STROJNISTVO.com • Poglej temo - Struženje navoja - razlaga tabele

Struženje navoja - razlaga tabele

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Struženje navoja - razlaga tabele

OdgovorNapisal/-a Cugi008 » 29.8.2017 18:17

Pozdravljeni!
Kupil sem stružnico, pa bi prosil če mi lahko kdo pomaga pri razlagi tabele za struženje navojev, pregledal sem že veliko posnetkov na YouTubu prebral kar nekaj forumov, pa takšne tabele se nisem našel.. Čeprav so si zadeve precej podobne...
Cugi008
Novinec
Novinec

Re: Struženje navoja - razlaga tabele

OdgovorNapisal/-a Cugi008 » 29.8.2017 18:23

Ne naloži mi slike.. Kak predlog?
Cugi008
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Cugi008 » 30.8.2017 7:46

Uspel.
Priponke
Resized_20170830_070257.jpeg
Resized_20170830_070257.jpeg (292.51 KiB) Videno 10465 krat
Cugi008
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 30.8.2017 15:24

Živjo. Najprej na "škrajah" nastaviš zobnike, tako kot ti kaže za posamezne navoje, glede na to katerega želiš rezati. Nato poiščeš korak, ki ga boš rezal in pogledaš na kateri veliki črki je (A - D) in to nastaviš na velikem šaltheblu - maš vse označeno. Potem pa samo še z malimi šalthebli nastaviš tiste črkovne oznake, ki so zgoraj napisane ( NMLK, ...). Bo šlo??
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 26.12.2021 12:51

Pozdravljeni,
si kar sposodim to temo, in verjamem da ste si že odpočili od prazničnih dobrot... :D

Ali je komu znan ta postopek s kredo pri struženju navoja ter kakšen mu je namen ???
https://youtu.be/daxCqemEAxk?t=319 (od 5:19 naprej)
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.12.2021 16:12

se mi zdi, da kredin prah deluje kot brus, če se ne motim, kakšna je pa kemija krede, pa pojma nimam, smo jo pa uporabljali za "mazanje" središčnih gnezd za boljši oprijem maziva, zopet ne vem zakaj... :o :o :o, izkušnje starih mačkov...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 27.12.2021 8:38

Ampak so pa mojstri teli Indijci.Prav z užitkom jih gledam.V sandalah na tleh v pesku vse popravijo brez vsakega kompliciranja in lovljenja tisočink.Čisto, prvinsko strojništvo. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 27.12.2021 9:00

Pozdravljeni
Berem zanimivo razpravo. Malo kdaj se odločim za kakšen odgovor.
Zanimivo, da se kolegi ne spomnijo vaje piljenja v poklicni šoli. Za piljenje najfinejših površin so nam svetovali fino pilo, ki jo namažemo s kredo, tako da je nasek pile poln krede. Bil je je učinek, preverjeno. Očitno se s kredo zmanjša globina naseka pile.
Naslednji primer ki ga dobro poznam so vbrizgalne šobe za stare diesel motorje. Če igla v šobi ni tesnila (motorji so dimili) so stari mojstri (večinoma samouki) šobo razstavili, vzeli iglico ven, na konus na iglici nanesli kredo in vstavili iglico v ohišje in jo vrteli z roko levo, desno, potem pa spet nanesli kredo in tako naprej. Po nekaj ponovitvah, je bilo zadovoljivo.
Pa še bi se našlo takih primerov.
Lahko bi rekli, da je kreda abraziv za najfinejše obdelave.
L.p.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2021 13:14

ivo:

bravo, ja s pilo in kredo si me spomnil na A program, u "ajzn" smo drajsali pol leta pred petimi+++ destletji, ja krajda je bila pa za "šliht", da pila ni zadirala in ni bilo ris..., tudi na stružnici za lovljenje stotinke... je pa kreda mislim calcijev karbonat ali nekaj takega, kolika je pa trdota zrnc - prahu, pa pojma nimam
tisto glede vbrizgovalnih šob pri dizlih so morali biti kar "hudi" mački..., šobe - to je vrhunec dizla..., ta odloča kako bo motor deloval...
problem šob je, če ne "digtajo", pride to "trdega" teka motorja, ker kplja na šobi gori še v ekspanzijskem taktu, uf, to nam je naložil URBAS...
ha, res je krajda je caco3, nastajal je pa u murjih iz lupin odmrlih mehkužcev, dobro, da imamo strička..., da nas spomni...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 27.12.2021 13:57

Hm, kreda.
- za fino piljenje zagotovo. Navidezno zniža velikost zob pa še opilke ujame v utore, da preveč ne praskajo
- za poliranje vbrizgalnih šob? Mogoče končno, najfinejše. Apnenec ni prav trd, pa kreda ima fino strukturo (naprimer bolj kot stisnjen sneg, ne kot led). To je bilo bolj čiščenje ostankov prejšnjih abrazivov (za pasje trd material šobe in igle)? Razen, če je bilo treba očistiti samo neke usedline oziroma nastale obloge?

- niti približno pa mi ni jasno, kako lahko pomaga pri rezanju navoja oziroma sploh pri struženju / odrezavanju ??? Bom vesel kakršnekoli razlage, magari ugibanja. :wink:
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2021 15:40

slavc:
moja stara mat je imela za spolirt tisto obrobo na šporhetu na drva, ko je nehal kuhat, še zidan, en klinčev "krom prašek", kaj je bilo to..., se je pa svetilo, ko je zdrgnila, kot pasja jajc... :D :D,

če se malo vrnem na rezanje, orodja, če so preostra znajo zatresti, to izkušnjo imam s struženja pred 50++ leti, ko sem kot mulc iz vojske prišel na mašino drejanja bobnov za kamionske mešalce, ne niso bili heci, tekalni obroč mi je treslo kot svinja, kaj mi je svetoval star maček, vzami kamen in "zaguli" ostrino noža, nož ne sme biti oster..., uau :o :o :D :D

glejte: tehnologija ni samo ena klinčeva G koda, (sem vozil kar nekaj teh "jajc", je potrebno najprej kar poznati - vedeti kaj boš rezal in s čim, pa na čem - kakšen je stroj, kašno je "vpetje", čim bolj togo..., pa kašne so zahteve, a gre približno tako...), ali gre danes samo na "klik", sem pisal nazadnje programe G kodo še na luknjan trak, če še kdo ve kaj je to..., smo imeli pa tudi že prevajalnik z ACAD - ja to pa... :D :D , pa nič bat...

https://www.youtube.com/watch?v=YJww3DTi-vE&t=2256s

te lopate je pa delal domax za kao "moje" turbine..., pa bog mu daj večni mir in pokoj, žal, res je znal skoraj vse...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 28.12.2021 13:03

Vili, naslovil si sicer name, pisal pa o čisto nečem tretjem ... mimo struženja navoja in mimo krede si brcnil. :wink:
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.12.2021 13:38

slavc, kreda je bila v tistem krom prašku za poliranje obrobe plošče, če se ne motim, no potem sem se pa malo razpisal, oprosti.. :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a werther » 28.12.2021 19:42

Postopek s kredo pri struženju navoja iz posnetka je po mojem mnenju namenjen olajšanju "kontrole na oko" kje je še za pobrat material s temena navoja oz. bolj verjetno kontroli "teme navoja JE/NI".

Strojna obdelava v "postapokaliptičnih razmerah"...
Bolje pozno, kot nikoli.
werther
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.12.2021 23:57

evo... pa je Google le nekaj pokazal:

06-24-2012, 12:03 AM
Chalk was used for finish cutting of threads...

Dad always had pieces of chalk around the lathe. He commented one time to "chalk" the thread in the last few passes to get that shiny finish.
I haven't yet tried it.
Ken

vir:
https://bbs.homeshopmachinist.net/forum ... ost1138618
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov