STROJNISTVO.com • Poglej temo - kondenz za letalom

kondenz za letalom

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

kondenz za letalom

OdgovorNapisal/-a clovek » 4.1.2022 10:18

Na nebu za letali ostajajo različne oblike izpuhov-konenz....
- kmalu izgine
- dolgo ostane ravna črta
- nastane širok oblak

Če kmalu izgine si razlagam da je zrak dovolj suh da se kondenz posuši.

Dolga ravna črta mi pomeni da je zrak nasičen in ni vetra

Ni mi posem jasno zakaj iz črte nastane širok oblak.
Koliko litrov vode na kilometer ustvari potniško letalo?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: kondenz za letalom

OdgovorNapisal/-a Demz » 4.1.2022 10:34

Izgorevanje je oksidacija goriva na končne produkte - CO2 in voda (H2O). Če se vmes tvori še kaj drugega, je "nepopolno izgorevanje". Npr. CO, ogljikov monoksid. Ko ga še malce "izgoriš", nastane končni produkt CO2.

Sedaj nastopi stehiometrija in fizikalna kemija. V letalstvu uporabljajo kerozin, to je neka frakcija nafte v območju petrolejev z vreliščem ~ 140-180°C (ne vem točno naj me kdo popravi). Kemijska formula ni nikoli točna, ker se zadeva proizvaja zgolj na temperaturo vrelišča. Zato se laboratorijsko določi njegova energijska vrednost in skozi to tudi razpadni produkti - ki so zopet različni, ravno zaradi nedefinirane kemijske sestave. V grobem pa držijo.

Tisto kar vidimo kot kondenzacijsko sled, so drobni kristalčki vode, ki se je tvorila ob izgorevanju in ob stiku z atmosferskimi pogoji kondenzirala in celo zmrznila. CO2 kot drugi produkt izgorevanja - se ga pa ne vidi. Ostane v plinskem stanju.

Koliko je te vode iz enega kilograma kerozina, pa ne vem, ker imam spomin nekje na dilah. Pred sto leti sem pa še vedel ... :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.1.2022 11:09

kaj pa sejanje - trosenje teh kondenzov, ledenih kock, gor je cca -40 C, te nas jebejo, z nekimi aluminiji, kaj vem, tu je zadaj kar huda teorija zarotttte..., gremo fantje...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 4.1.2022 11:54

Pa bi delali tiste lopate v motorju iz malce boljšega aluminija, da se ne bo prašil kot star rekeljc :roll: poln bolh in uši.

Na RollsRoyce se obrniti glede tega problema. :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.1.2022 13:12

na RR ali pa na Gerneral electrik, pa še kako Snecmo ali Tumanskega in Kuznjetzova..., ti nekaj vedo, pa tudi karlovška jugoturbina je delala licenčne Viperje za galebe in orle, smo kalili lopate, pa čisto, čisto malo vem..., pa ne nevem kaj veliko..., ja dmez, kerozin je ena kličeva čorba med petrolejem in dizlom, tako so mi preprosto razlagali pred nevem koliko destletji v reški rafineriji, ko sem si mislil, kaj pa je kerozin kaj to ime pomeni???, tema, čisto navaden kurilec, malo lažja mešanica, bolj proti petroleju..., pa si poglejte kako lahko reakcijski motorji grdo zakadijo, pri nepopolnem zgorevanju malo "težjih" derivatov...

dobro malo sem zašel, se mi pa ne ljubi gledat "moliera", je brez veze nekaj ugibat, kaj se dogaja z vodo in zrakom..., pa "teorijo zarote", ja ta je pa jeba..., koliko litrov vode nastane pa poglej sestavo kerozina koliko je vodika v enem kilogramu, pa koliko kisika skuri in koliko kerozina skuri motor v sekundi, šala mala, kot je napisal demz samo majčkeno steheometrije, bo šlo..., jaz sem vse pozbil..., pa še kemik nisem...

aha še to, en rekacijski motor ni noben bav - bav, bedasta zadeva izgorevalna komora je samo en kotliček kot v kotlu , tu pa ta plamen segreva malo stisnjen zrak, potem pri izobari skozi lavalovo šobo plini pihnejo u luft. mislim, da je tako nekako, po žunu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 9.1.2022 17:30

Demz napisal/-a:......Koliko je te vode iz enega kilograma kerozina, pa ne vem, ker imam spomin nekje na dilah. Pred sto leti sem pa še vedel ... :roll:

...enkrat je nekdo razlagal da gre za kondenzacijo vlage iz okoljskega zraka ki se začne na delcih saj in drugih nepopolno izgorelih sestavin goriva kot inicijalnih točk !! Zaradi tega so enkrat prisotne sledi drugič pa jih sploh ni, seveda odvisno od vsebine vlage v zrku ter pogojih za kondenzacijo.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2022 17:52

ja res je, tako me je učil profa, za kondenzacijo, kristalizacijo je fajn, da imaš kali, ja livarji namenoma v talino vsipajo "nečistoče", da dobijo tisto kar želijo, za kaj pa gre, pa pojma nimam..., recimo neka "nodularna - cepljena" litina, ki tvori "okrogle" kristale, okoli ogljikav v obloki kroglic, ki so zelo ugodna struktura, malo drugačna kot običajna siva litina z ogljikom v lističih, "grozljivka"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 10.1.2022 12:20

Ja, tudi kondenzacijska jedra posublimirajo nekaj vlage iz okoliškega zraka. Pri temperaturah tam zgoraj praktično ni kondenzacije, para direktno zmrzuje v kristale; razen seveda v izpušnih plinih ki jim temperatura postopno - zelo hitro - pada na temperaturo okolice.
Absolutna vlažnost pri minus 40 ali 50 stopinjah pa je tako nizka (bi moral odlopatati prah s tabel in diagramov s faksa), da večino vidne sledi prispeva kar kerozin.
Od relativne vlažnosti okoliškega zraka pa je odvisno, če in kako hitro ledeni kristalčki sublimirajo - se ta sled posuši. Nekoliko tudi od temperature - če je manj mrzlo, gre proces nastajanja bolj s kondenzacijo, če je bolj, pa pretežno s sublimacijo - velikost nastalih kristalčkov ni enaka in tudi vpliva na čas sušenja sledi; pa sublimacija je pri višji temperaturi hitrejša...

Eh, kompliciram: Če je relativna vlažnost okoliškega zraka majhna, je sled šibka in se hitro posuši, če je velika, pa debela in dolgo ostane. Amen.

Aja, če je letalo nizko, pa itak ni sledi zato, ker je okoliški zrak tako topel - nad nulo, da ni intenzivne kondenzacije, okoliški zrak sproti 'popivna' vso nastalo vlago.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 10.1.2022 12:30

Slavcr napisal/-a:
Aja, če je letalo nizko, pa itak ni sledi zato, ker je okoliški zrak tako topel - nad nulo, da ni intenzivne kondenzacije, okoliški zrak sproti 'popivna' vso nastalo vlago.

So lahko tudi nizko, ha, in ( v barvah slovenske države.) ....

https://www.youtube.com/watch?v=YUVsOJzZXOQ

https://www.youtube.com/watch?v=7fmzbj-ZKY0
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.1.2022 13:48

bom na vrtu postavil "ogronski top", ta bo vse zhebal..., haha... :o :o :(, pa naj sejejo kar hočejo...
:D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 11.1.2022 14:50

Itak, če bi uporabil ZKP pa pri vsem 'strokkovnem' nakladanju ne bi pozabil na najbolj očiten kriterij:
Mali reaktivček za par potnikov (ali pa raufnik domače bajte) naredi le švohceno sled, štirimotorna mrcina za 350 potnikov (ali pa ljubljanska toplarna) pa kar orn'k!
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.1.2022 20:06

mi je pravil pokojni fotr, kako so že med rdugo vojno B17 leteče trdnjave puščali za sabo kondenzacijske sledi, ko so letele nad avstrijo največkrat, pa tudi maribor...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 11.1.2022 21:18

B 17 so še kakšne druge sledi puščal, ne sam kondenzacijskih..
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.1.2022 21:27

ja sajko, sem kot muc še gledal "trahtarje", res jame od 500 kg bomb, še danes se vidijo grobe sledi ja tu so razbili ž. postajo, ja so pa položili "tepihe", če si mislil to..., aha je fotr pravil, glej listki, ko so gledali B17, pol je začelo pa grmeti, živel je pa par sto metrov od "štaciona"..., bila je grozljivka..., so pa zravnale 17-najstke skupaj z angleži "lancastri" nemčijo, potem so jo pa ammeri zopet dvignili v velesilo, ja noro..., res..., pa nič hudega...

pihda, spet so u marburgi našli eno 250 kilsko, ki so jih sjale sedemnastke in lankasterji, pa dobro kake "fajercahe" so pa imeli, jebiga tam na teznem so delali, če se prav spomnim foke wulfe - motorje..., no pol je ratal pa TAM...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.1.2022 9:17

ha ha, je pa tudi zgodba, da so z B17 zasejali evropo s KOLORADARJEM ???, dobro to so samo zgodbe..., jebiga zopet moj fotr...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov