STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri varilni aparat kupiti?? VARMIG 1400 ali MIG 170 ISKRA

Kateri varilni aparat kupiti?? VARMIG 1400 ali MIG 170 ISKRA

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kateri varilni aparat kupiti?? VARMIG 1400 ali MIG 170 ISKRA

OdgovorNapisal/-a Dolby007 » 15.2.2006 9:16

Razlika v ceni 15k in pa v varilni moči, iskrin vari z močjo 165A, varstroj pa z močjo 140A. Se 25A zelo pozna pri varjenju?

Povejte izkušnje! Se kateri pregreva? Debelina žice je od 0,6-0,8mm je to premalo za domačo rabo? Kakšne profile bom lahko varil?
Delam kar paše mi, kar se mi dobr zdi...
Dolby007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 15.2.2006 11:59

Razlika je v INTERMITENCI. Pri enakih varilnih parametrih bo pri var. aparatu z višjo maks. amperažo višja intermitenca, manj segrevanja. 0,8 mm žica je dovolj za domačo uporabo in varjenje ploč. do ~ 10 mm

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dolby007 » 15.2.2006 14:27

Torej je vredu če kupim VARMIG 1400?
Dolby007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zakl » 15.2.2006 15:13

Dolby007 napisal/-a:Torej je vredu če kupim VARMIG 1400?

jaz imam naprodaj skoraj nerabljen varilni aparat iskra
MIG 210 L, star ca 3/4 leta, za ceno 110000 sit oz po dogovoru (cena novega v Merkurju ca 150000), zraven je se ventil in pa zica.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dolby007 » 15.2.2006 15:37

zakl napisal/-a:
Dolby007 napisal/-a:Torej je vredu če kupim VARMIG 1400?

jaz imam naprodaj skoraj nerabljen varilni aparat iskra
MIG 210 L, star ca 3/4 leta, za ceno 110000 sit oz po dogovoru (cena novega v Merkurju ca 150000), zraven je se ventil in pa zica.

Verjamem da je cena ugodna. Ampak kupujem aparat nižjega cenovnega razreda.
Dolby007
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bogbog » 22.2.2006 19:58

Za zakl-a, če še imaš tisti varilni aparat, bi bil zelo zainterisiran za možen nakup. Piši mi na
bogbog@moj.net
bogbog
Novinec
Novinec

kaj je intermitenca

OdgovorNapisal/-a mesar5 » 22.2.2006 21:51

fikus_ napisal/-a:Razlika je v INTERMITENCI. Pri enakih varilnih parametrih bo pri var. aparatu z višjo maks. amperažo višja intermitenca, manj segrevanja. 0,8 mm žica je dovolj za domačo uporabo in varjenje ploč. do ~ 10 mm

LP

Oprosti ampak izraza intermitenca ne razumem popolno. Nekje sem že iskal natančno razlago tega izraza ampak nikjer točno ne piše in še obrazložitve so takšne, da sem imel pol še manj pojma.

prosim za razlago !

l.p. :wink:
mesar5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.2.2006 7:56

Na kratko, to je čas varjenja v % proti celotnemu času. Npr. intermitenca 60% pomeni, da v 8 urah lahko variš 4,8 ure, ne da bi se varilni aparat preveč segrel. Čas varjenja pa je razporejen čez vseh 8 ur!

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BoštjanF. » 23.2.2006 10:53

Po podatkih Varstroj in Iskre varjenja se intermitenca meri na 10 min. 60% intermitenca pomeni 6 min v času 10 min. Naprimer: Variš lahko 6 min brez presledka in nato 4 minute hladiš aparat.
BoštjanF.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maksimvs » 23.2.2006 14:09

Sicer dvomim da Dolby še bere ta forum, pa vseeno.
Sam imam Iskrin MIG 180, in po izkušnjah sodeč je to skrajni minimum za še solidno delo. In še zdaleč ne drži da bi lahko z njim kvalitetno varil 10mm pločevino. In moj ima že kombinacijo eno in trofaznega priključka.
Je pa aparat soliden za varjenje pohištvenih cevi in podobnega v manjših količinah.
Tako da 140A jaz toplo odsvetujem.
Sedaj imam pa tako ali tako Iskrinega MIG 350, ki pa je prava zverina... :)
Maksimvs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klemenn » 23.2.2006 18:23

Tistih 25 amperov se še kako pozna...med drugim tudi v stabilnosti obloka. Sam imam Iskrin aparat 210 na tri faze in sem izredno zadovoljen. 0,8 mm žica pa je ravno še dovolj za domačo uporabo (tanjše pločevine in pohištvene cevi).

LP
Klemenn
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pikecpok » 23.11.2011 23:18

Lepo pozdravljeni!

Sem nov uporabnik na tem forumu in tudi svet obdelave kovin mi je nov.

Porodila se mi je želja da bi znal variti. Ko sem se začel spuščati v to temo sem videl da je varjenje precej širši pojem kot sem si kdaj mislil.
No, tako daleč sem prišel, da vem, da bi se rad naučil varjenja različnih kovin po različnih postopkih- predvsem MIG in TIG.

Nekaj malega sem že imel priložnost poskusiti in ugotovil da nisem ravno rojen s varilnem aparatom v rokah, in da bom moral še precej vaditi do dobrega zvara :lol:

Stojim pred vprašanjem kakšen oz kateri varilni aparat naj si kupim.
Vem da bom vsaj vsake toliko časa kaj zvaril za lastne potrebe, me bi pa tudi veselilo če bi bil sposoben kaj več narediti iz tega.
Torej bi rabil varilni aparat ki je boljši kot razne hobi izvedbe, vsekakor pa tudi vem da ni smiselno kupovati visokozmogljiv profi varilni aparat. Nekaj takega ki zmore nekoliko več pa mislim da bi zadostoval mojim začetnim in bližnjim nadaljevalnim potrebami.
Gledal in tudi sprobal sem WTL MIG 200P aparat, pa se mi ni popolnoma dopadel. Morda ravno zato ker ponuja MIG in TIG v enem aparatu in da ima temu primerne pomanjkljivosti kot npr. dvokolesni pogon žice in brez anti-stiking funkcije.

Malo sem v dilemi ker sicer ta aparat ponuja dva načina varjenja in bi se lahko oboje učil na istem aparatu (kar bi morda bil cenejši začetek). Po drugi strani si pa mislim da bi bilo morda boljše da začnem z enim nekoliko bolj kvalitetnim oz. zmogljivim MIGom, in da bi kasneje, ko se bom z varjenjem bolj spoprijatelil, pač pa kupil še en TIG aparat.

Prosil bi znalce za nasvete. Kaj mislite o WTL MIG 200P? Ali bi morda za isto ali malo višjo ceno dobil dva posamezna aparata (MIG, TIG), ki bi bila že precej boljša? Katere aparate bi priporočali?

Varil bi kovine do debeline +/- 5mm (predvsem profile), prav tako pa tudi tanke pločevine. Budget tam nekje 500-1000€ z vso nujno opremo za varjenje. Če pa kdo slučajno ve za kaj primernega rabljenega sem tudi zainteresiran (rajš star Mercedes kot nov Fiat)
Aja še to: ali obstajajo MIG inverterji?
pikecpok
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a robit » 24.11.2011 0:01

V čem je bil problem z dvokolesnim pogonom? A rabiš štirikolesnega? Ni problema, je na zalogi.
A z anti-stickingom misliš brezkontaktni vžig Tig?

Znamke, ehm, potem bo to kot reklama... ;)

V navedenem cenovnem rangu dobiš dva aprata ali pa enega z vso opremo. Odvisno kako si zahteven pri zaščitni opremi.

Inverterji Mig/mag obstajajo, pa tudi pulzniki.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pikecpok » 24.11.2011 1:01

Sam nimam nekih hudih izkušenj da bi lahko pametoval zakaj dvo- ali štirikolesni pogon. Kmečka pamet mi pravi di naj bi žica bolj enakomerno tekla oz. da je pri dvokolesnem večja verjetnost da ti jo ne vedno enakomerno dodaja. To samo tako na glas razmišljam :wink:
Sicer pa res ne vem zakaj bi moral štirikolesni pogon.

Ja, anti-sticking. Ko sem probaval z TIGom sem od recimo ene ure dela porabil 45 min. (ali pa celo več) ker nikakor nisem uspel zalaufat- ne tako in ne drugač. Špica se mi je 1000x prilepila, in pri odlepljanju sem jo 3x zlomil :roll:

Zaščitna oprema: Oči bi rad obvaroval. Brez njih bom "umrl". Zato sem tudi za masko mislil nekoliko več vložiti- nekako 100-200€ +/-. Prosim da mi poveste kaj bi dobil za ta denar, ali bi bilo neprimerljivo boljše še nekaj več odšteti? Ali to sploh zadostuje za dobo masko?
Kaj je prav za prav dobra maska?
Ostalo zaščitno opremo za začetek imam zadovoljivo.

Zaradi znamke pa takole: pustmo reklame, šteje resnica. Je pa vsekakor pri vsakem izdelku nižjega cenovnega ranga kakšna slabost, pa naj bo to Kitajc, Nemec ali Kongovc. Samo realno prednosti in slabosti enega in drugega (morda tudi tretjega če se komu da).

Kakšne pa so karakteristike pulznega varilnega aparata?
pikecpok
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 24.11.2011 7:50

Tisto tvoje učenje s Tigom je bilo kar pravo učenje. Učiti se moraš vedno na slabšem stroju, kot ga boš kasneje uporabljal. To je prava pot do "mojstra".
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov