epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Slavcr napisal/-a:Ni mi jasno, kaj, čemu?
V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode....

V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode.

Deutz napisal/-a:Ne motiš se, to ti je približno "10 ton".. zato pa cisterno premera 1m hitro potegne skupaj če jo preveč zvakumiraš... Obratno tudi velja: če boš pod cev višine 10m postavil kakšen sod premera cca 1m ga bo hitro razneslo če ni preračunan za pritisk od 1 bar !!
...cev pa je lahko premera tudi 1 mm ali pa še manj... vse do pojava kapilarnega efekta (kapilarne elevacije ali pa kapilarne depresije, odvisno od tekočine in materijala kapilare)
Enkrat sem na nekem sejmu gledal kako reklamirajo en navaden hišni sesalnik... so namreč na tla postavili jekleno kroglo premera cca 3cm in je je sesalnik v hipu in strelovito hitro povlekel na višino več kot meter in naprej skozi cev v zbiralnik.. !!!Če sesalnik naredi podtlak -0,2 bar potem je pri premeru cevi 3cm sila ki jo ustvari podtlak ca 14N !! krogla pa ima maso komaj cca 0,16 kg !!! Upam da se nisem zmotil....
Deluje impresivno in človek tega ne pričakuje

V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode. Če bo cev debelejša, bo pač toliko več vode/teže v njej. Podtlak ti bo pa posodo s hitrostjo iztekanja vode nabil gor v pokrov, z debelejšo cevjo pač hitreje. Za razne tlake in entalpije ter entropije tvoje tabele je tehtnici v narisanem primeru popolnoma vseeno.
Upam, da nisi pričakoval, da se cev "ne bo izpulila" iz vode??

Žerjavar napisal/-a:Slavcr napisal/-a:Ni mi jasno, kaj, čemu?
V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode.
Skico 10.3. 21:46 jaz razumem, da tehtaš le pokrov (bat cilindra) - kakšna je sila vakuma na 1m2. Posoda (cilinder) z vodo in cev imajo na drugačen način zagotovljen položaj (ima tendenco dviga s silo 10 t). Je problem, kako narediti tesnilo med pokrovom in posodo, da bo trenje od drsenju pokrova zanemarljivo, vendar bo zrakotesno = pod pokrov ne bo od zunaj prišlo nič zraka.
Ja, rezultat tehtanja bi naj bilo = 10 t + teža pokrova +/- sila trenja tesnila. Premer cevi ne igra vloge; 10 m visoka cev zagotavlja vakum.

fikus_ napisal/-a:Kapilarni efekt
https://sh.wikipedia.org/wiki/Kapilarne_pojave

vili napisal/-a:kaj ti pa vodo dvigne na to višino 10 m, se mi zdi, da zunanji nadtlak, oziroma razlika tlakov, sila na bat je samo razlika tlakov krat površina bata ne glede na količino vode v sistemu...

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov