STROJNISTVO.com • Poglej temo - PODTLAK

PODTLAK

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

PODTLAK

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 10.3.2021 21:46

Pozdravljeni,
Če je kdo zainteresiran se ubadat z podtlaki potrebujem pomoč pri izračunu in sicer
Vsisna cev dolžine 10m notranji premer cevi 10mm na strani kjer je cev potopljena v vodo ni nepovratnega ventil, na drugi strani je vpeta na pnevmatski cilinder površine 10.000 cm2 delovne površine (površina delovnega giba) medij je voda kot sem že omenil, zanima me koliko kilogramov bo pokazala viseča tehtnica, če se zanemari težo bata in kašna bo razlika če bo premer cevi 50mm še slikica in hvala za odgovor :)
Priponke
cilinder.jpg
cilinder.jpg (428.92 KiB) Videno 4171 krat
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

Re: PODTLAK

OdgovorNapisal/-a vili » 10.3.2021 22:08

realno se začne voda pri podtlaku pri nevem kolikih stopinja uparjati pri višini 7 (sedem) metrov, dobro lahko računaš 10 (deset), ampak tista tvoja cev nima na to nobenega vpliva, seveda, če je to statika, pri "rosebaurercah" pa ni heca..., s toliko in toliko kubiki vodnega toka...

no pri 10 metrih imaš 1 bar podtlak, krat tvoja površina bata ti da silo, bo šlo..., kaj bi s tem sistemom sploh želel...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 10.3.2021 22:24

Hvala Vili da si se odzval :).... nekaj zanimivih podatko v spodniji tabeli...
Priponke
VRELIŠČE.PNG
VRELIŠČE.PNG (283.82 KiB) Videno 4158 krat
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 10.3.2021 22:31

...hmmm, če je 1bar na 1cm2 približno nekaj več 1kg je to mislim da preogromna teža, ali se motim?
Mi ne da mira pritiski in podtlaki in se poučujem,...
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.3.2021 22:58

Ne motiš se, to ti je približno "10 ton".. zato pa cisterno premera 1m hitro potegne skupaj če jo preveč zvakumiraš... Obratno tudi velja: če boš pod cev višine 10m postavil kakšen sod premera cca 1m ga bo hitro razneslo če ni preračunan za pritisk od 1 bar !!
...cev pa je lahko premera tudi 1 mm ali pa še manj... vse do pojava kapilarnega efekta (kapilarne elevacije ali pa kapilarne depresije, odvisno od tekočine in materijala kapilare)

Enkrat sem na nekem sejmu gledal kako reklamirajo en navaden hišni sesalnik... so namreč na tla postavili jekleno kroglo premera cca 3cm in je je sesalnik v hipu in strelovito hitro povlekel na višino več kot meter in naprej skozi cev v zbiralnik.. !!! 8) Če sesalnik naredi podtlak -0,2 bar potem je pri premeru cevi 3cm sila ki jo ustvari podtlak ca 14N !! krogla pa ima maso komaj cca 0,16 kg !!! Upam da se nisem zmotil....
Deluje impresivno in človek tega ne pričakuje :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 11.3.2021 10:16

Ni mi jasno, kaj, čemu?
V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode. Če bo cev debelejša, bo pač toliko več vode/teže v njej. Podtlak ti bo pa posodo s hitrostjo iztekanja vode nabil gor v pokrov, z debelejšo cevjo pač hitreje. Za razne tlake in entalpije ter entropije tvoje tabele je tehtnici v narisanem primeru popolnoma vseeno.
Upam, da nisi pričakoval, da se cev "ne bo izpulila" iz vode??
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.3.2021 6:09

Slavcr napisal/-a:Ni mi jasno, kaj, čemu?
V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode....

....Barka piše da je to "...vsisna cev vpeta na pnevmatski cilinder..." in sklepam da mu ni bil namem vagati celotni sistem ki je na spodnjem koncu potopljen v vodo... ali pa se motim !? Iz skice sicer ni vidno da bi cilinder bil togo vpet za neko čvrsto podlago tako da maš prav glede tvojega komentarja...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.3.2021 6:34

V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode.

Skico 10.3. 21:46 jaz razumem, da tehtaš le pokrov (bat cilindra) - kakšna je sila vakuma na 1m2. Posoda (cilinder) z vodo in cev imajo na drugačen način zagotovljen položaj (ima tendenco dviga s silo 10 t). Je problem, kako narediti tesnilo med pokrovom in posodo, da bo trenje od drsenju pokrova zanemarljivo, vendar bo zrakotesno = pod pokrov ne bo od zunaj prišlo nič zraka.
Ja, rezultat tehtanja bi naj bilo = 10 t + teža pokrova +/- sila trenja tesnila. Premer cevi ne igra vloge; 10 m visoka cev zagotavlja vakum.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 12.3.2021 7:38

Deutz napisal/-a:Ne motiš se, to ti je približno "10 ton".. zato pa cisterno premera 1m hitro potegne skupaj če jo preveč zvakumiraš... Obratno tudi velja: če boš pod cev višine 10m postavil kakšen sod premera cca 1m ga bo hitro razneslo če ni preračunan za pritisk od 1 bar !!
...cev pa je lahko premera tudi 1 mm ali pa še manj... vse do pojava kapilarnega efekta (kapilarne elevacije ali pa kapilarne depresije, odvisno od tekočine in materijala kapilare)

Enkrat sem na nekem sejmu gledal kako reklamirajo en navaden hišni sesalnik... so namreč na tla postavili jekleno kroglo premera cca 3cm in je je sesalnik v hipu in strelovito hitro povlekel na višino več kot meter in naprej skozi cev v zbiralnik.. !!! 8) Če sesalnik naredi podtlak -0,2 bar potem je pri premeru cevi 3cm sila ki jo ustvari podtlak ca 14N !! krogla pa ima maso komaj cca 0,16 kg !!! Upam da se nisem zmotil....
Deluje impresivno in človek tega ne pričakuje :D

Hvala za odgovor Deutz, zanimiva ta s sesalcem!
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 12.3.2021 7:48

V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode. Če bo cev debelejša, bo pač toliko več vode/teže v njej. Podtlak ti bo pa posodo s hitrostjo iztekanja vode nabil gor v pokrov, z debelejšo cevjo pač hitreje. Za razne tlake in entalpije ter entropije tvoje tabele je tehtnici v narisanem primeru popolnoma vseeno.
Upam, da nisi pričakoval, da se cev "ne bo izpulila" iz vode??

Res je Slavcr, je napačno narisano oziroma manjka pritirditev cilindra, havla za vašo pozornost
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 12.3.2021 8:01

Žerjavar napisal/-a:
V narisanem primeru boš stehtal težo tvoje priprave: Posode, pokrova, cevi in vode.

Skico 10.3. 21:46 jaz razumem, da tehtaš le pokrov (bat cilindra) - kakšna je sila vakuma na 1m2. Posoda (cilinder) z vodo in cev imajo na drugačen način zagotovljen položaj (ima tendenco dviga s silo 10 t). Je problem, kako narediti tesnilo med pokrovom in posodo, da bo trenje od drsenju pokrova zanemarljivo, vendar bo zrakotesno = pod pokrov ne bo od zunaj prišlo nič zraka.
Ja, rezultat tehtanja bi naj bilo = 10 t + teža pokrova +/- sila trenja tesnila. Premer cevi ne igra vloge; 10 m visoka cev zagotavlja vakum.

Hvala Žerjav, kot sem napisal nisem narisal vpetja oz. fiksiran cilinder na fiksno podlago...
Kako bi bilo z veliko večjim premerom cevi (se prišteje težo vode na 10 ton?)
Kaj bi se pa spremenilo z kapilarno cevjo kot je že Deutz omenil?
Hvala za izčrpno razlago vsem skupaj :)
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.3.2021 8:22

fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a barka2402 » 12.3.2021 8:38

fikus_ napisal/-a:Kapilarni efekt
https://sh.wikipedia.org/wiki/Kapilarne_pojave

Hvala Fikus, mislim da ne bi bilo bistvene spremembe kot so prejšnji komentatorji napisali
barka2402
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 12.3.2021 8:57

kaj ti pa vodo dvigne na to višino 10 m, se mi zdi, da zunanji nadtlak, oziroma razlika tlakov, sila na bat je samo razlika tlakov krat površina bata ne glede na količino vode v sistemu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.3.2021 9:09

vili napisal/-a:kaj ti pa vodo dvigne na to višino 10 m, se mi zdi, da zunanji nadtlak, oziroma razlika tlakov, sila na bat je samo razlika tlakov krat površina bata ne glede na količino vode v sistemu...

Očitno potegne bat na vzgor z dinamometrom ..:)

Pravzaprav je v tem primeru popolnoma vseeno ali je spodaj cev z vodo ali pa je cilinder spodaj poplnoma zaprt. Ko voda enkrat napolni cev nebo več veliko polnila cilinder ne glede koliko dvigneš bat dokler smo na morski gladini!! Teoretično bi se voda dvignila na 10,3m ampak ne bo zaradi uparjanja vode katere para zavzame del prostora v katerem je vakuum (Torichelijev vakuum).
In seveda, ta višina je tudi odvisna od količine vlage ter temperature zunanjega zraka in seveda tudi od geografske širine (Zemeljska krogla ni krogla !, gravitacija ni povsod enaka)
Zadnjič spremenil Deutz, dne 12.3.2021 9:57, skupaj popravljeno 2 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov