Lepo pozdravljeni!
Sem nov uporabnik na tem forumu in tudi svet obdelave kovin mi je nov.
Porodila se mi je želja da bi znal variti. Ko sem se začel spuščati v to temo sem videl da je varjenje precej širši pojem kot sem si kdaj mislil.
No, tako daleč sem prišel, da vem, da bi se rad naučil varjenja različnih kovin po različnih postopkih- predvsem MIG in TIG.
Nekaj malega sem že imel priložnost poskusiti in ugotovil da nisem ravno rojen s varilnem aparatom v rokah, in da bom moral še precej vaditi do dobrega zvara
Stojim pred vprašanjem kakšen oz kateri varilni aparat naj si kupim.
Vem da bom vsaj vsake toliko časa kaj zvaril za lastne potrebe, me bi pa tudi veselilo če bi bil sposoben kaj več narediti iz tega.
Torej bi rabil varilni aparat ki je boljši kot razne hobi izvedbe, vsekakor pa tudi vem da ni smiselno kupovati visokozmogljiv profi varilni aparat. Nekaj takega ki zmore nekoliko več pa mislim da bi zadostoval mojim začetnim in bližnjim nadaljevalnim potrebami.
Gledal in tudi sprobal sem WTL MIG 200P aparat, pa se mi ni popolnoma dopadel. Morda ravno zato ker ponuja MIG in TIG v enem aparatu in da ima temu primerne pomanjkljivosti kot npr. dvokolesni pogon žice in brez anti-stiking funkcije.
Malo sem v dilemi ker sicer ta aparat ponuja dva načina varjenja in bi se lahko oboje učil na istem aparatu (kar bi morda bil cenejši začetek). Po drugi strani si pa mislim da bi bilo morda boljše da začnem z enim nekoliko bolj kvalitetnim oz. zmogljivim MIGom, in da bi kasneje, ko se bom z varjenjem bolj spoprijatelil, pač pa kupil še en TIG aparat.
Prosil bi znalce za nasvete. Kaj mislite o WTL MIG 200P? Ali bi morda za isto ali malo višjo ceno dobil dva posamezna aparata (MIG, TIG), ki bi bila že precej boljša? Katere aparate bi priporočali?
Varil bi kovine do debeline +/- 5mm (predvsem profile), prav tako pa tudi tanke pločevine. Budget tam nekje 500-1000€ z vso nujno opremo za varjenje. Če pa kdo slučajno ve za kaj primernega rabljenega sem tudi zainteresiran (rajš star Mercedes kot nov Fiat)
Aja še to: ali obstajajo MIG inverterji?