STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomično merilo (šubler)

Pomično merilo (šubler)

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Pomično merilo (šubler)

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2022 10:21

ja, orodja se skupaj "upaše" greš postopoma, in imaš vse v hiši in lahko popravljaš..., to pa..., majčkeno poznam, sem se zajebaval z rezalnimi in vlečnimi orodji, ja orodja so specifika..., sem pa že veliko pozabil...
samo še enkrat ponovim primer iz moje prakse, če smem, sklopka zobniška "moški" del masa cca 5 ton luknja fi 500 H7 dolga cca 400..500 mm, pa, da je mera s šublerjem "relevantna", če znaš merit..., pa, da ti potem tam nekje pri poševnookih na japonskem v valjarni pri montaži ne gre skupaj, ko zariba, samo 7.62 v glavo, haha... , ma ne me hecat..., dobro, pri prevzemu smo vedno merili s kalibriranimi našimi in naročnikovimi merili, vedno so jih imeli s seboj..., pred meritvami kosov smo jih pa po kalibru umerili..., kakšni so pa bili kalibri in pogoji pa kdo ve..., niso absolutni...

ja en šubler 150 to je "šala mala", nič bat, bodite lepo..., pa da moraš uparabiti glavo, haha, hvala za kompliment...

aha, mi je pa "intercom", kitajček zdaj desetkrat pokazal NULO, haha...

ja ali pa tudi. ko so mi fantje smo delali orodja, da smo imeli prave izdelke za svojo firmo..., da je šlo skupaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 15.1.2022 13:40

Vili, ja js imam največji šubler 300. Kar je čez to, se pri nas ne dela. Vsaj ne s šublerjem (Pa tudi kak mikrometer ali dva bi se najdla... :D ).
Drugače pa vem, da si taužntroža in da premoreš veliko znanja. Za tisto z glavo, bi si zaslužil eno okoli ušes... ;) Priznam.
Samo tule sem predvideval, da gre v 99% za 150mm šublerje in samo hotel sem povedati, da s pravo roko lahko izmeriš precej bolje kot 0,1mm natančno.
Enkrat že precvej nazaj sva celo pivo ali dva spila. Pa neb blo slabo, če bi kdaj še kakega. Plačam js :)
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2022 13:45

ma jebeš šublere, pir 2...3 ni panike pol pa ne bova več štela , oglasi se..., no panic..., sem vedno perajt za zafrkancijo ampak mora biti konstruktivna..., dobro ti boš 2, ..., bom pa jaz ostale haha..., ne 33, temu se ne reče taužent roža, to je za stare babe, ne zanas maleniče, ampak "hundretkinstler", če si imel v mislih kaj takega, jebiga, danes je sobota, včeraj smo se v firmi skoraj ubili kdo je bolj pameten..., dobro smo pol šli,,, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 15.1.2022 14:26

Hehe to ja, "hundretkinstler". Malo sem pomešal :D
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2022 14:34

uau lepo, ja jaz sem bolj kanpuška tbovska sorta...

to stari, uči se od nas "mladeničeve", pa ne želim nič slabega ampak prenašam malo moje izkušnje , saj je kak tudi "falšna", na STARE MAČKE, ki imislijo , da vedo vse, glej nič hudegu , bodimo dovzetni do učenja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 15.1.2022 21:12

Vili,jaz pa mislim, da ti je dolgačas in klobasaš neumnosti, daj preberi si svoje prispevke.
ne biti hud, te vabim na pir :P
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2022 21:35

šlosar:
kako veš, da mi je in, kje vidiš problem, ja klobasam, pir dva , pa ni frke..., haha..., pa se bova "usekala"..., pridi v kočevje ime v naslovu je pa moje ime, se ne skrivam za nekimi jebenimi "imeni" zakaj bi se, sem kar sem, se nič ne skrivam..., ali pridem jaz, samo reci kam..., da te po "kepi", haha..., ma ne ti meni :D :D :D,
lahko pa polemizirava tudi tu, samo povej o mojem "klobasanju", kaj je bilo narobe, bo šlo lepo konstruktivno od točke do točke, kje sem ga biksal, glej vedno se učim... ali ti majčkeno "klobasaš"...

ma smo "zasrali" okoli enega šublerja temo na polno..., so pa meritve nekih resnih zadev, kar majčkeno "zahebane", to me je učil pa "profa tebo" na aškerčevi, kdor ga pozna ve kdo je bil on..., bolje, da nehamo..., bo šlo... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 16.1.2022 8:46

Ko se govori ravno o piru, mal me mika da bi skopiral TOLE
:D :D
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.1.2022 9:27

Eh, viliju se vidi da je iz medvedjih logov :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.1.2022 11:13

ja ni več šubler, sem ga pa imel priložnost pod fidrihsteinom srečat medveda na cca 030 m, uau, kaj zdaj!!!???, nič počakaj, pa, da ti pulz ne naraste, ker bo zavohal adrenalin, se je postavil na zadnji nogi, sem rekel zdaj bo pa padalo po kepi, pa se je spustil dol in odhlačal v breg..., ja je bilo lepo :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 16.1.2022 13:30

V Kočevju so itak samo medvedi in cigani :lol:
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.1.2022 15:14

ne, mi smo zbiralci pirja in žlahtnih kovin (bakr, pa lumini, pa use kr je malu rudeče, smo mojstri, da vam spucamo bakrene žlebove, ko se zasvinjajo..., ti bom poslal prjatla srečkota z ekipo, res obvlada, zrihta u nulo...), ti pa pravega sigana - roma, še videl nisi..., haha :D :D :D

živijo pa džipsoni in lastovke samo tam ker so dobri ljudje, recimo na gorenjskem jih ni..., pa se vprašajte zakaj... :o :o

ja je pa MEDO naš zaščitni znak na prvem krožišču imamo enega res lepega..., pa kaj čmo..., če pa pogledač med prsti lublančana ima pa plavalno kožco, jebiga..., če se zapelješ pa v belo krajino, proti kanižarici tu iz naših koncev, pa takoj začutiš 0.5 c2h5oh u zraku..., haha... :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.1.2022 9:05

Še moj komentar glede šublerjev in meritev.

Po moje se tudi da s šublerjem kaj izmeriti, če hočeš, kot je rekel 33test. Če pa nočeš, potem pa sploh ne gre. Imaš pa drug tip meritev, kjer je za prevzemne papirje, kjer pa, če ni sistema, ljudi boli *urac, kaj namerijo, samo da je kljukica na papirju in da je naprej briga od nekoga drugega. Tam ti pa nič ne pomaga. Kot vedno, če je ljudem vseeno. Sem že vse sorte videl, pa ne samo pri meritvah...

Sam pa imam zdaj 7 let Mitutoyo-vega CD-15APX in dela brez problemov. Ne vem, če sem mu že baterijo zamenjal, se ne spomnim. Imam pa tudi par mikrometrov, ki ne vem zakaj se jim reče mikrometri, ker merijo še vedno na 0,01 mm in ne na 0,001 mm :D. Dejstvo je da s temi lažje ponoviš meritve. Pa še en klasični 500 mm šubler za kaj večjega malo bolj točno pomeriti. To je pa to. Za mojo uporabo je dovolj...

Mi je pa zanimivo, da ni nihče omenil par praktičnih nasvetov za uporabo šublerjev.
Prvi je hitra kontrola čeljusti, ko so skupaj. Torej čeljusti daš skupaj in ga pogledaš proti luči, tako da imaš svetlobni vir za čeljustmi. Hitro se bo videlo, če kaj "čez pobegne" in zadeva ni takšna kot bi morala biti.
Drugi je ničliranje šublerja. Včasih tista stotinka ostane, ko postaviš čeljusti skupaj. Vedno pomaga, da med čeljusti stisneš bombažno tkanino, lahko tudi majico, ki jo imaš na sebi in jo potegneš iz čeljusti ven, da jih očistiš. Potem se čudežno vedno postavi na 0. Razen ko kaže -0,01. Potem pa to ne gre. :D
Tretji je merjenje razdalje med centrom dveh lukenj enakega premera. Izmeriš premer luknje s čeljustmi na vrhu in potem pustiš čeljusti narazen. Ničliraš šubler in potem izmeriš zunanjo razdaljo med luknjama. Šubler pokaže razdaljo med centroma.
Četrti je pa merjene globine. S tisto špico zadaj je včasih štorasto. Če imaš prostor je lažje z robom, ki se naredi na sprednji strani šublerja...

Bo pa še kdo kaj dodal in eden kaj popljuval, kot ponavadi. :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.1.2022 9:40

ha ha gregor, si omenil "pljuvalca", hvala za kompliment :D :D
ja sem imel šubler in ga imam na ponku, ni panike je pa to merilo, ki gre do neke stopnje točnosti - ponovljivosti - natančnosti, smo merili logerje (sem že pisal o njih) tudi do 2.5 m s šublerami, pa ja, pri montaži obročev ali je bil "luft" ali pa ni šlo skupaj, pol sem pa meril s samo mašino, v centu planšajbe je bil zabit kaljen, brušen kaliber in je potem šel delavec s programom "justirati" komperator, mrilni uri, potem je pa meril s strojem notranji ali zunanji žleb na obročih, dobro bilo je relativno, nič hudega, samo da nam je šlo pri montaži lepo skupaj, z minimalnimi zračnostmi, da se je lepo vrtelo, brez zatikanja..., no so bili to tudi logerji za t55 in M84 za džurota.., pa še za koga..., no tisto do 250 pa ni frke...
aha nas je "tebo" učil da so mikrometri, mikrometerski vijaki - vijačna merila, kolikor se še spomnim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov