STROJNISTVO.com • Poglej temo - Bernardo G600 Digi

Bernardo G600 Digi

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Bernardo G600 Digi

OdgovorNapisal/-a ziga5041 » 1.4.2021 22:46

Zdravo
Pred nakupom stružnice sem se odločil da se obrnem na vas profi strojnike.
Zanima me vaše mnenje za to stružnico. (ali bi mi predlagali kakšno drugo v tem cenovnem razredu govorimo tam do 3500€)
https://www.premzl-trade.si/novi-stroji ... fi-600-g-2

Vem da mi boste sedaj vrjento priporočali stare dobre stružnice kod so Prvomjaska potisje itd.. Ja tudi jaz imam željo po dobri stari prvomasjki tnp 160. :)
Naj povdarim s prostorom sem zelo omejen ta stružnica ima približno 220 Kg katero mi nebi bilo problem prestavit iz mesta kjer bo stala sedaj če jo bo treba enkrat odmakniti.
Lp
Žiga
ziga5041
Novinec
Novinec

Re: Bernardo G600 Digi

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 2.4.2021 9:49

ziga5041 napisal/-a:Zdravo
Pred nakupom stružnice sem se odločil da se obrnem na vas profi strojnike.
Zanima me vaše mnenje za to stružnico. (ali bi mi predlagali kakšno drugo v tem cenovnem razredu govorimo tam do 3500€)
https://www.premzl-trade.si/novi-stroji ... fi-600-g-2

Vem da mi boste sedaj vrjento priporočali stare dobre stružnice kod so Prvomjaska potisje itd.. Ja tudi jaz imam željo po dobri stari prvomasjki tnp 160. :)
Naj povdarim s prostorom sem zelo omejen ta stružnica ima približno 220 Kg katero mi nebi bilo problem prestavit iz mesta kjer bo stala sedaj če jo bo treba enkrat odmakniti.
Lp
Žiga

Z mojega stališča podam samo informativni predlog.

Stružnico ki ima 3 tone lahko pravtako prestaviš brez problema, ali uporaba dveh ˇrudlovˇ ali preko cevi.
Vedi da z nekim malim obdelovalnim premerom ali dolžino težko kaj narediš. Oziroma za neko hobi uporabo bo še šlo, ko bo pa sosed pripeljal kaj večjega za narediti lahko pa samo v zrak pogledata in se čudita.
Za 3500€ dobiš že kaj normalnega od starih stružnic za hobi obdelavo, mogoče boš rabil kakšne stotke lovit z brušenjem ali z nekaj iznajdljivosti.
Maksimalno izkoristi prostor ki ti je navoljo, če imaš možnost pa postaviš nadstrešek in ga s strani zapreš. (če imaš vredu sosede)

Kajti nove stružnice še nisem videl da bi bila vredu narejena, da bi lahko rekel tukaj pa res nima kej biti narobe.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.4.2021 11:24

Sajko993 napisal/-a:Vedi da z nekim malim obdelovalnim premerom ali dolžino težko kaj narediš. Oziroma za neko hobi uporabo bo še šlo, ...

Želiš povedat da so mali premeri in obdelovalna dolžina HOBi, veliki premeri in dolžina pa PROFI ??? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: ...daj no, kaj pa ti lokomotive izdeluješ... :cry:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.4.2021 12:28

To je zanimivo, ja :D. Tole je tudi profi, pa so tudi bolj majhni premeri:
https://www.cousinsuk.com/product/star-watchmakers-lathe
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 2.4.2021 12:33

Deutz napisal/-a:
Sajko993 napisal/-a:Vedi da z nekim malim obdelovalnim premerom ali dolžino težko kaj narediš. Oziroma za neko hobi uporabo bo še šlo, ...

Želiš povedat da so mali premeri in obdelovalna dolžina HOBi, veliki premeri in dolžina pa PROFI ??? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: ...daj no, kaj pa ti lokomotive izdeluješ... :cry:

Mogoče sem se malo narobe izrazil hobi ali profi,

Treba je vedet, da če je to namen uporabe doma na kmetiji kmalu pride kaj večjega za v izdelavo. Kam boš vpel če je vpenjalni fi mali ali dolžina prekratka?. Pa tudi v mestu če imaš kakšnega soseda katerega tamlad je nekje na podeželju ali karkoli podobnega.

Velikokrat se zgodi da ti vsaj parkrat na leto pride zadeva ko ti nakoncu zmanjka glih 10mm da bi lahko vpel.

@deutz: ni bilo mišljeno na tak način kot si si interpretiral, če je bilo tako videti se opravičujem.

Sej je res, če človek nima prostora mora biti zadovoljen z malim. Če je pa kolikor kaj prostora ga pa izkoristis.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.4.2021 14:16

Sajko993 napisal/-a:Velikokrat se zgodi da ti vsaj parkrat na leto pride zadeva ko ti nakoncu zmanjka glih 10mm da bi lahko vpel.

Kjerkoli sem bil v proizvodnji, je to skoraj vedno problem, ki se pojavi, ne glede kako velik stroj imaš :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.4.2021 14:22

glede velikosti "drepankov" pustimo to, bil sem na mašinah, ko sem bil še majčkeno aktiven, na 10...50+++ kW, sem bil pa pri znancu, postavlja novo delavnico, samo iz FIRBCA pred kakim mesecem, "dreja" na "urmohar švicarskih" avtomatih kose, da rabiš dobesedno povečevalo, mi je dal kos in se mi je izgubil v gubi v dlani, to je drug svet, sem se samo obrnil in mu dal roko, ja to je to, pa dobro kje si se tega navadil???, "to ni zame"..., ha ha, vse je relativno..., sem pa bil na "drejariji aks" za cestne (30 ton) prikolice in tankovske logerje za t 55 in 72, uau nič posebnega, pa še česa, ja pa tudi hidravlični cilinder premera 1200 mm in giba 500mm za jeseniško valjarno debelih plehov... zdaj pa pojdi v mikro, peče glava...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 2.4.2021 17:58

najdi ohranjenega emco maximata.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.4.2021 18:36

haha kenny:

mali maXimat me je prvi usekal po palcu po glavi vijaka držala orodja, (nebom nikoli pozabil do nevem kdaj) ko je sošolec obrnil "šalter" držal sem pa ključ v amerikanerju, hvalabogu, je moč maximata dveh žarnic..., je pa kri vseeno tekla, scala, cela panika, pa v ambulanto pa klanfe... pa u "šuli"..., dobro, če bi bila kaka TNP-jka, bi palec odletel, bog ne daj..., pa na levi roki, kako bi po tem držal tenški lopar...,haha :D :D :D, kot CLinton..., malo heca, smo tudi hudi levičarji, telesni... :D :D :D, jebiga sem imel probleme recimo s škarjami...

sta pa oba moja mulca, čista levičarja, jebi ga...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 6.4.2021 6:17

vili napisal/-a:glede velikosti "drepankov" pustimo to, bil sem na mašinah, ko sem bil še majčkeno aktiven, na 10...50+++ kW, sem bil pa pri znancu, postavlja novo delavnico, samo iz FIRBCA pred kakim mesecem, "dreja" na "urmohar švicarskih" avtomatih kose, da rabiš dobesedno povečevalo, mi je dal kos in se mi je izgubil v gubi v dlani, to je drug svet, sem se samo obrnil in mu dal roko, ja to je to, pa dobro kje si se tega navadil???, "to ni zame"..., ha ha, vse je relativno..., sem pa bil na "drejariji aks" za cestne (30 ton) prikolice in tankovske logerje za t 55 in 72, uau nič posebnega, pa še česa, ja pa tudi hidravlični cilinder premera 1200 mm in giba 500mm za jeseniško valjarno debelih plehov... zdaj pa pojdi v mikro, peče glava...

Se strinjam :D, težko je delati tisto kar ne vidiš hhh, moraš bit že maček da pravilno izmeriš :P
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a teuh » 28.12.2023 18:57

Pozdravljeni,

Odločam se za nakup stružnice Bernardo profi 600g oziroma profi center 600g.
Ima kdo kaj podobnega ali kakšen drug model od Bernardo...komentarji.

Model 600 g ima zobniški menjalnik/12 stopenj.
Kaj menite je bolje zobniški menjalnik ali brezstopenjska nastavitev ?

Če ima kdo stružnico od Bernarda bi prosil gsm kontakt na teuhlang@gmail.com , ker bi res rad kakšne napotke iz prve roke.

Hvala.
Lp
Tev
teuh
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 31.12.2023 10:16

glede optimalnih pogojev rezanja - rezalna hitrost je boljši - optimalna izbira brezstopenjski, če veš o čem pišem..., vrtljaji stroja - stružnice so pa funkcija: geometrija kosa, material, orodja (recimo: hss ali karbidi), zahtevana obdelava, bo šlo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov