Adapter ploščo sem končno naredil...
Najprej ena velika graja za Merkur, klical za material v Naklo, pravijo da imajo, pridem tja, nekoliko drugačna pesem. OK, namesto 12mm potem vzamem 10mm širina 200mm, odrežejo najmanj 500mm. Aja, pa 2,5eur za kilo in 3eur da je odrezal, banda požrešna, naslednjič bom najprej iskal povsod drugje, če ne bom dobil, šele potem nazadnje grem v Merkur, FUJ.
Plato lepo porišem, vzamem fleksarco 115mm debelina 1mm in lepo počasi režem, odrežem vogale, pa potem še ta male vogale in še malo pobrusim, da dobim precej lep krog.
Najprej luknja na sredini, lepo natančno, da sem s pomočjo nastavka in vijaka to montiral v glavo na delilniku. Lepo odmerim center, začnem z označevanjem lukenj, da najprej preverim če je vse OK. Ko sem videl da so pozicije točne, sem začel z vrtanjem lukenj. Potem pa težava, rezkalni stroj prenizek, debelejši svedri so predolgi, zato sem jih namesto v vrtalno glavo, vpel s stročnicami in mimogrede še naredil adapter stročnice za 8,5mm sveder in 6,6mm za M8 navoje (6,7mm ga nimam, 6,8mm tudi ne, še). Luknje so zvrtane, povrtane, pofrzenkane, navoji vrezani.
Sledi vpetje na stružnico, seveda direktno na prirobnico namesto glave. Ker so na prirobnici stružnice luknje 9mm, je bilo treba plato lepo nacentrirati... s pomočjo palice v sredinski luknji, drugi konec na konici konjička...
Najprej postružim ploskev, ki bo sedla na prirobnico stružnice. Že prej sem pripravil kaliber 72mm, da bom pomeril in tako rob upasal na kaliber... Seveda je že kaliber nastal nekaj mikronov, mogoče stotinko ali dve premajhen... nič hudega, ker isto se bo najbrž zgodilo ko bom stružil rob na plati. Kaliber je šel lepo na glavo, torej mora nekako enako potem na plato in točno tako se je zgodilo.
Po zaključku struženja plate iz prve strani, sledi pomerjanje... je pasalo zelo natančno, kar malce na trdo, sem namazal z oljem in počasi narinil gor, da ne bi kaj poškodoval. Super, glede na to da sem amater strojnik, sem bil kar ponosen, da nisem uničil kosa in da gre gor približno enako "na knap" kot stružne glave.
Adapter ploščo sem naredil kombinirano za montažo s 3 ali s 4 vijaki. Seveda sem plato pritrdil s 4 vijaki, je verjetno bolje kot samo s 3 vijaki. Kakor koli, seveda so simetrično razporejeni.
Sledi struženje druge ploskve, lepo počasi, najprej poravnam, potem utor in na koncu sledi upasovanje. Pridem že na 130mm, glava še kar ne gre gor... gledam glavo, če je kje kakšen udarec, smeti, karkoli, vse lepo pobrani robovi, OK, gremo še po malo. Uspelo je, glava gre gor lepo "na knap", zato sem zadovoljen. Glavo sem pritrdil s 3 vijaki, vse lepo natančno, super.
Adapter plata je uspela super natančno, zagotovo pod 1 stotinko napake ali opletanja, vse v redu. No, pa pomerimo glavo kako je. Groza, glava na zunaj iz centra 9 stotink. Merim vse mogoče, obračam, potem vpnewm še en natančen kos v glavo, ta opleta drugače.
Glava videti v redu, lepo gladko brušena, lep izdelek, pokne gredo lepo brez zračnosti... ah ja, to je to, glava 160mm za 80eur s poštnino vred iz EU, kupil na aliexpress

Potem grem merit še rob na adapter plati, namesto 130mm je upasan samo 129,9 (merjeno s šublerjem). Kaj sokitajci zasrali pri izdelavi ne vem, zgleda so pozabili notranji rob lepo zbrusit na točno 130,00mm in sicer tako, da bi glava potem tekla centrično, sedaj pa opleta.
Če kupim drugo glavo in dobim točno z robom 130mm, bo problem, ker moja adapter plata ima sedaj rob 129,9mm ... ali pa še malo postružim rob, da dobim zračnost, potem nacentriram glavo, ko bo dobro zvrtam skozi prirobnico v glavo 3 štifte (zatiče) in je to to, potem se lahko še ubadam s čeljustmi, brušenje, če bo potrebno, sem že gledal kako to gre, ni neka znanost, se bom že znašel.
Da grem nekam na ta veliko stružnico in postružimo rob na glavi na 130mm, bi bila tudi opcija... ampak verjetno bo štiftanje še najbolj smiselno.
V vsakem primeru sem mislil označit pozicijo na prirobnici in glavi, to imam že sedaj. Pri original glavi in prirobnici ni važno kako dam glavo gor, v vseh 3 pozicijah je vse centrično, se pa vseeno držim načela, da montiram vedno v isti poziciji.
Trenutno imam adapter plato vpeto na glavi na delilniku, sredinsko luknjo sem že prej povečal na 45mm, tako da jo sedaj direktno nataknem na čeljusti. Ko je plata horizontalno, sem nataknil gor glavo, še prej malo namazal z oljem, da glavo lažje obračam na prirobnici... merim z urico in ja, glava se na tesno lahko zavrti na prirobnici, ni zračnosti, glava na zunaj opleta 9 stotink, torej je 4,5 stotinke iz centra. Kakor sem bil zelo vesel, ko sem uspel natančno narediti ploščo, sem toliko bolj jezen in slabe volje ker sem dobil nenatančno glavo pri kitajcu

mislim, da bo fasal najmanj negativno oceno pa še dispute za povrh.