STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrak v radiatorjih

Zrak v radiatorjih

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Zrak v radiatorjih

OdgovorNapisal/-a vili » 13.12.2021 11:33

ja, "malo" razumem, samo vodo nisi s toplotno nagnal do nekega "hudega" vrelišča, imaš pa tudi nek nadtlak, da bi uparjala, glej nekaj raztoplenih plinov v vodi je uparelo, ni pa to, da bi jebalo sistem, glej ti mojstri so res mojstri, samo o vodi pa vedo bolj malo..., žal..., ja voda je zajebana, če je nebi bilo nas nebi bilo, ali je pa vprašanje kakšni bi bili..., haha :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 13.12.2021 11:46

Vili ti vodo pusti pri miru. Dobro veš da voda niti za čevlje ni dobra. :D :lol: 8) Raje se kakega domačega haložana(tekočega) primi. Nikoli ne veš kaj se lahko zgodi če si priden.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.12.2021 12:00

res je, ni za u "Šuh", še manj pa v kolenu, huda jeba, glede kake "belice ali čnine" pa ne skrbi, tko štajreci kot primorci ali pa dolenci - belokranjci, joj pa lendavčanov varstrojčanov ne smem pozabiti so imeli res pravo robo..., sploh nisem glede tega diskriminatoren, samo, da ni treba grist... :D :D

ne je pa ne bom pustil pri miru, ker se sto klinčevo vodo še kar malo - moram ukvarjati, jebiga, te zanima...??? :o :D :D

gonilnik_0594.jpg
gonilnik_0594.jpg (35.09 KiB) Videno 7487 krat

je pa okoli tega še en kup "sranja", mislim, da veš kaj je to, haha..., da bo laufalo... :evil: :evil: :D :D, pa še kaka kavitacija - "uparjanje", da te kap, ko ti požre lopate, če zaserješ..., z nadtlaki - podtlaki, ti so problem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.12.2021 18:30

Ja .. kavitacija in podobne tegobe.
Splačalo bi se nagruntati nek material, ki bi "čutil" podtlak na sebi in bi se "ponižal" pri nekem pragu (podtlaka).
Bi bilo mnogo manj 3D konstruiranja ... ugibanja ... :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.12.2021 20:23

Demz napisal/-a:Ja .. kavitacija in podobne tegobe.
Splačalo bi se nagruntati nek material, ki bi "čutil" podtlak na sebi in bi se "ponižal" pri nekem pragu (podtlaka).

..haha.. kaj pa če bi na teh kritičnih mestih imel sloj neke "plastične" mase ki bi se v začetnem obdobju obratovanja, pod vakumom delno premaknila (npr. povečala volumen) in tako spremenila geometrijo ter po tem prenehala bit plastična in se v krajšem času utrdila. Ideja mi izhaja iz izkušnje ko sem enkrat s pritiskom vode nameraval hidoformirati eno bakreno cev na določen profil v kalupu. Baker sem predhodno zažaril da omehča in je v kratkem pri deformiranju od pritiska vode spet ratal trd tako da sem zaželeno formo le delno ostvaril v prvem poskusu !!!

Je pa zanimivo kako ta hudič (mehurčki) "izvira" le iz posamezne ter določene točke oziroma omejenega manjšega območja kjer naredi škodo (enako kot mehurčki v kozarcu šampanjca, in seveda brez kakršne škode :oops: :P )
kavitacija_01.jpg
kavitacija_01.jpg (47.31 KiB) Videno 7410 krat

(vir: Cavitation and Bubble Dynamics)
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.12.2021 21:13

Imaš Nevtonske in NeNevtonske tekočine.
Nevtonske tekočine se obnašajo po ... splošno ugotovljenih empiričnih predvidevanjih, jih matematično zelo natančno določiš. Pritisk, temperatura, masa.

Nenevtonske tekočine se pa obnašajo zelo drugače, matematično bi spadale v kaos. Imamo dve sorti, psevdoplastičnost in tiksotropnost. Obe sta splošno poznani že kar iz običajnega življenja, ravno ti dve konfiguraciji bi bili zelo primerni za Vilijev problem kavitacije.

Upam da nisem kaj preveč pomešal, ker je moja kemija stara že 40 let in marsičesa od tega nisem že zelo dolgo uporabljal. Malce me pa čudi, da je niste vi :-? .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.12.2021 21:37

demc: si pa naložil, bova šla gor na sremič pa tam razčistila o teh mehurčkih, ja res je stalno so na enem mestu, jeba..., smo malo zašli s teme, radiatorji pa zrak???, ampak nič hudega..., malo širine strojnikom ne škodi ali pač..., dobro kdor želi - hoče...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.12.2021 9:35

Deutz napisal/-a:
Demz napisal/-a:Ja .. kavitacija in podobne tegobe.

..haha.. kaj pa če bi na teh kritičnih mestih imel sloj neke "plastične" mase ki bi se v začetnem obdobju obratovanja, pod vakumom delno premaknila (npr. povečala volumen) in tako spremenila geometrijo ter po tem prenehala bit plastična in se v krajšem času utrdila. Ideja mi izhaja iz izkušnje ko sem enkrat s pritiskom vode nameraval hidoformirati eno bakreno cev na določen profil v kalupu. Baker sem predhodno zažaril da omehča in je v kratkem pri deformiranju od pritiska vode spet ratal trd tako da sem zaželeno formo le delno ostvaril v prvem poskusu !!!

Je pa zanimivo kako ta hudič (mehurčki) "izvira" le iz posamezne ter določene točke oziroma omejenega manjšega območja kjer naredi škodo (enako kot mehurčki v kozarcu šampanjca, in seveda brez kakršne škode :oops: :P )
kavitacija_01.jpg

(vir: Cavitation and Bubble Dynamics)

Ja, točno na to sem meril. Gre za viskoznost ob delovanju sile/tekočino.
(Da nebi spet kdo fantaziral o nekih "kapljevinah" itd :-? )

Pri tiksotropni tekočini se ob delovanju sile viskoznost zmanjša. Tak je npr. beton - ko ga mešaš je tekoč, ko ga prenehaš mešati, pa otrdi. Ko ga zopet začneš mešati, zopet steče ... dokler seveda ne začno kemijske reakcije delovati in začne zadeva kristalizirat.

Pri psevdoplastičnosti je obratno. Ko tekočino mešaš/gneteš, otrdi, ko jo prenehaš mešati, pa steče. Tak je npr. škrob raztopljen v vodi.

Poizkusite: vzameš 900g krompirjevega ali koruznega škroba in 100 g (ml) vode. Zadevo zmešaj, zgneti, kakorkoli že, :P , kakih 20 minut trdega švica itd, toda potem je rezultat "psevdoplastičnost". Ko stiskaš tisto kepo v roki, je trda kot kamen, ko pa prenehaš stiskati, začne pa teči po roki kot med :P . Jo zopet začneš gnesti - spet trda kot kamen.

Nekako tako kot sta se šla Hudobin potepin in krojač Krišpin, kdo bo vodo iztisnil iz kamna ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 14.12.2021 9:42

Aja, pozabil sem omenit bistvo : torej lopatica turbine bi bila prevlečena z neko plastjo take nenewtonske tekočine. Ob pomanjšanem tlaku bi se tako površina lopatice ustrezno preoblikovala in ustvarila bolj laminaren tok vode preko. :wink:
Kasneje narediš 3D scan in izdelaš lopatico, ki je točno uglašena na ta kanal, stator ... vodni tok v tej turbini. Ker je najhuje na koncu montaže, ko je treba turbino "zajhati". Da imaš čimbolj laminaren tok preko lopatic in posledično nič kavitacije.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 14.12.2021 21:02

Evo... rešitev v petih minutah !!! :D Patentiraj, meni pa samo 0,1% ker sem malce sodeloval :lol: :lol: :P

Pa še par primerov za tvojo škrobno kopelj:
https://www.youtube.com/watch?v=mYTerCbDUzE&t=7s
https://www.youtube.com/watch?v=RIUEZ3AhrVE
https://www.youtube.com/watch?v=JJfppydyGHw
https://www.youtube.com/watch?v=RkLn2gR7SyE
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 14.12.2021 21:57

Stručkoti, po moje vakuum ne naredi škode, pač pa ekstremna 'špica' tlaka, ko tekočina udari nazaj skupaj. To bi razbilo kakršenkoli material, kaj šele neko eksotično tekočino.
O laminarnih tokovih na tem mikro nivoju ni vredno sanjati, navsezadnje je voda polna nečistoč, ki vse pokvarijo (pesek, veje, žabe, ...)
Najbrž ne bom dobil Nobelove nagrade, je že tudi kdo drug pred menoj razmišljal o peskalnih komorah - požre skoraj vsak material, elastični gumi pa ni nič. Ampak udarec zrnca ni niti blizu tlaku pri kavitaciji ... šah-mat.
Sem pa navdušen nad inovativnim razmišljanjem 'izven okvirjev'.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2021 15:36

Slavcr napisal/-a:Stručkoti, po moje vakuum ne naredi škode, pač pa ekstremna 'špica' tlaka, ko tekočina udari nazaj skupaj......

Pa... bo nekaj na tem !!! ....kot pravi literatura gre zgolj za razbijanje zaščitnega oksidnega sloja ki po tem omogoči nadaljnji korozivno erozijo...
https://www.sciencedirect.com/topics/en ... -corrosion
https://www.corrosionclinic.com/types_o ... rosion.htm
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.12.2021 19:45

slavc:
je peme rekel naj pustim vodo, no potem sem pa s to klinčevo vodo povezan skoraj dnevno, pa sem pol butnil gor to klinčevo kavitacijo - uparjanje pri podtlakih, ja, ko pa to slišiš na mašinah cca 1MW, druga .5Mw moči te pa kar malo strese, da se ti nebo vse podrlo v "mašinhauzu"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2021 21:05

vili napisal/-a:...ko pa to slišiš na mašinah cca 1MW, druga .5Mw moči te pa kar malo strese,...

Imam doma v kuhinji palični mixer 800W in ko začne kavitirat v piskru z zelenjavno župo te ušesa zabolijo ...kje pa te ne bo strah pri 1MW ...!!! :-? :o
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov