STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava peči za gretje bazena

Izdelava peči za gretje bazena

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Izdelava peči za gretje bazena

OdgovorNapisal/-a dejc5 » 22.8.2021 13:04

Zdravo, rad bi izdelal peč za ogrevanje vode v bazenu po načrtih enega iz youtouba.
Peč bo iz kovinskega 200 litrskega soda, ki se ga naluknja za dotok zraka. Postavljen je pokonci in na vrhu odprt. Iz vrha se nalaga drva in kuri. Na notranji strani soda pa je spirala:
Stainless Steel Tubing Coil, Type 316 - 1/2" O.D. x .028
Kje bi lahko dobil tako spiralo v Sloveniji in kakšna bi bila cena?

Video s začne pri 1:50
https://youtu.be/gy7XDutrokE

Hvala
dejc5
Novinec
Novinec

Re: Izdelava peči za gretje bazena

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 22.8.2021 20:35

lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 23.8.2021 9:04

Za spiralo se pozanimaj tukaj:

http://koscak-kotli.si/?page_id=17
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 23.8.2021 10:21

Predlagam kaj takega. Že vse gotovo.

https://www.google.com/search?source=un ... mo+central

Slabost žaganje polen (majhno kurišče). V manjšem obsegu razvijaš lastno inovativnost.
Prednost že gotovo, le priklopiš in na vrhu lahko še kaj spečeš ob obratovanju ;) , manj goriva za enak izplen energije. Trajno. Cenovno ugodno.
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejc5 » 23.8.2021 12:11

Kaj pa plan B: da toplotni izmenjevalnik priklopim na obstoječe ogrevanje na sekance in potegnem dve alkaten cevi dolžine 55m?
povezava do izmenjevalca:
https://www.vidaxl.si/e/toplotni-izmenj ... 18264.html
Ne vem koliko topla voda priteče iz izmenjevalnika? Alkatenke so deklarirane od -30C do 60C.
Verjetno bi mogel prilagoditi moč izmenjevalnika, da nebi pritekla ven prehladna ali pretopla voda? Čeprav dvomim, da če centralna dela na 70C+ da bo iz izmenjevalnika tekla voda 60C? Če bi pritekla 45 do max 60C bi bilo kar optimalno.
dejc5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mlinar » 23.8.2021 13:27

Dobijo se tudi toplotne črpalke za bazene:

https://www.pools.shop/sl-SI/dodatki-1/toplotne-crpalke

https://www.bazenar.si/Toplotne-crpalke

Malo za v razmislek.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejc5 » 23.8.2021 13:48

Glede na nizek strošek ogrevanja s sekanci mi je še najbolj všeč ta varianta s toplotnim izmenjevalnikom.
dejc5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.8.2021 17:47

dejc5 napisal/-a:Kaj pa plan B: da toplotni izmenjevalnik priklopim na obstoječe ogrevanje na sekance in potegnem dve alkaten cevi dolžine 55m?

Ne rabiš toplotni izmenjevalnik...
...kar priklopi cevi na obstoječo centalno ogrevanje in v krog proti bazenu dodaj eno obtočno črpalko !!
Temperaturo vode prilagodi alkatenkam.... :P
Premer 1" in dobro jih izoliraj (lahko tudi z kakšnim odpadnim materijalom in potem ovij z strech folijo... in veselo kopanje po zimi :D :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejc5 » 23.8.2021 18:01

Deutz napisal/-a:
dejc5 napisal/-a:Kaj pa plan B: da toplotni izmenjevalnik priklopim na obstoječe ogrevanje na sekance in potegnem dve alkaten cevi dolžine 55m?

Ne rabiš toplotni izmenjevalnik...
...kar priklopi cevi na obstoječo centalno ogrevanje in v krog proti bazenu dodaj eno obtočno črpalko !!
Temperaturo vode prilagodi alkatenkam.... :P
Premer 1" in dobro jih izoliraj (lahko tudi z kakšnim odpadnim materijalom in potem ovij z strech folijo... in veselo kopanje po zimi :D :D

To pa ne razumem. Voda ki je v centralni je umazana in je ne morem mešati z bazensko. Ter voda v bazenu je klorirana in ne paše skupaj z vsemi materiali. Če bi imel v zalogovniku dodatno spiralo bi jo laho tam čez spustil. Ker pa je nimam je za moje pojme izmenjevalnik nujen. Al kaj?
dejc5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.8.2021 19:14

dejc5 napisal/-a:
To pa ne razumem. Voda ki je v centralni je umazana in je ne morem mešati z bazensko. Ter voda v bazenu je klorirana in ne paše skupaj z vsemi materiali. Če bi imel v zalogovniku dodatno spiralo bi jo laho tam čez spustil. Ker pa je nimam je za moje pojme izmenjevalnik nujen. Al kaj?

Ah ja.... saj nisem mislil da bi neposredno ogreval bazensko vodo !!
V bazenu bi rabil "grelec"... sem videl primer ko je dno bazena bilo ogrevano kot talno gretje... in pa tudi primer ko so v bazen bili potopljeni navadni stenski alu-radijatorji od centralnega..!!! in stvar je funkcionirala !! :lol:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejc5 » 23.8.2021 20:23

Deutz napisal/-a:
dejc5 napisal/-a:

Ah ja.... saj nisem mislil da bi neposredno ogreval bazensko vodo !!
V bazenu bi rabil "grelec"... sem videl primer ko je dno bazena bilo ogrevano kot talno gretje... in pa tudi primer ko so v bazen bili potopljeni navadni stenski alu-radijatorji od centralnega..!!! in stvar je funkcionirala !! :lol:

Grelna telesa v bazenu odpadejo :lol:
Priponke
FB_IMG_1629746493659.jpg
FB_IMG_1629746493659.jpg (35.85 KiB) Videno 4872 krat
dejc5
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.8.2021 11:47

mlinar napisal/-a:Dobijo se tudi toplotne črpalke za bazene:
https://www.pools.shop/sl-SI/dodatki-1/toplotne-crpalke
https://www.bazenar.si/Toplotne-crpalke
Malo za v razmislek.

Tole je tudi meni padlo najprej v glavo kot predlog, pa sem se ugriznil v prste, da bi kaj napisal, saj ljudje večinoma za sebe vedo zakaj radi kurijo drva. Sam sem tudi bolj pristaš kabla in vtičnice za takšne stvari...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.8.2021 15:35

grega09 napisal/-a:Dobijo se tudi toplotne črpalke za bazene:
Tole je tudi meni padlo najprej v glavo kot predlog, pa sem se ugriznil v prste, da bi kaj napisal, saj ljudje večinoma za sebe vedo zakaj radi kurijo drva. Sam sem tudi bolj pristaš kabla in vtičnice
Jaz tu ne vidim veselja do kurjenja ampak le polovico (ali manj) cene ogrevanja bazena.
Jaz bi v ta namen od nekoga odkupil staro centralno peč na trda goriva, četudi malo spušča in je potrebno nekaj varjenja. Voda iz bazena bi šla skozi kotel. Sigurno bo taka peč vzdržala več časa, kot kurjenje v pločevinastem sodu iz tanke pločevine.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.8.2021 17:03

izmenjevalnik: zvari kad in vanjo potopi en ali dva ratiatorja povezanimi s pečjo, v in iz kadi pa spelji cevi v bazen in daj vmes obtočno črpalko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.8.2021 19:02

Žerjavar napisal/-a:
grega09 napisal/-a:Dobijo se tudi toplotne črpalke za bazene:
Tole je tudi meni padlo najprej v glavo kot predlog, pa sem se ugriznil v prste, da bi kaj napisal, saj ljudje večinoma za sebe vedo zakaj radi kurijo drva. Sam sem tudi bolj pristaš kabla in vtičnice
Jaz tu ne vidim veselja do kurjenja ampak le polovico (ali manj) cene ogrevanja bazena.

Če se gre samo za stroške in življenje z nujnimi stvarmi, potem se ne bomo pogovarjali o ogrevanju vode v bazenu, ki je že sam po sebi luksuz, kaj šele topla voda v bazenu. In če se gre za luksuz, potem nekaj več drobiža za ogrevanje vode v bazenu, da je topla, kadar se nam zazdi (po domače sprdne), ne bi smel biti problem. V takšnih primerih je prvo udobje s preseravanjem, potem pa cena, ki pa seveda mora biti v sposobnostih posameznika. Seveda je pa to moje mnenje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost