STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomično merilo (šubler)

Pomično merilo (šubler)

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Pomično merilo (šubler)

OdgovorNapisal/-a kenny » 8.1.2022 14:09

imam ene 5 kitajskih šublerjev, so ok za šlosarijo, to je pa to. Za struženje, rezkanje in tako naprej jim pa ne moreš zaupati, ker dajejo različne rezultate. Sploh pa je problem pri merjenju izvrtin, kjer so neuporabni. Baterije so trenutno prazne v vseh (zdrži max par mesecev).

Mitutoyo navaden brez davka je cca 80€, odporen proti emulziji pa 120. To ni nek grozen denar, je pa tak šubler za vsaj 10 let, če ga paziš in ne mečeš po tleh. Od drugih firm imam edino merilne urice in mikrometre iz wd tehnika znamke insize, ki so odlične kvalitete. Sem dal premeriti kalibre so v +-2 mikrona.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 8.1.2022 14:32

je pa tak šubler za vsaj 10 let, če ga paziš in ne mečeš po tleh...

lahko pa odpreš kako pir flašo..., haha, preverjeno... :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 8.1.2022 15:16

Mitutoyo, star 30 let, še vedno deluje, dokaj točen, vsakodnevna uporaba. Gusar, smo rekli takšnim.
:(
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 8.1.2022 19:31

Kaj tole je res boljše? Ali je samo cenejše....

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 9:26

no tisti, ki pravijo, da zaupajo "šublereju" v eno ali pol stotinke, to je utopija, sem ga s palcem nategnil tudi za tri stotinke, kao u nuli..., zapomnite si relevantno se meri vedno "osno" in to vedno z enako silo-momentom, s to raglo tudi justiraš merilo s kalibrom, saj veste o čem pišem, zato pa imate na malo bolj resnih merilih raglje, tako zunanjih kot notranjih, ne pa "cvinge"..., ko lahko zategneš kolikor ti paše, ne se hecat... :D :D :D , pa lepa nedelja, ja sem imel pa zahebanga učitelja TEBOTA na meritvah..., kdor ga pozna ve kdo je to - bil...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 9.1.2022 10:12

Zdravo.
"zeleni " " šublerji " vsaj starejše verzije vso bile dokaj slabo izdelane. Po določenem času so skoraj vse odpovedale, predvidevam, da elektronski del ni bil dobro zastavljen. kar se pa tiče merjenja, (primerjanja) na " stotinke ", vsak dober strugar ve, da je vse pod eno stotinko, ali dve, oziroma prileg ležaja potrebno brušenje, tako ali drugače. je pa res če odpiraš steklenice z merilom, ne moreš pričakovati čudežev.
Praksa in izkušnje naredijo svoje. Preveč teorije bi pa znalo včasih tudi škoditi. Pustimo prazno besedičenje. Lahko, da se tudi motim, v kolikor kupuješ merilo za resno delo, kupi nekaj dražjega in ti bo ob primerni uporabi dolgo služil in tudi odslužil.
Uf, ali sem se razpisal, včasih mi gre kar na ..... ko berem razne prispevke, podprte samo v teoriji, v praksi pa je čisto mimo.
Pa brez zamere, vsem skupaj.
Lep dan še naprej.

Lp
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 10:28

šlosar:
glej, sem vodil tehnologijo v delavnici z dvajsetimi mašinami, samo za ilustracijo, smo drejali merili kotalne ležaje, ležaje za bagre, dvigala, premera do 2.5m itd, kuplunge za demaaga za valjalne stavke, z maso cca 5T ..., smo drejali, frezali, rajbali ozobljali, merjenje preko valjčkov ali zob, pa brušenje tudi, tudi batnice z maso cca 300 kg, ko nam je pri brušenju zažgalo stabilni "kirner" , če si mislil name glede teorije, prav, ampak sem prakso probal u nullllo, nič bat..., ker, ko je prišel prevzemni kontrolor, ni bilo šale...
no: je pa staro pravilo, da je terorija brez prakse, kot kolo brez akse, to pa je pa treba to teorijo pravilno implementirati v prakso, bo šlo...
Zadnjič spremenil vili, dne 9.1.2022 10:39, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 9.1.2022 10:29

še vedno si samo teoretik.
Lp
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 10:44

ma ne me..., sem kar nekaj predrejal tes3, tnp250, tos R100, karusel ILR, potem in prefrezal in tudi premeril, nič bat..., potem sem pa , ko sem postal teoretik
"jebal" svoje tehnologe...
glej zdaj delam , rešujem s partnerjem en problem enega stroja na japonskem cca 500,000 € investicija, peče glava, kaj z njim narediti, delam modelčke..., si to predstavljaš, vem, da si ne, ma ni samo problem šubler to je najmanj, ja se pa tam začne, glej drejarijo sem že skoraj pozabil... :D :D :D

ha še ena luštna iz moje prakse: napenjalni vijaki, levi desni navoj, konstrikter je zrisal še na tablo kosovnico samo desne, pa ga pokličejo v montažo, ja kje imaš pa leve matice, on pa ja pa jo "obrni" pa bo leva...
Zadnjič spremenil vili, dne 9.1.2022 11:01, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 9.1.2022 11:00

vili napisal/-a:šlosar:
glej, sem vodil tehnologijo v delavnici z dvajsetimi mašinami, samo za ilustracijo, smo drejali merili kotalne ležaje, ležaje za bagre, dvigala, premera do 2.5m itd, kuplunge za demaaga za valjalne stavke, z maso cca 5T ..., smo drejali, frezali, rajbali ozobljali, merjenje preko valjčkov ali zob, pa brušenje tudi, tudi batnice z maso cca 300 kg,

Industrija ležajev kočevje? (inleko)
Zadnjič spremenil ktm2002, dne 9.1.2022 11:22, skupaj popravljeno 1 krat.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 11:03

inleko ??? pojma nimam, ma pokliči 070 850 275, se ne skrivam, kar vem povem..., če bo moje nakladanje komu pomagalo..., če ne tudi prav...

ja sem pa iz drejarije že več desetletij, to pa, zdaj se mi pa hebe..., malo pofušam v konstrukcijah "kao" CAD, da bom malo fensi, da ni ravno tabla A0, pa malo teoretiziram, kot pravijo nekateri po forumu... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 11:39

ktm
ne to je bil ITAS , bo šlo, ja smo izdelovali "logerje", pa "anhangerje", pa betonske mikserje, pa betonarne, pa skladišča - silose državnih rezerv, peče glava, za celo yugo, pa i šire, haha..., smo imeli mašinerijo, karusle, induktivno kaljenje, zunanje in notranje ozobljenje, tako, da čisto majčkeno poznam, ja sem pa ogromno pozabil, ma jebe se mi..., moram včasih kar malo pomislit... :D :D :D, pa nič bat...

no ko sem pisla zgoraj o tistik "kuplungah", šlo je za zobnike, višine cca 1000 mm in premera luknje cca 500 H7, ko sem šel probni špan je pekla glav "konus" s sanvikom!!!???, res noro, kaj zdaj, nič gor sem dal SINTAL Zagreb plato, za zajebancijo, stari odrezovalci bodo vedeli kaj to je in je bilo samo stotinka, merjeno pa z "merilnimi palicami", ko je prišel čez par dni "litostrojčan" prevzemnik je samo rekel kapo dol..., mi malo nostalgije dovolite...

no se pa nimam z nikomer zapletati glede meritev, najhuje je pa ko pride prevzemnik, pa neka fest alpina, pa demag, pa danielli italiani in nič ne "štima" in kaj zdaj, s temi sem tudi sodeloval, ja popravila in zamudni penali, poznam tudi to..., pa ni neka huda teorija...
Zadnjič spremenil vili, dne 9.1.2022 12:12, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 9.1.2022 12:11

Živ.
Če bo čas prilepim foto " šublerja " starega cca 30 let, še vedno delujočega, v vsakodnevni uporabi, so odstopanja zaradi uporabe in obrabe, vendar si zapomniš razliko, tako, da še vedno lahko " loviš " stotinke. Poraba baterije, še danes, ob kvalitetni bat. vsaj tri - štiri leta.
Tudi v nekdanji jugi so se poizkusili z digitalnimi merili.
Poraba bat., kot danes kitajci in tudi ugasniti se ga ni dalo, opcija, odstranitev baterije.
Tudi švicarji so imeli svoj produkt, tam - tam. toliko v informacijo.
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 12:25

ja "šublere" je dovolj za eno "šlosarijo" in grobo drejarijo, ni pa dovolj za eno tolerančno drejarijo , frezarijo, bručenje, kjer lahko hitro pogrneš, še posebno, če delaš "lon posle"..., ko pridejo prevzemniki, če delaš zase lahko malo prilagodiš...

aha še ena zgodba, ni teorija: smo delali za avomobilsko industrijo kose "lon posl", ja so fantje naročniki prišli preverit vse, kaj v našem grajzlu počnemo, preveriti orodjarno, orodja, stroje, štace in nadzor, glej si niso smeli dovoliti sranja, bo šlo..., če me razumeš..., ja je bil pa pri kontroli kritične mer, klasični TESA šubler...

pa še ena zgodba: haha, smo popravljali tudi ležaje za T55 za remontaše v Bregani, samo za info, je pa to "vojna tajna" , sem še vedno pod "prisego", kdor to ve kaj je to , mularija vem, da ne...,

piz..a sem kot NO1 iz alan forda, že malo tečen, ko vsi pri njegovih "pričah" zaspijo, oprostite če me je malo zaneslo... :D :D :D, je pa filozofija alanforda zakon , ni za vsakega..., je huda..., to niso zajebancije...

no ja pa pred cca 4 destletji v mojo firmo prišel napihnjen moj stric iz kanade je "zbrisal" imel je firmo v torontu, delal frazal iz mgnezlija je za douglasa zakrilca za F15, ko je pa videl v hiši kaj smo imeli in kaj majčkeno znamo, se je pa malo umiril..., je videl, da nismo še vedno v jamah...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 9.1.2022 18:05

Pozdrav

Vili, a si kdaj v Remontnih delavnicah v Bregani bil? Me zanima zato, ker so tam imeli "šmalšpurglajz" (ozki tir - bosanska širina 760 mm) not napeljan od Samoborske proge (Samoborček). So po teh tirih s 755 mm širine na posebnih vagonih tanke v delavnico vozili. Sem dve sliki na internetu našel:

Slika

Slika

Ni T55 ampak precej starejši Sherman, se pa da slutiti, kako je to šlo.

Da ne bom teme zglajzal, si lastim dva "šublerja". Ta bolj "komotni" - digitalni je bil za male denarje v Hoferju kupljen kakšno desetletje nazaj. Je v osnovi nek generičen Kitajc, baterija mu kakšno leto drži. Drugi (pravzaprav moj prvi, še iz časov srednje šole) pa je tak, da mu baterija nikoli ne crkne, izdelek firme MEBA iz Zagreba. Edino, kar se je spremenilo, da potrebujem sedaj očala za odčitavanje. Seveda gre za klasično izvedbo z nonijem :D ...

Drugače so pa "šublerji" IMHO merila za desetinke merit (pa še to na togih predmetih). Te tiste stote na digitalcih znajo včasih zapeljat...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov