STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nosilnost nosilca

Nosilnost nosilca

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nosilnost nosilca

OdgovorNapisal/-a MaticK » 10.6.2022 6:50

Pozdravljeni,

sestavljam en odstranljivi nosilec pa ne vem tocno ce je moj plan ok oz ce imam dovolj zmogljivosti glede na uporabljene materiale?
Bi prosil ce mi kdo preveri.

Slika

Hvala vnaprej in lep pozdrav,
Matic
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

Re: Nosilnost nosilca

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.6.2022 16:14

Si prepričan, da se na to konzolo ne bo nikdar obesil kakšen otrok od 40 kg, se konzola odlomi, otrok pade (čeprav le 1 m) in z glavo udari v beton?
Nič nisi povedal o pritrditvi konzole ( verjetno v opečnati zid).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticK » 10.6.2022 17:52

99.9999% sem preprican :) Nosilec bo za na balkon, nekje na 2m višine, za obesit male loncnice. Realno bo na vsaki luknji viselo 1-2kg, nikoli ne bo 10kg na zadnji. To sem dal kot skrajni primer. Si res ne predstavljam kakšna je nosilnost/zmogljivost takega zeleza, koliko zdrzi preden se zvije/zlomi. Sem ziheraš, imam raje 100% rezerve, vseeno pa ne bi rad nekaj pretiraval.
Fiksirano bo v opecnat zid ja, s 4 vijaki. Glede tega me ne skrbi toliko, bolj glede samih cevi.

Hvala, lp, Matic
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 10.6.2022 19:40

mislim, da bo držalo...:

komzola_01.JPG
komzola_01.JPG (59.97 KiB) Videno 3792 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 10.6.2022 19:43

Tule je upogib
Slika

Tule imaš tabelo...
Slika

Tule imaš vztrajnostni moment za cev
https://www.inpos.eu/kvadratne-in-pravokotne-cevi

Sedaj moraš pa samo zračunat še :)
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.6.2022 4:39

vili napisal/-a:mislim, da bo držalo...:

Dovoli dodatno vprašanje k tvoji sliki napetosti. Kako si modeliral spoj (natik) med obema cevema? Iz slike bi sklepal, da sta cevi med sabo zvarjeni na začetku in koncu krajše cevi.
Po moji oceni bi v daljši cevi na koncu krajše moralo biti; zgoraj večja napetost (horiz nateg + vert. tlak) kot na istem mestu spodaj (samo hor.tlak). V začetku krajše cevi bi morala biti večja napetost (zgoraj hor.nateg, spodaj hor.tlak in vertikalni tlak) kot kjerkoli v daljši cevi
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticK » 11.6.2022 5:57

vili napisal/-a:mislim, da bo držalo...:

Hvala za tole! Da vsaj okvirno vem kje sem :)
Gre pa ocitno ze proti meji glede nosilnosti (kar me sicer kar preseneca, bi si laicno mislil da zdrzi vec), tako bom raje malo povecal vse dimenzije.. 40x40x3mm za štrcelj in 45x45x2mm za naticno cev.

Žerjavar napisal/-a:Po moji oceni bi v daljši cevi na koncu krajše moralo biti; zgoraj večja napetost (horiz nateg + vert. tlak) kot na istem mestu spodaj (samo hor.tlak). V začetku krajše cevi bi morala biti večja napetost (zgoraj hor.nateg, spodaj hor.tlak in vertikalni tlak) kot kjerkoli v daljši cevi

Laicno razmišljanje: mogoce ker je štrcelj iz 3mm materiala (naticna cev pa 2mm) in je zato nosilnost toliko vecja?
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.6.2022 6:17

MaticK napisal/-a: Laicno razmišljanje: mogoce ker je štrcelj iz 3mm materiala (naticna cev pa 2mm) in je zato nosilnost toliko vecja?
Nosilnost cevi določata dimenzija stranice in debelina materjala. Laično sta obe cevi približno enako nosilni, v resnici pa je daljša cev za 7% bolj nosilna.
Glede na okoliščine in namen uporabe, bi rekel, da ne bo neke škode, če konzola popusti. Vse naredi po občutku in nato poskusi obremeniti le z roko, kakih 10 kg na koncu. če ne bo popustilo. lahko ostane. sicer pa naredi še enkrat močnejše.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MaticK » 11.6.2022 6:49

Žerjavar napisal/-a:
MaticK napisal/-a: Laicno razmišljanje: mogoce ker je štrcelj iz 3mm materiala (naticna cev pa 2mm) in je zato nosilnost toliko vecja?
Nosilnost cevi določata dimenzija stranice in debelina materjala. Laično sta obe cevi približno enako nosilni, v resnici pa je daljša cev za 7% bolj nosilna.

Aha, razumem.. Hvala :)

Žerjavar napisal/-a:Glede na okoliščine in namen uporabe, bi rekel, da ne bo neke škode, če konzola popusti. Vse naredi po občutku in nato poskusi obremeniti le z roko, kakih 10 kg na koncu. če ne bo popustilo. lahko ostane. sicer pa naredi še enkrat močnejše.

Ja, ce bi imel delavnico oz bi to lahko sam naredil, potem sploh ne bi spraševal tule ampak dejansko sam stestiral :) Zal pa ni tako in moram najti in placati nekoga, da mi to naredi, tako rahlo tezko "testiram" :)
Bom povecal dimenzije za 5mm vsako potem pa bo kar bo :)

Hvala vsem za pomoc!
MaticK
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2022 7:02

žerjavar:
nisem modeliral sestava, se mi ni ljubilo, je vse en kos, za aproksimacijo dovolj, ja imaš pa prav, manjša cev, manjši odprnostni moment v krirični coni :evil: :evil: , ampak bo vseeno držalo teh dest kil, tistih cca 40 MPa - N/mm2, ima pa repa st 37 240 mejo plastičnosti je pa tista max. napetost ena špička v prehodu cevi iz večje na tanjšo v tlačni coni

matic:
pusti kot je, to bo držalo "slona", haha :D :D, sicer pa samo obrni cevi večjo - štrcelj privari na pločevino, manjšo l 900 pa vtakneš v večjo in to je to...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 12.6.2022 14:58

Za tako konzolo bi morala bit že cev 30x30x2 mm dovolj.
Pa na koncu odprta, da lahko voda teče ven. Raje se pozabavaj s pritrdilno ploščo - sidranje v zid. Da ne bo kdo piskra z rožami na glavo dobil.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 12.6.2022 18:40

MaticK napisal/-a:.....
Bom povecal dimenzije za 5mm vsako potem pa bo kar bo :)....

....tega ti ne bi priporočil !! ...lahko bi se nekega dne nekdo spomnil da spremeni namen te konzole ker bi ocenil da je precej močna (kaj tudi je) in obesil kaj težjega (npr. kakšno gugalnico, ali kaj podobnega).... cev bi mogoče še zdržala, pritrditev na steno pa...??? :evil: Torej, če je za rože naj bo tem tudi primerna....
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov