STROJNISTVO.com • Poglej temo - Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Adapter prirobnica za stružno glavo iz 100mm na 160mm

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.1.2022 23:35

reber napisal/-a:.... če ne bom previden pri upasovanju premera centrirnega roba... če se lahko tako izrazim, ne vem kako bi drugače napisal in opisal.

Vse je jasno !!... kar naprej in večkrat pomeri da ne odrežeš desetinko preveč. Označi si pozicijo amerikanerja na adapter in adapterja na vreteno (z neko zarezo) tako da vedno montiraš na enak način. Ko bo enkrat amerikaner 160 montiran lahko še pobrusiš pakne in tako dobiš natančno centričnost (seveda pod pogojem da glavo montiraš vedno na enako pozicijo). O brušenju pa je veliko filmov na Youtube-u...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 21.1.2022 21:16

Adapter ploščo sem končno naredil...

Najprej ena velika graja za Merkur, klical za material v Naklo, pravijo da imajo, pridem tja, nekoliko drugačna pesem. OK, namesto 12mm potem vzamem 10mm širina 200mm, odrežejo najmanj 500mm. Aja, pa 2,5eur za kilo in 3eur da je odrezal, banda požrešna, naslednjič bom najprej iskal povsod drugje, če ne bom dobil, šele potem nazadnje grem v Merkur, FUJ.

Plato lepo porišem, vzamem fleksarco 115mm debelina 1mm in lepo počasi režem, odrežem vogale, pa potem še ta male vogale in še malo pobrusim, da dobim precej lep krog.

Najprej luknja na sredini, lepo natančno, da sem s pomočjo nastavka in vijaka to montiral v glavo na delilniku. Lepo odmerim center, začnem z označevanjem lukenj, da najprej preverim če je vse OK. Ko sem videl da so pozicije točne, sem začel z vrtanjem lukenj. Potem pa težava, rezkalni stroj prenizek, debelejši svedri so predolgi, zato sem jih namesto v vrtalno glavo, vpel s stročnicami in mimogrede še naredil adapter stročnice za 8,5mm sveder in 6,6mm za M8 navoje (6,7mm ga nimam, 6,8mm tudi ne, še). Luknje so zvrtane, povrtane, pofrzenkane, navoji vrezani.

Sledi vpetje na stružnico, seveda direktno na prirobnico namesto glave. Ker so na prirobnici stružnice luknje 9mm, je bilo treba plato lepo nacentrirati... s pomočjo palice v sredinski luknji, drugi konec na konici konjička...
Najprej postružim ploskev, ki bo sedla na prirobnico stružnice. Že prej sem pripravil kaliber 72mm, da bom pomeril in tako rob upasal na kaliber... Seveda je že kaliber nastal nekaj mikronov, mogoče stotinko ali dve premajhen... nič hudega, ker isto se bo najbrž zgodilo ko bom stružil rob na plati. Kaliber je šel lepo na glavo, torej mora nekako enako potem na plato in točno tako se je zgodilo.

Po zaključku struženja plate iz prve strani, sledi pomerjanje... je pasalo zelo natančno, kar malce na trdo, sem namazal z oljem in počasi narinil gor, da ne bi kaj poškodoval. Super, glede na to da sem amater strojnik, sem bil kar ponosen, da nisem uničil kosa in da gre gor približno enako "na knap" kot stružne glave.

Adapter ploščo sem naredil kombinirano za montažo s 3 ali s 4 vijaki. Seveda sem plato pritrdil s 4 vijaki, je verjetno bolje kot samo s 3 vijaki. Kakor koli, seveda so simetrično razporejeni.
Sledi struženje druge ploskve, lepo počasi, najprej poravnam, potem utor in na koncu sledi upasovanje. Pridem že na 130mm, glava še kar ne gre gor... gledam glavo, če je kje kakšen udarec, smeti, karkoli, vse lepo pobrani robovi, OK, gremo še po malo. Uspelo je, glava gre gor lepo "na knap", zato sem zadovoljen. Glavo sem pritrdil s 3 vijaki, vse lepo natančno, super.

Adapter plata je uspela super natančno, zagotovo pod 1 stotinko napake ali opletanja, vse v redu. No, pa pomerimo glavo kako je. Groza, glava na zunaj iz centra 9 stotink. Merim vse mogoče, obračam, potem vpnewm še en natančen kos v glavo, ta opleta drugače.

Glava videti v redu, lepo gladko brušena, lep izdelek, pokne gredo lepo brez zračnosti... ah ja, to je to, glava 160mm za 80eur s poštnino vred iz EU, kupil na aliexpress :(
Potem grem merit še rob na adapter plati, namesto 130mm je upasan samo 129,9 (merjeno s šublerjem). Kaj sokitajci zasrali pri izdelavi ne vem, zgleda so pozabili notranji rob lepo zbrusit na točno 130,00mm in sicer tako, da bi glava potem tekla centrično, sedaj pa opleta.

Če kupim drugo glavo in dobim točno z robom 130mm, bo problem, ker moja adapter plata ima sedaj rob 129,9mm ... ali pa še malo postružim rob, da dobim zračnost, potem nacentriram glavo, ko bo dobro zvrtam skozi prirobnico v glavo 3 štifte (zatiče) in je to to, potem se lahko še ubadam s čeljustmi, brušenje, če bo potrebno, sem že gledal kako to gre, ni neka znanost, se bom že znašel.
Da grem nekam na ta veliko stružnico in postružimo rob na glavi na 130mm, bi bila tudi opcija... ampak verjetno bo štiftanje še najbolj smiselno.

V vsakem primeru sem mislil označit pozicijo na prirobnici in glavi, to imam že sedaj. Pri original glavi in prirobnici ni važno kako dam glavo gor, v vseh 3 pozicijah je vse centrično, se pa vseeno držim načela, da montiram vedno v isti poziciji.

Trenutno imam adapter plato vpeto na glavi na delilniku, sredinsko luknjo sem že prej povečal na 45mm, tako da jo sedaj direktno nataknem na čeljusti. Ko je plata horizontalno, sem nataknil gor glavo, še prej malo namazal z oljem, da glavo lažje obračam na prirobnici... merim z urico in ja, glava se na tesno lahko zavrti na prirobnici, ni zračnosti, glava na zunaj opleta 9 stotink, torej je 4,5 stotinke iz centra. Kakor sem bil zelo vesel, ko sem uspel natančno narediti ploščo, sem toliko bolj jezen in slabe volje ker sem dobil nenatančno glavo pri kitajcu :( mislim, da bo fasal najmanj negativno oceno pa še dispute za povrh.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a promehanik » 22.1.2022 9:32

Lepo spisano, vendar imam eno pripombo glede tvojega nestrinjanja s točnostjo glave.
Za 80€ (s vključeno poštnino) si dobil točno to kar si plačal. A je v tej ceni tudi DDV nisi navedel.
Glava ima verjetno slabih 10kg, kar pomeni da je že material cca 20€.
Če pa hočeš točno glavo pa poglej glave proizvajalcev Rohm, Autoblock, Schunk, Bison.
Sem prilepil sliko iz aktualnega Hoffmanovega kataloga, kjer lahko vidiš koliko stane "normalna" glava.
Cene so brez DDV. V kolikor pa hočeš še kaj boljšega pa je lahko cena za glavo premera 160mm tudi 2000€ in več.

lp, prom
Priponke
glava1.JPG
glava1.JPG (138.45 KiB) Videno 4166 krat
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 22.1.2022 10:14

Lahko še za kakšni dve desetinki postružiš tisti centrirni rob na prirobnici, da bo glava imela malo lufta na njem. Nato glavo na rahlo privijačiš na prirobnico, z merilno urico po obodu glave (ali na nekem vpetem kosu) sproti meriš, vrtiš glavo in jo z rahlimi udarci z roko ali kakšnim lesenim kloconm nastaviš v center. Nato le dokončno zategneš pritrdilne vijake glava-prirobnica in boš imel glavo v centru. Pogoj za ta postopek je edino, da so pritrdilni vijaki dostopni.

Kakšne super točnosti pa pri teh 80 evrov glavah itak ni za pričakovat. Jo pa lahko sigurno do neke mere popraviš: vse razdreš , opereš jo mogoče so notri še špene od izdelave, ročno odpiliš-odbrusiš ostre robove ki so ostali po izdelavi, vse premeriš, odpraviš napake, če so ti prevelike in če imaš možnosti. Spet opereš, pravilno namažeš in sestaviš. Pol pa mogoče še brusiš čeljusti.
Je pa kar presenetljivo, da ima ta stružnica 160mm od centra do vodil tako, da bo ta glava kar zlo uporabna. Super. Pa dej prosim no kakšno sliko gor.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 22.1.2022 13:15

reber napisal/-a:.... merim z urico in ja, glava se na tesno lahko zavrti na prirobnici, ni zračnosti, glava na zunaj opleta 9 stotink, torej je 4,5 stotinke iz centra. Kakor sem bil zelo vesel, ko sem uspel natančno narediti ploščo, sem toliko bolj jezen in slabe volje ker sem dobil nenatančno glavo pri kitajcu :( mislim, da bo fasal najmanj negativno oceno pa še dispute za povrh.

Tvoja glava je zelo natančna in prirobnica je zelo natančno izdelana !!
Hmm... kaj pa zdaj !?!?!
Katera ura je bolj natančna: tista ki vedno zaostaja 8 sek na dan ali pa tista ki en dan gre 3 sekunde naprej drug dan pa zaostaja 2 sekunde????

Tvoja glava je vedno 0,045 mm iz centra ne glede na pozicijo glave na prirobnici (upam da je to na isti strani)!!! In kaj ti to pove !? Ponovljivost je tukaj mera natančnosti !! Torej nased glave na prirobnico (in upam tudi nased prirobnicfe na vreteno) je super !! ...neee diraj !!!

Kaj pa pomeni opletanje glave?? Prav nič če je to 0,045mm na premeru 160mm razen če bi to povzročilo pomembne vibracije pri velikih obratih! Ta glava za 80€ je itak litoželezna in je njena homogenost (glede na neobdelane votline) neenakomerna ter je vprašanje ali je (in do katere mere) sploh izbalansirana !? Ali bo 0,045mm ekscentričnosti povzročilo vibracije ?... hm, možno celo nasprotno da je sedaj bolj izbalansirana...
Če pa te teh 0,045mm resnično moti jih vedno lahko postružiš oziroma še boljše odbrusiš.

Pomembna pa je le centričnost (ter ponovljivost pozicije) vpenjalnih čeljusti !!!!!
Ja.. za ponovljivost je pomembna natančnost obdelave za centričnost pa (kot je nabijač že prej vse razložil) še dodatno brušenje čeljusti oziroma brušenje v primeru tvojih čeljusti, ali pa struženje čeljusti !!!

Vprašanje: ..ali glava opleta enako na levi in desni strani (ob prirobnici in pri čeljustih) ??
Če DA potem ni centrično postavljena, če pa NE pa verjetno ni soosna (vsporedna) z vretenom.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 22.1.2022 18:27

Najprej bi se iskreno zahvalil vsem, ki sodelujete v tej temi in ste podali svoja mnenja, namige, predloge, ...

Seveda se spodobi, da pokažem še rezultat, zato prilagam nekaj fotografij:

.
Priponke
JET_BD-8_glava_original.jpg
JET_BD-8_glava_original.jpg (116.05 KiB) Videno 4244 krat
JET_BD-8_prirobnica_original.jpg
JET_BD-8_prirobnica_original.jpg (105.78 KiB) Videno 4244 krat
JET_BD-8_prirobnica_160mm.jpg
JET_BD-8_prirobnica_160mm.jpg (120.25 KiB) Videno 4244 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 22.1.2022 18:32

.
Priponke
JET_BD-8_glava_160mm.jpg
JET_BD-8_glava_160mm.jpg (116.67 KiB) Videno 4235 krat
JET_BD-8_glava_160mm_.jpg
JET_BD-8_glava_160mm_.jpg (120.97 KiB) Videno 4235 krat
JET_BD-8_glava_160mm_zadaj.jpg
JET_BD-8_glava_160mm_zadaj.jpg (98.15 KiB) Videno 4235 krat
Zadnjič spremenil reber, dne 22.1.2022 19:06, skupaj popravljeno 1 krat.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 22.1.2022 18:57

Kot lahko vidite na fotografijah, je med glavo in posteljo še precej prostora, približno 25mm ga je, oziroma še nekaj več, tako da čeljusti lahko še malo gledajo ven v izrednem primeru, to utegne biti precej nevarno.

Vpel sem nekaj kosov in preizkusil, sploh ni tako slabo, vpetih obdelovancev še nisem meril koliko opletajo, ampak tako na oko je videti zelo vzpodbudno, sploh ne opleta tako zelo.

Vibracij tja do 300 vrtljajev na minuto ni, nekje pri 380 se pa začne čutiti, poskusil sem do 500 in se že malo čuti. Mislim, da so to vrtljaji, ki jih ne bom dosegal. Inercije je zaradi teže in premera v primerjavi z original glavo kar veliko, to pa pomeni, da bo treba biti bolj previden, če kaj zagrabi, bo lomilo.

Opletanje glave je enako ob prirobnici in na sprednjem robu. Čelna ploskev glave nima opletanja, oziroma ga je kvečjemu za nekje do 1 stotinke mm, kar pomeni, da je glava iz centra, verjetno zunanji obod... mogoče bi pustil prirobnico in centrirni rob pri miru in nekoč na zunaj glavo prebrusil, bo treba naredit nastavek za mašinco...

Kaj točno je iz centra in kako, bom ugotovil, ko naredim nekaj testov in meritev. Čeljusti so kar v redu, verjetno jih bo treba rahlo prebrusiti, ker gladek obdelovanec, če ni zategnjen, se čuti kot da bi se malce majal. Zaenkrat ne bom predeloval in dodeloval še nič, najprej moram sprobat in pomerit, naredit nekaj izdelkov, rezultati uporabe bodo pokazali pomankljivosti, videlo se bo ali so te pomankljivosti sploh tako velike, da bi se moral sekirat.

Ja, vem, za ta denar je to to, v bistvu je še zelo v redu, kot kaže. Glavo sem seveda tudi razdrl in pomeril notranje mere. Kakšna je ponovljivost vpetja in kako se čeljusti obnašajo na različnih premerih je najbrž še najbolj odvisno od tistega kolesa notri z polžem, ki premika čeljusti, ne vem kako se temu reče, saj veste kaj mislim. Glava je tipično najbolj preprosta, v bistu narejena na enak način kot originalna. No, tudi originalno sem že imel ene 2x narazen, občasno jo odprem ko se začne zatikat, spiham tiste manjše špene, ki pridejo notri, očistim in namažem.

Večja glava je kar dobra pridobitev tudi zaradi lažjega vpetja obdelovancev nad 22mm premera. Tja do 45mm gre notri v glavo, 98mm je globine od prednjega roba čeljusti do prirobnice, to pomeni da v bistvu lahko obdelujem vsaj 150mm dolg obdelovane brez uporabe konjička. Glava je 10mm višja, čeljusti tudi 10mm, prirobnice imam 7mm, kar pomeni da so konice čeljusti sedaj 27mm bolj oddaljene od ležajev, nekaj ročice je že in za pretiravat ne bo z dolgimi obdelovanci.

Sedaj je na vrsti dokončanje linete, z večjo glavo bo lažje. Podstavek imam že, sedaj bo na vrsti obroč. Tudi lineto bom potem slikovno predstavil, mislim, da bo kar lep izdelek, predvsem pa funkcionalen.

Kasneje bo treba naredit še nastavek za brušenje, bo prišlo prav tudi za brušenje konusov, stročnice MK-2 in razna orodja s tem konusom delam sam, za moj rezkalni stroj. Saj kar gre, počas pa gvišno.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 22.1.2022 20:40

reber napisal/-a:.... najprej moram sprobat in pomerit, naredit nekaj izdelkov, rezultati uporabe bodo pokazali pomankljivosti, videlo se bo ali so te pomankljivosti sploh tako velike, da bi se moral sekirat.

Bravo !! ...lepo si to izdelal in razložil !
Ne bo nobenih pomanjkljivosti, glava je masivna in to lahko edino pozitivno vpliva na kakovost obdelave... Če boš obdelovanec hotel ponovno vpenjati dobro je da si z flomastrom označiš položaj, po tem pa itak urico (komparator)... in če je potrebno kak listič papirja podložiš pod določeno čeljust !!
Vidim da se zavedaš potencialnih nevarnosti... in nikoli ne puščaj ključa v glavi, tudi ko stroj ni v uporabi !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.1.2022 10:09

deutz_
a veš tisto, ko so pred destletji vprašali "umetno inteligenco" katera ura je boljša:???, tista ki prehiteva sekundo na par dni ali tista, ki stoji...???, pa je "inteligenca" odgovorila, sem padel dol..., tista, ki malo prehiteva ali zaostaja bo točna zopet čez toliko in toliko sto let???, tista, ki pa stoji je pa točna na vsakih 12 ur, haha :D :D :D, pa ne se jezit..., dobro govorimo o "merilniku" časa, zdaj moram pa delat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov