STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dražja elektriak

Dražja elektriak

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Dražja elektriak

OdgovorNapisal/-a CatiaMojster » 18.10.2021 8:35

Ker se bo cena elektrike dvignila, me zanima, kje imate elektriko? Kateri dobavitelj je najboljši oz. najcenejši? Ker imam manjšo delavnico se bo teh 30% veliko poznanlo na računu in bi rad znižal to.
CatiaMojster
Novinec
Novinec

Kraj: Brežice

Re: Dražja elektriak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 18.10.2021 8:39

5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.10.2021 8:51

Saj se ne bo račun povečal za 30%.Toliko se bo dvignila samo elektrika,ki pa je samo en del računa.Je še polno nekih postavk na računu.Vsaj upam ,da bo tako.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.10.2021 11:58

Preveri pri Energija+ in Gen-i

Najbolje, da jim pišeš mail ali kličeš, ker na internetni strani nimajo vsega - aktualne akcije.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.10.2021 15:22

Mislim da si je Petrol privoščil eno tako kitajsko ekshibicijo, kakor imamo trenutno z jeklom. Je ravno dovolj velik (državni), da si je to lahko privoščil. Zadeva je zanihala in bo trajalo dve leti da se bo iznihala. Toda ob precej višji ceni kot jo imamo danes. Nič bat, slejkoprej bodo šli zraven vsi vključno z Gen-i jem vred.

Jeklo ki smo ga kupovali po 60 centov, bo danes evro. Elektrika in bencin pa tudi nekako tako, kakih 50% gor. Če bi redno hoteli podražiti zadeve, bi cel svet pokonci skočil, tako bodo pa dosegli svoje namene na "kšajt" način. Rezultat bo pa isti.

Le da ne vem, kako bomo delavcem dvignili plače za toliko kot se grejo tile naši dobavitelji :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.10.2021 15:46

Ma, realno gledano je tako bil verjetno že čas za tole. Pri vsem tem povpraševanju po dveh letih zaprtja, tree hugerjih (okoljevarstenikih) in špekulanti s CO2 kuponi.

Energenti se redno dražijo, karkoli drugače misliti je utopija. Vsaj ena konstanta je v življenju, ki te ne preseneti. Redno se vse draži, samo paziti moraš da slediš. Inflacija je pač redno prisotna, je pa res, da jo zadnjih par let ni bilo nekaj preveč.
30% porast pri el. energiji, pomeni cca. 15% večjo položnico na koncu za končnega kupca, upoštevano vse z DDV, tako, da za normalno gospodinjsko porabo spet ni tako hudo. Razen, ko bodo še ostale postavke dvignili. Drugo je pa poraba v proizvodnji, tisto pa na koncu tako ali tako spet potrošnik plača, kot vse ostalo...

Jaz sem pri Gen-i (neka akcija za toplotne črpalke, itd.) in imam ceno cca. 0,13 €/kWh, pri porabi cca. 400 kWh mesečno. Pri porabi 800 kWh pa cena pade pod 0,12 €/kWh. To govorim o končnnem znesku položnice z DDV. Se pa splača tisto tabelo od ZPS malo zavrteti v Excelu in se potem odločiti. Bodo pa v prihodnjih mesecih te tabele redno korigirane navzgor, to ni debate.

Dokler je elektrika se ne sekiram, pri moji porabi je premalo razlike. Drugo bo, ko bodo zaradi teh nestabilnih virov začeli vse skupaj odklapljati. Potem bo pa veselica... Moram kupiti električni avto izgleda pa ga z omrežjem hiše povezati, da bom imel nekaj energije zraven bajte na rezervi. Eh, pa ta elektromobilnost, smo rekli, da nič ne bo od nje :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a baklava » 19.10.2021 16:30

Cena kilowata elektrike v Nemčiji je 30-35centov, govorim iz prve roke. To je cena zelene energije. Kam to pelje, nihče ne ve....upam da se vsaj nekdo v tej državi zaveda, kaj bi morala biti prioriteta, več desetletna ...

Lep pozdrav!

[autore="grega09"]Ma, realno gledano je tako bil verjetno že čas za tole. Pri vsem tem povpraševanju po dveh letih zaprtja, tree hugerjih (okoljevarstenikih) in špekulanti s CO2 kuponi.

Energenti se redno dražijo, karkoli drugače misliti je utopija. Vsaj ena konstanta je v življenju, ki te ne preseneti. Redno se vse draži, samo paziti moraš da slediš. Inflacija je pač redno prisotna, je pa res, da jo zadnjih par let ni bilo nekaj preveč.
30% porast pri el. energiji, pomeni cca. 15% večjo položnico na koncu za končnega kupca, upoštevano vse z DDV, tako, da za normalno gospodinjsko porabo spet ni tako hudo. Razen, ko bodo še ostale postavke dvignili. Drugo je pa poraba v proizvodnji, tisto pa na koncu tako ali tako spet potrošnik plača, kot vse ostalo...

Jaz sem pri Gen-i (neka akcija za toplotne črpalke, itd.) in imam ceno cca. 0,13 €/kWh, pri porabi cca. 400 kWh mesečno. Pri porabi 800 kWh pa cena pade pod 0,12 €/kWh. To govorim o končnnem znesku položnice z DDV. Se pa splača tisto tabelo od ZPS malo zavrteti v Excelu in se potem odločiti. Bodo pa v prihodnjih mesecih te tabele redno korigirane navzgor, to ni debate.

Dokler je elektrika se ne sekiram, pri moji porabi je premalo razlike. Drugo bo, ko bodo zaradi teh nestabilnih virov začeli vse skupaj odklapljati. Potem bo pa veselica... Moram kupiti električni avto izgleda pa ga z omrežjem hiše povezati, da bom imel nekaj energije zraven bajte na rezervi. Eh, pa ta elektromobilnost, smo rekli, da nič ne bo od nje :D.[/quote]
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.10.2021 8:26

baklava napisal/-a:Cena kilowata elektrike v Nemčiji je 30-35centov, govorim iz prve roke. To je cena zelene energije. Kam to pelje, nihče ne ve....upam da se vsaj nekdo v tej državi zaveda, kaj bi morala biti prioriteta, več desetletna ...

To sem tudi hotel napisati, pa se mi ni več dalo. Pa je to končna cena z vsemi prispevki in davkom ali samo cena električne energije? Npr. Avstralci so tudi zmagovalci po dragi elektriki, imajo pa vedno več obnovljivih virov.
Kot sem rekel, pri meni je trenutna končna cena nekje 0,12€/kWh. Realen znesek je odvisen od porabe, pri nizki porabi je cena na kWh kar visoka, ker večino k ceni prinesejo ostali stroški. El. energijo pa trenutno plačujem po 0,06149€/kWh (VT) in 0,03399 (MT). Imam pa cca. 50:50 razmerje porabe VT:MT.
Glede zelene energije je pa kot je. Na večji skali jo po moje fizika še ne prenese. Za prehodno obdobje bo treba še kaj drugega, pa nihče nič ne bi več imel...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CatiaMojster » 20.10.2021 13:35

fikus_ napisal/-a:Preveri pri Energija+ in Gen-i

Najbolje, da jim pišeš mail ali kličeš, ker na internetni strani nimajo vsega - aktualne akcije.

Sem gledal, samo sedaj tako ali tako vse "stoji", ker vsi čakajo kaj bo. Pol pa prebereš še tako novico https://novice.svet24.si/clanek/novice/ ... zklopimo... Da če ne najdeš novega dobavitelja, da te bodo kar odklopii :-?

Če ne sem pa vsaj bolj pozoren sedaj na cene, akcije in ta ZPS kalkulator in preračunavam še za mamo in staro mamo:)
CatiaMojster
Novinec
Novinec

Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a merjavec » 21.10.2021 11:03

Pri tej podražitvi mi je zanimivo nekaj drugega. Fizičnim uporabnikom se bo cena dvignila za tistih 4 ali 5€ in je cela drama in že država posreduje v trg...
Na drugi strani pa imam položnico za TV, internet in telefon, ki je bistevno višja za manj koristi pa to nikogar ne zanima. V paketu je preko 100 programov, ki jih nikoli ne potrebujem in jih moram plačevat da imam lahko svoja dva programa ki jih gledam.
Imamo tudi cel kup revežev ki si na vezavo kupijo najboljši telefon in vsak mesec plačuje 50€ več da je car pa to nima veze. Pri lizingu za "BMW-ja" je podobno. Ko pa pridemo do najemnin, kjer pa res nekateri pretiravajo pa nikogar ne moti.
merjavec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 533 » 21.10.2021 11:11

Točno tako, sam tudi tako razmišljam.
Primer: 4 članska družina cca 80e samo telefonija + internet+ mogoče še vezava ( 100-150) stroški z tem. Rabimo telefone a do neke mere... no ta ista družina pa sem siguren, da ne porabi več kot 120e za elektriko pa če so res potrošni in ne gledajo.... In s tem kuhaš, pereš, sušiš, ogrevaš...
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a javr2 » 21.10.2021 11:24

CatiaMojster napisal/-a:Ker se bo cena elektrike dvignila, me zanima, kje imate elektriko? Kateri dobavitelj je najboljši oz. najcenejši? Ker imam manjšo delavnico se bo teh 30% veliko poznanlo na računu in bi rad znižal to.

večji problem kot cena je da nimaš online pregleda nad porabo, torej:

- kilovati - trenutni, ta trenutek;
- kilovati - za nazaj, recimo prejšnjo sredo ob 1:45 ponoči/zjutraj.

Tako bi lahko hitro našel kaj ti žre tok takrat ko ni treba, recimo kakšna pokvarjena zamrzovalna škrinja, ki sicer normalno hladi, a deluje 24/7.

Nekaj se vidi na mojelektro.si , sicer ne za "ta trenutek" (vsaj takrat se ni ko sem bil zadnjikrat prijavljen), ampak za od včeraj nazaj, če greš na meritev 15-minutne moči in izbereš kW .
Je pa registracija in prijava - da te na pol poti mine do vsega. Ampak se vseeno splača, če ni boljšega.

Trenutne kilovate lahko vidiš tudi na števcu kjer lučka utripa (ali kjer se kolešček vrti) tako da s štoparico meriš na vsakih koliko sekund lučka utripne (ali pride kolešček naokoli) in potem te sekunde vneseš v konstanto, ki je napisana nekje blizu lučke/koleščka.
___
javr2
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 21.10.2021 12:07

včasih smo na starih števcih "žagali drva", zakaj bi se vrtel v prazno, malo heca, zdaj pa samo nekaj bliska...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 21.10.2021 13:25

Z montažo števca lastne rabe je možen sprotni pregled rabe, če imaš SE tudi proizvodnje.
Takole se to vidi v diagramu.
Priponke
Screenshot_20211021-141524.png
Screenshot_20211021-141524.png (78.98 KiB) Videno 12283 krat
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.10.2021 14:40

Ali pa tole:
https://shelly.cloud/products/shelly-3e ... rgy-meter/

Zdaj me pa res zanima, če ima kdo el. avto zvezan na napajanje hiše. Nekaj časa nazaj mi je bilo tole všeč https://www.tesla.com/sl_si/powerwall, pa je drago ko pes, glede na to da imaš samo baterijo v igri, pri avtu se lahko pa še okrog voziš. Pa bajto lahko skoraj skozi na nizko tarifo goniš, če malo vložiš v regulacijo sistema.
Npr. ko pade napajanje iz omrežja, bi sistem avtomatsko preklopil na napajanje iz baterije avtomobila, kot UPS, samo da se z njim lahko okrog voziš. Avto je seveda skozi priključen, ko je doma. Mi je zanimivo, ker naredim 6000 km na leto in mi ni pomembno, da je avto zjutraj vsak dan poln. Pa če greš kam, ga lahko kje mogoče zastonj napolniš in prineseš par "žakljev" elektrike domov. :D
Druga nadgradnja je pa še sončna elektrarna, ki bi bila vezana v sistem. Sicer bi bilo treba malo izračunati, če se vse skupaj splača. Kot sem že rekel pa tudi to nekaj cene požre, da imaš elektriko, ko jo zmanjka.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov