STROJNISTVO.com • Poglej temo - sestavljanje vretena - ležaji

sestavljanje vretena - ležaji

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

sestavljanje vretena - ležaji

OdgovorNapisal/-a fogl » 14.2.2022 8:45

Pozdravljeni,

Lotil sem se menjave ležajev na vretenu stroja. Ni mi povsem jasno, ali je stanje vretena ok, in kako zmontirat ležaje. Skica vretena je v priponki.

- Oba ležaja imata na notranjem in zunanjem obroču tesen ujem. Ni mi jasno, zakaj je na zunanjem obroču levega ležaja tesen ujem, če je tam vzmetna podložka? Potem vzmetna podložka ne opravlja nobene funkcije?
- Ni mi povsem jasno, kako sestavim to vreteno: najprej moram vgradit oba ležaja, pri čemer moram stisnit distančnik med notranjima obročema ležajev. Ali to pomeni, da mora trn za montažo ležajev pritiskati hkrati na zunanji in notranji obroč ležaja, da lahko stisnem distančni obroč med ležajema? Ali na tak način ne bom s kroglicami obremenil tekalne površine, obroča po debelini najbrž nista identična, ali pač? Na koncu pa preko notranjih obročev ležaja vgradim še gred.

Prosim za kak komentar.
Priponke
vreteno.jpg
vreteno.jpg (874.19 KiB) Videno 3059 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: sestavljanje vretena - ležaji

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2022 9:18

tisti "feder ring" je čisto v redu nič ne skrbi..., samo, da ne sede na "trdo"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 14.2.2022 9:35

Zakaj misliš, da je vzmetna podložka OK, saj nima funkcije... Kako pa je z montažo - kako naj stisnem distančnik? Bolj logično bi se mi zdelo, da bi bil na zunanjem obroču levega ležaja ohlapen ujem. Mogoče da je bilo vreteno kaj stisnjeno, da je zagrabilo ležaj tudi na zunanjem obroču?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.2.2022 11:01

Aksialno fiksiranje ležajev se mi ne dopade. Osebno mnenje: vskočnik ni primeren za prenos resnih sil, je le varovalka. Ko deluje sila v desno se bo vsa sila prenesla preko vskočnika, morda le nekaj preko elastične podložke. V tem smislu je lahko vse v redu, če je elastična podložka v stanju prenašati največjo možno aksialno silo in si jo z matico tudi stisnil do te sile. Mora biti predviden moment zatezanja matice.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 14.2.2022 12:59

@Žerjavar: na gredi imaš distančnik med notranjim obročem obeh ležajev. Z matico stisneš samo ležaje na gredi. To na vzmet ne vpliva. Vzmet ni prav trda.

To vreteno je za vpetje lesnega rezkarja. Pogon je preko jermena. Sila jermena in sila pri obdelavi delujejo samo v radialni smeri.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.2.2022 14:30

Rezkar za les --> visoki vrtljaji (nekaj 1000), zato vzmetna podložka, da ni aksialne zračnosti oz. je neko prednapetje zaradi preprečevanja vibracij in zaradi netočnosti pri izdelavi aksialnih nasedov gredi in ohišja.
Glede obremenitev, radialna na strani jermenice, radialna in aksialna na strani rezkarja (velikost R in A odvisno od oblike rezkarja).
Zadeva bi funkcionirala tudi brez vskočnika
Nisi napisal položaj gredi (hor./vert.) in na kateri strani je jermenica oz. vpenjanje rezkarja.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.2.2022 14:44

fogl napisal/-a: Sila jermena in sila pri obdelavi delujejo samo v radialni smeri.
V tem primeru ni treba absolutno preprečiti aksialnih premikov, Lahko izpustimo vzmetno podložko in vskočnik, distančnik je za kako desetinko daljši od nastavka za naslon ležajev ohišja. Eventuelna aksialna sila se bo prenašala: sila v levo preko desnega ležaja, sila v desno pa preko levega ležaja.
Pri izvedbi po skici bo sila v desno malce stisnila vzmetno podložko ter se preko desnega ležaja in vskočnika prenašala na ohišje - vskočnik pa ni zanesljiv.

PS:
Zadeva bi funkcionirala tudi brez vskočnika
Bi, vendar bi bili možni aksialni pomiki velikosti možnega stiska vzmetne podložke. Prikazana rešitev je odlična za preprečitev tudi majhnih premikov, le vzmet mora biti dovolj trdna in prednapeta. Ob veliki aksialni sili se bo vzmet le malce stisnila, desni nased ležaja se bo zmanjšal in bo vso silo prenašala vzmet (efekt prednapetega vijaka prirobice tlačne posode).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2022 18:00

žerjavar:
ko smo menjali logerje na pestih koles pri stoenkah, so bili ti zavarovani z zegerjevim obročem, pa ni nikoli noben zeger popustil je za sto let..., pa tudi pri šodrr mlinu, loger cca 200+ zunanji premer, sem aksialno varoval z zegerjem, da sem imel skoznjo luknjo na ohišju, ni bilo potrebno obračat, je šlo z enim vpetjem, sta bila logerja oba enakih mer, kolikor se spomnim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.2.2022 19:06

vili napisal/-a: ko smo menjali logerje na pestih koles pri stoenkah, so bili ti zavarovani z zegerjevim obročem, pa ni nikoli noben zeger popustil je za sto let...
To je tvoja izkušnja, moja je drugačna:
- Nisem še našel podatka, koliko je dopustna aksialna sila na vskočnik glede na premer.
- Ležaj ima zaokrožitev roba in aksialna sila na vskočnik ne deluje le kot strig ampak tudi kot upogib obroča. Ta upogib je peš zelo težko računati, se je vzelo, da vskočnik ni zanesljiv.
- Je predpisana toleranca utora za vskočnik. Sem gledal strugarje, kako je vzel iz predala nož in ostrušil potreben utor, nič ni pomeril dejanske širine - ali je bilo izdelano v skladu s predpisano toleranco?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.2.2022 19:22

Meni tudi vskočniki niso bili nikoli všeč, tudi zaradi argumentov, ki jih Žerjavar piše. Večina strojnikov jih ima pa rada, kaj češ. Pa montaža in demontaža vskočnika, bljak. :o

Sam raje varujem ležaje aksialno z vijačeno ploščico ali distančnikom na koncu gredi, osi, če je le možno. Ali pa z obročem z vijaki, če je na puši. Tako se znebim večine toleranc, ki so mi pri vskočnikih vedno premalo definirane. Še posebej pri današnjih "drejarjih".

Nekaj na hitro za primer:
2022-02-14_19h18_50.png
2022-02-14_19h18_50.png (26.56 KiB) Videno 2891 krat
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.2.2022 19:34

ko se mi bo ljubilo, pa bom v 3d zavrtel analizo z zegerjem, pa bomo malo gledali...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.2.2022 20:16

vili napisal/-a:ko se mi bo ljubilo, pa bom v 3d zavrtel analizo z zegerjem, pa bomo malo gledali...
Sem radoveden, kaj boš dobil. Pa ne pozabi povedati podatkov, ki si jih vstavil v model (obroč d, t, aks.sila in odmik od ravnine striga).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.2.2022 6:41

Standard 471 in 472 ki opisujeta notranje in zunanje vskočnike imata definirano tudi dopustno silo.
Priponke
273776766_500990694746007_281523484346163428_n.jpg
273776766_500990694746007_281523484346163428_n.jpg (148.62 KiB) Videno 2813 krat
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.2.2022 7:45

borisk napisal/-a:Standard 471 in 472 ki opisujeta notranje in zunanje vskočnike imata definirano tudi dopustno silo.
Imata, vendar je to dop.sila za čisti strig vskočnika - naslanja se lahko distančnik, ... brez posnetja roba. Če pa imamo na vskočnik naslon ležaja, ... z zaokroženim (posnetim) robom, pa dobimo k strigu še večji vpliv upogiba - bi ocenil dopustno silo na manj kot polovico tu navedene.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.2.2022 8:05

v seegerjevem priročniku je dejansko ta problem predstavljen, podane so tudi enačbe za preračun (na strani 40). Sam se v to nisem poglabljal, sem pa videl da ponujano rešitev v montaži dodatnih brušenih podložk, tako da je obroček obremenjen bolj kot ne samo aksialno (stran 34)

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 1KezqwvBFt
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov