epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Mogoče še pripomba: Ta račun je narejen za dve enaki konzoli in kontinuirano enakomerno obremenitev po vsej dolžini. Za drugačne podatke je rezultat nekoliko drugačen. Če je tu razmak podpor 0,58 dolžine, je pri eni sami konzoli 0,71 dolžine. Za nesimetrični konzoli pa nekje vmes.fogl napisal/-a: Problem rešen

Žerjavar napisal/-a:Zakaj pa si zastavil enačbo, da je moment v sredini nosilca 0? Za optimalni nosilec mora biti moment v sredini enak kot moment na konzoli. Le kako si matematično manipuliral, da si dobil enak rezultat kot jaz, ki sem zastavil enaka momenta?runocar napisal/-a:Evo, še moje

Rezultat je slučajno pravi, je pa dobljen iz napačne enačbe. Če enačiš vsoto momentov v točki A z 0 za levo polovico nosilca med podporama, moraš upoštevati tudi moment, ki ga daje obremenitev q na dolžini b/2.runocar napisal/-a:Ni moment na sredini enak 0. Zapisal sem samo ravnotežni pogoj na točko ˝A˝ - to je leva podpora, za levo polovico nosilca. Predpostavljena je simetrija glede podpiranja, obtežbe in posledično momentnega diagrama. Na sredini, kjer sem prerezal nosilec, sem dal točkovni moment, ki mora biti po velikosti enak momentu nad podporo v točki A. Po moje to ni matematična manipulacijaRezultat je zagotovo pravi.

Žerjavar napisal/-a:Mogoče še pripomba: Ta račun je narejen za dve enaki konzoli in kontinuirano enakomerno obremenitev po vsej dolžini. Za drugačne podatke je rezultat nekoliko drugačen. Če je tu razmak podpor 0,58 dolžine, je pri eni sami konzoli 0,71 dolžine. Za nesimetrični konzoli pa nekje vmes.fogl napisal/-a: Problem rešen

fogl napisal/-a:Kakšna je optimalna postavitev podpore v takem primeru na sliki?
Vzel sem dva primera iz strojniškega priročnika, da je sredinski del vpet med dvema premičnima podporama, in drug primer, ko je srednji del vpet konzolno, čeprav ni.
Jaz bi rekel, da je druga rešitev prava - mogoče kdo ve?

Račun je približen, vendar v praksi povsem uporaben. Bistvo netočnosti je predpostavka, da je v polju max moment na b/2, dejansko pa je malce pomaknjen vstran od konzole.Pek napisal/-a: lahko mogoče pripneš na kakšen način si prišel do 0,71 dolžine za nosilec z enim previsom?

Žerjavar napisal/-a:Račun je približen, vendar v praksi povsem uporaben. Bistvo netočnosti je predpostavka, da je v polju max moment na b/2, dejansko pa je malce pomaknjen vstran od konzole.Pek napisal/-a: lahko mogoče pripneš na kakšen način si prišel do 0,71 dolžine za nosilec z enim previsom?
.
Lahko pa poračunaš bolj točno po spodnjem vzorcu za dve različni konzoli

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov