STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prvi nakup licenc kot s.p.

Prvi nakup licenc kot s.p.

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Prvi nakup licenc kot s.p.

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.3.2021 10:25

Mmeister napisal/-a:Drugi mi ponujajo keš na roko... ali s.p. za 11€/h bruto - seveda brez licenc.

Še ena stvar. Sicer v poslu velja, da dobiš tisto za kar si se izpogajal in ne kar si zaslužiš, v tem smo pa tehniki slabi. Oz. nesposobni v tem so večinoma tehniki iz prejšnjega sistema, mi smo pa nekako zraven v tem dreku.

Katera branža strojništva pa je tale, ki ti ponuja 11€/h bruto?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 24.3.2021 10:50

Pozdravljen,
Kot pravijo “ Grega” in ostali strokovnjaki. Ja da bos program kupil in delal za male pare je boljse da v travi ležiš... kar se Menedžerjev tiče jih bolj zanima koliko te stisnejo za vrat pa da bo za njih konec leta nova Tesla, Bmw... nič narobe če je za vse dosti.. ja danes zaupati je pa res tako.. sem kako leto nazaj enemu fantu iz TPV - ja programiral neke obdelave( je prosil tukaj na forumu), zacetek samo tole rabim. Pol pa se to, to. Na koncu sem naredil obdelavo vsega seveda sem delal pozno v noč- ur- cca 10-15. Resil sem mu rit, seveda bova poracunala( vsaj za čustva sem rekel). Uglavnem fant je bil nedosegljiv. Rezultat: ne bodi naiven... haha
Lp
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 24.3.2021 11:00

Načeloma na kratki in dolgi rok za malo denarja delaš škodo in sebi in ostalim v tem poslu...nižajo/nižamo si vrednost.. kar se pa tiče posla in brez licence, ne priporočam ker *penali* in nato polna licenca so faktor nekajkrat dražji.
Lp :D
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 24.3.2021 12:28

Šit nisem dober v šahu te poteze in to... kaj narediti in kako da bo rezultat na koncu nečemu podoben. zakaj to ne učijo na strojnem faksu? Ekonomija, pogajanje in te razne mehke metode. Me kr glava boli... cel šiht sem že naredu okrog s.p.- ja pa še me čaka...
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 24.3.2021 13:27

Nikoli ne sprašuj ostalih kakšna je primerna urna postavka, sploh če si sam sebi šef. Poračunaj si vse stroške ki jih imaš na mesečni ravni (amortizacija programske opreme, stroški pisarne, računovodstva, lastnega prevoza, ...). Pol pa še na to postavko poračunaj koliko še rabiš za preživetje+ dodatek riziko ker nimaš varne zaposlitve. Na mesec boš ziher vsaj mogel obrnit 5000 bruto, pa še to ti je minimum. Ob 176ih urah je to potem 30 eu urna postavka. Pa še to je spodnji spodnji minimum. Realno lahko povem da ko smo meli kakšnega zunanjega izvajalca ki je opravljal inzenirsko delo (npr. programer) so se urne postavke vrtele 50+ eu/h. Pa ni blo kaj večjega efekta kot pri hišnih inženirjih. Sam ko rabiš pač rabiš.

ali pa drug primer pri kakšnih zastopništvih, nam je zastopnik zaračunal od 5-10% na projekt. Kar mislim da glede na to da je ta zastopnik za celoten projekt porabil 2-3 sestanke oz. max 20h, projekti pa 1 mil+, si je za slab teden dela domov nesel 50k evrov. Je res da se ta denar porazdeli po firmi pa da ni glih vsaki teden tak projekt, vendar še vedno na konci tej eni osebi ostane večinski del pogače. Pa je prodaja bistveno manj odgovorna kot konstrukcija, ker na konci itak vso odgovornost more prevzet izvajalec projekta.
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 24.3.2021 13:30

533 napisal/-a:Resil sem mu rit, seveda bova poracunala( vsaj za čustva sem rekel). Uglavnem fant je bil nedosegljiv. Rezultat: ne bodi naiven... haha
Lp

Meni kaj takega na pamet ne pride da bi kdo zastonj kaj delal za mene.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 24.3.2021 13:36

KrajncM napisal/-a:Na mesec boš ziher vsaj mogel obrnit 5000 bruto, pa še to ti je minimum. Ob 176ih urah je to potem 30 eu urna postavka. Pa še to je spodnji spodnji minimum. Realno lahko povem da ko smo meli kakšnega zunanjega izvajalca ki je opravljal inzenirsko delo (npr. programer) so se urne postavke vrtele 50+ eu/h. Pa ni blo kaj večjega efekta kot pri hišnih inženirjih. Sam ko rabiš pač rabiš.

Torej rabi sp 60.000€ prihodka na leto? Ali kako je to mišljeno?
Verjetno ta ki dela po 50€/h je tudi kakšen mesec brez posla? Ali kako to izgleda?
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 24.3.2021 13:50

Mmeister napisal/-a:
KrajncM napisal/-a:Na mesec boš ziher vsaj mogel obrnit 5000 bruto, pa še to ti je minimum. Ob 176ih urah je to potem 30 eu urna postavka. Pa še to je spodnji spodnji minimum. Realno lahko povem da ko smo meli kakšnega zunanjega izvajalca ki je opravljal inzenirsko delo (npr. programer) so se urne postavke vrtele 50+ eu/h. Pa ni blo kaj večjega efekta kot pri hišnih inženirjih. Sam ko rabiš pač rabiš.

Verjetno ta ki dela po 50€/h je tudi kakšen mesec brez posla? Ali kako to izgleda?

Kot pravim, kolikor rabi kdo si more vsak sam izračunat, glede na stroške ki jih ima ter na koliko se ceni. Nekdo je zadvoljen da mu konec meseca ostane jurja, nekdo pa 2 ali pa še več. Te pa definitivno nič ne stane če zahtevaš več kot pa manj. Če je kupec resen se bo itak pogajal ali pa takoj sprejel. Bolj te bo bolelo če delaš za 11 bruto pa nebo kaj šlo, ker kupec te bo itak nategoval do kraja, ker ve da si one man band.

Drugače kar se resnosti strank tiče ima iste izkušnje kolega pri specialnem avto servisu. Ta resne stranke brez problema plačajo po par tisoč evrov brez komentarja da je kaj predrago. Garažni fušarji pa hočejo na material vreden 30 evrov met popust+brez računa. Ironično je, da potem ko ljudje vozijo k takim na servis, pridejo čez par tednov k kolegu, ker jim je fušar vse zajebal pa ne javi se več. Ni zastonj pregovor "nisem tak bogat da si bi lahko privoščil poceni"

Kar se tiče onega programerja ne vem kako ma z rednim delom, z nami vsekakor ni mogel prezivet, ko smo ga najeli 2x letno. Je najbrž še kako drugo stvar opravljal
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.3.2021 15:20

Z vsem tule se ne bi strinjal. Sicer je res, da si vsak izračuna, samo eni začnejo s čisto drugim izhodiščem (nepremičnine, obstoječi stroji, itd.) kot drugi in lahko tako delajo za manj, pa jim več ostane. Tu bi rekel tako na hitro, da če misliš da lahko delaš za manj in imaš dovolj, raje premisli in izpogajaj več, če pa ne rabiš, daj pa v dobrodelne namene ali kaj pa jaz vem. Zaključek je, da ne delaj škode svojemu fohu, čeprav lahko z nižjo urno postavko dovolj zaslužiš. To dobro vedo v nekaterih drugih branžah, samo tu pri nas tega nekako ne dojamemo...

Druga stvar je pa, da je vse skupaj postopek. Na začetku bo težko iztržiti dovolj visoke urne postavke. Še posebej stran se bodo obrnili, ko boš računal urno postavko iz tistih 176 ur mesečno, ker vsi vedo koliko jih zaposleni stane in to boš hitro presegel. Pri teh budalah tu okrog pa tudi nihče ne bo hotel slišati nič o licencah in podobnih stvareh, ki jih kot zunanji potrebuješ. Pa težko boš naštepal 180 ur mesečno sam v normalnem delovnem času. Kar preizkusi resno spremljati, pa ne tako ob 7ih ura na on pa ob 15ih na off. Ene 5 ti jih bo uspelo nabrati. Prav tako je pri zaposlenih. Če naredijo 100 ur efektivnih mesečno, je že kar veliko. No, eni jih ne naredijo niti 5.

Tretja stvar. Ko stranka vidi in dojame, da jim z delom ustvarjaš DODANO VREDNOST, potem bo vse lažje. Takrat pa tudi nočeš, da si si na začetku urno postavko zastavil prenizko. Verjemi mi, sem preizkusil in preizkušam še vedno...

Pa še kaj bi se našlo... To so takšne specifike, ni recepta. Malo moraš pa skočiti v vodo in se učiti plavati. Nekaj denarne rezerve je vedno dobro imeti, saj vidiš kam gre ta svet.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 24.3.2021 15:49

Tule si dobro zadel matematiko. In računaj da boš delal 10 mesecev na polno. Torej le 10 mesecev bo 180 ur. Ostalo manj.
S takim planiranim prihodkom imaš potem pokrito vse - od hardware do software je notri in se potem o vsem niti ne pogovarjaš na sestankih. Licenčni software je samoumeven.
Je pa res, da včasih moraš biti na začetku malce bolj skromen. In potem ko se navadijo nate, ko se izkažeš tako strokovno, kakor tudi z držanjem rokov, potem se da še kaj izpogajati. A že na začetku jim v takem primeru daj vedeti, da tak pogovor sledi! Da je torej prvotni dogovor le začasen.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 24.3.2021 16:22

Vsak ma svojo izhodišče to definitivno. Sam če je sosed celo delavnico podedoval, bo prej kot slej kapacitete zafilal in se delo prelije k ostalim podjetjem, ki so v slabšem izhodišču. Zato mene osebno nič ne briga koliko sosed računa, jaz računam toliko kolikor rabim za preživetje+ toliko da se mi splača to delat. Kar se pa tiče da bi ta isti sosed solidarnostno dvigoval postavke za foh pa se tud ne strinjam. Ker to gre na račun stranke. Pa realno niso problem da so v osnovi postavke nizke, problem je spodrezavanje teh postavk samo zato da se posel dobi.

176 ur je pač neka osnova, ker toliko bi mogel v kateri koli drugi sluzbi prezivet. Zato tudi mislim da kot SP bi morala bit to osnova, ker če tudi sam 100 efektivnih ur opraviš, konec meseca se ti more bolj splačati kot pa delati 176 ur za nekoga drugega. Ni pa tu univerzalnega recepta.

Je pa to le moje mnenje, nisem nikoli imel lastnega SPja, sem pa več let delal na tehnično-ekonomski funkciji (investicije v strojno opremo, planiranje proizvodnih kapacitet,)
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.3.2021 17:17

Če imaš zaposlenega delavca, ki mu je treba izplačevati plačo, dopust, regres, vsa zavarovanja, 13 praznikov, ... NIČ bolniških, torej kot da jih ni,

... , je fiksni strošek zaposlenega delavca ki ima na mesec (povprečno 176 d.ur) neto 1000 Ejev, torej okoli 16 Ejev/ uro.

To ni delovna ura. To je ura zaposlenega za poln delovni čas, 8 ur, torej 40 ur na teden. Pa če kaj naredi ali pa nič. :-? . V tem je zajet samo njegov prejemek ter prejemek države skozi davke. Ni nikjer delovnih sredstev, fiksnih stroškov delavnice, režije, bla bla bla, plače direktorja itd. :roll:

Kje je pa dobiček ki se vlaga v rezervo za hude cajte? :o Točno tole kar pravkar imamo? Pa za izpad dohodka ker je Francelj vmes imel slab dan in se mu je zaletela stružnica?

In tako dalje. Ker prav nihče od nas ni ... niti 30%, kaj šele sto procenten, kot si srčno želijo naši vrli ekonomisti, ki so "od samega Boga dani", da nas rajdajo.

Fiksni strošek zaposlenega delavca je okoli 16 Ejev/uro. Ko se hodite pogajat k managerjem za delo. :o Koliko je torej vaš, ki nosite firmo?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov