu.
-
Max11_meas.jpg
Max11_meas.jpg (284.41 KiB) Videno 3652 krat
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 29.12.2020 13:00

nabijač napisal/-a:
lesy1 napisal/-a:

LPL

Poglej fant, ne vem sicer do kam tebi nese, a meni točnost navadno predstavlja izziv in zraven še malo eksperimentiram. Na svoji stružnici lahko podrejam nekako do tolerance +-2um brez večjih težav. V tem rangu lahko tudi merim.
Sicer pa se običajno držim pravila samo toliko točno kot je treba in tako preprosto kot je mogoče.

Sem dodal spodnjo sliko, kjer sem pred meseci preveril vzporednost pri struženju. V glavo sem vpel en ene 10 cm dolg komad ga zelo fino postružil in nato izmeril pri glavi in na koncu.
-
Max11_meas.jpg

Glej...NASA pa ESA te že kliče...da prideš drejat za njih :-).

Medtem pa bomo ostali delali v okviru realnih zadev....če ne veš kaj je to 2 mikrona...kar očitno ne... delaj dalje :-) :-) takšna konkurenca mi je všeč :-)

Še ena podobna zgodbica:

Mi je en stari drejar razlagal da ma neki vijak za naredit po vzorcu...in je vztrajal da je navoj M6,2 x 0,9 da je vse premeril in pregledal, šablonce in tak dalje...

V resnici je bil 1/4 UNF 28G ... ki ima korak 0,907 .... ampak za tebe je to itak mačji kašelj....ker ti meriš v 2 mikrona.... on pa je od oka izmeril 7 mikronov.... :-), tak da je za tebe amater :-)

Sicer nisem več fant... :-) ti pa povem nekaj...dokler ti kažeš mero na digitalnem šublerju/mikrometru na kolk decimalk kot ti jih pač vrže ven .... in očitno nimaš pojma kaj vse ti vpliva na meritev...nimaš kaj govorit o 2 mikronih. Da se ti ne bojo vsi smejali.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2020 14:15

smo imeli tam okoli po letu 70 na "aškerčevi" vaje iz meritev, vse v merilnici - laboratoriju je bilo v "standardni klimi", koliko je ta nimam več pojma, merila in mejence smo smeli prijemati samo z rokavicami, še copate smo morali dati preko čevljev, bog ne daj z golimi rokami, kladic nam pa "tebo" sploh ni pustil dotakniti, ja to na 2 mikro m natančno je bolj tako tako je ali pa ni..., dali smo pa skozi vsa merila kar jih je aškerčeva takrat premorala..., tudi abbejev absolutni merilnik pa tudi trgalni stroj..., pa vse ostalo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 29.12.2020 14:41

vili napisal/-a:smo imeli tam okoli po letu 70 na "aškerčevi" vaje iz meritev, vse v merilnici - laboratoriju je bilo v "standardni klimi", koliko je ta nimam več pojma, merila in mejence smo smeli prijemati samo z rokavicami, še copate smo morali dati preko čevljev, bog ne daj z golimi rokami, kladic nam pa "tebo" sploh ni pustil dotakniti, ja to na 2 mikro m natančno je bolj tako tako je ali pa ni..., dali smo pa skozi vsa merila kar jih je aškerčeva takrat premorala..., tudi abbejev absolutni merilnik pa tudi trgalni stroj..., pa vse ostalo...

Ja tut Mene so že kot vajenca naučil, da se "mikroni" merjo v laboratoriju. Tam nekje 1970, ga.
In prou so me naučil.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 29.12.2020 14:57

Pred nekaj leti sem si vzel čas in zelo točno naštudiral merjenje, merila in svojo stružnico. Zanimalo me je predvsem do kam grem pri točnosti lahko najdlje. Kje so meje?

Spodaj so slike izdelka, ki sem ga tedaj, pred leti med drugimi izdelal z namenom ocene točnosti. Na njem sem napisal mere, velikokrat v vseh smereh premeril in ponavljal predvsem, da sem potrdl da so rezultati meritev ponovljivi in stalno znotraj tolerančnega območja. Danes sem posnel te fotografije in izdelek ponovno premeril in rezultati so identični meritvam po izdelavi pred leti. Skoraj popolna ponovljivost.

Meritve_um.jpg
Meritve_um.jpg (633.86 KiB) Videno 3567 krat

1.Preverjanje mikrometra na originalnem kalibru. Še prej ga preverimo, da pri 0mm kaže 0.000.
2.Meritev premera 11.993mm
3.Meritev premera 12.002mm. Cilj je bil ob izdelavi podrejati premer12.000mm
4.Kontrola/nastavitev notranjega mikrometra na kalibru 9.998mm
5.Mikrometer res pokaže toliko kot je vrednost kalibra.
6.Meritev izdelane luknje 11.996mm. Iz mikrometra se odčita 11.995mm.
7.Luknja in pestič
8.Pestič z mero 11.993um se lahko na tesno vstavi v luknjo 11.996mm. Je pa treba upoštevati da sta oba dela še v nekem tolerančnem območju, po moji oceni +-0.2um.

Mikrometer s certifikatom 5 digit nič ne pokaže kar nekaj, ampak pokaže rezultat meritve s toleranco največ +-2um.
Sicer pa razumem nekoga, ki ima veliko stružnico in dela bolj v mm rangu, da ne verjame, da je to možno.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 29.12.2020 15:12

nabijač napisal/-a:Pred nekaj leti sem si vzel čas in zelo točno naštudiral merjenje, merila in svojo stružnico. Zanimalo me je predvsem do kam grem pri točnosti lahko najdlje. Kje so meje?

Sicer pa razumem nekoga, ki ima veliko stružnico in dela bolj v mm rangu, da ne verjame, da je to možno.

Naštudiraj še: :-)
- vpliv temperature merjenca in vpliv temperature merila (poglej malo na tisti certifikat od Mahra kaj piše o merilni negotovosti)

Pri črni repi (St37/52 ipd) in tvoji meri 12mm....ti 5°celzija razlike prinese 0,7 mikrona....10°celzija pa že 1,44mikrona ....pri kakem rostfraju pa že 5°celzija razlike prinese 1,08 mikrona...

Material diha :-) ....

Sem imel posla z kar nekaj kontrolorji iz Andriza, Voitha in še koga....pa se za stotinko milimetra nobeden izmed njih ni kaj posebej obremenjeval....res pa da nismo delali akse za ročno uro, kar so kontroliral.

Ne rečem da nisi izmeril...in mogoče je celo res takšna mera kot ti kaže mikrometer...ampak da je pa zanesljivo in gotovo takšna mera pa na podlagi tvojih pogojev merjenja ne moreš trdit.

LPL
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mlinar » 29.12.2020 19:23

Definicija enega mikrona je sledeča:
Ko greš na veliko potrebo in se ti strga papir, pa si umiješ roke. Nato pogledaš in poduhaš prste. Vidiš ga ne, vohaš pa.
Da smo lovili te mikrone katre so zahtevali v končni kontroli smo komade dali na radiator, v hladilnik, na sonce, pod pazduho,....
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov