Še moj komentar glede šublerjev in meritev.
Po moje se tudi da s šublerjem kaj izmeriti, če hočeš, kot je rekel 33test. Če pa nočeš, potem pa sploh ne gre. Imaš pa drug tip meritev, kjer je za prevzemne papirje, kjer pa, če ni sistema, ljudi boli *urac, kaj namerijo, samo da je kljukica na papirju in da je naprej briga od nekoga drugega. Tam ti pa nič ne pomaga. Kot vedno, če je ljudem vseeno. Sem že vse sorte videl, pa ne samo pri meritvah...
Sam pa imam zdaj 7 let Mitutoyo-vega CD-15APX in dela brez problemov. Ne vem, če sem mu že baterijo zamenjal, se ne spomnim. Imam pa tudi par mikrometrov, ki ne vem zakaj se jim reče mikrometri, ker merijo še vedno na 0,01 mm in ne na 0,001 mm

. Dejstvo je da s temi lažje ponoviš meritve. Pa še en klasični 500 mm šubler za kaj večjega malo bolj točno pomeriti. To je pa to. Za mojo uporabo je dovolj...
Mi je pa zanimivo, da ni nihče omenil par praktičnih nasvetov za uporabo šublerjev.
Prvi je hitra kontrola čeljusti, ko so skupaj. Torej čeljusti daš skupaj in ga pogledaš proti luči, tako da imaš svetlobni vir za čeljustmi. Hitro se bo videlo, če kaj "čez pobegne" in zadeva ni takšna kot bi morala biti.
Drugi je ničliranje šublerja. Včasih tista stotinka ostane, ko postaviš čeljusti skupaj. Vedno pomaga, da med čeljusti stisneš bombažno tkanino, lahko tudi majico, ki jo imaš na sebi in jo potegneš iz čeljusti ven, da jih očistiš. Potem se čudežno vedno postavi na 0. Razen ko kaže -0,01. Potem pa to ne gre.
Tretji je merjenje razdalje med centrom dveh lukenj enakega premera. Izmeriš premer luknje s čeljustmi na vrhu in potem pustiš čeljusti narazen. Ničliraš šubler in potem izmeriš zunanjo razdaljo med luknjama. Šubler pokaže razdaljo med centroma.
Četrti je pa merjene globine. S tisto špico zadaj je včasih štorasto. Če imaš prostor je lažje z robom, ki se naredi na sprednji strani šublerja...
Bo pa še kdo kaj dodal in eden kaj popljuval, kot ponavadi.