STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sidrišče za varovalno vrv

Sidrišče za varovalno vrv

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Sidrišče za varovalno vrv

OdgovorNapisal/-a runocar » 20.9.2022 20:38

Pozdravljeni,
za delo na višini je potrebno ustrezno poskrbeti za varovanje delavca. Ena od možnosti je, da se delavci privežejo z ustrezno vrvno opremo. Ali morda kdo ve, na kakšne sile mora biti zdimenzionirano sidrišče, kamor se delavec pripne? Obstaja kakšen predpis?

LP
Runočar
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Sidrišče za varovalno vrv

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.9.2022 5:45

Kaj pravi predpis, ne vem. Bi se pa lotil naloge z preprosto logiko: Na sidrišče lahko deluje sila teže delavca + sila pojemka delavca (iz dolžine nategnjene vrvi, elastičnosti vrvi in globine padca (hitrost) brez zadrževanja). V skrajnosti bi naj sidrišče preneslo vsaj toliko kot je potrebna sila za pretrganje vrvi. Bi pa malce okleval, s kako varnostjo sidranja računati (verjetno z 1,4, kar je minimum pri varovanju življenja človeka).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 21.9.2022 6:06

mi delamo raznorazne dele za varovanje delavcev, kar se papirologije tiče to opravlja naročnik, so pa na primer varnostni kavlji, za montažo na streho standardizirani po EN 517:2006
To so takšni kavlji:
Slika

delamo pa tudi sisteme za stalno montažo na ravne strehe, podeste itd, ti so pa običajno standardizirani po EN 795 kar je bistveni standard, ki ga rabiš predelat. Pa če se imaš rad, boš dal preverjat skladnost kakšni ogledni organizacijo, ala TüV , ker zadnje kar si želiš je da te vlačijo po sodiščih...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 21.9.2022 12:07

Se zavedam resnosti problema, ki lahko nastane.
Problem je, ker je izvajalec že naredil neke stebričke za sidranje, naročnik pa želi vedeti kakšna je nosilnost teh stebrov, kar še ne pomeni, da rečem da je OK narejeno. V bistvu je moja naloga samo računsko dokazati nosilnost že izvedenega sidrišča.

Kolikor mi je znano, je lahko največja sila v vrvi pri padcu nekje 6kN (na uho mi je prišlo celo, da samo 2,0kN, kar se mi zdi malo), saj večja sila poškoduje človeka.
Jasno, gre za silo sunka, ki je neposredno povezana s podajnostjo vrvi ... Torej daljša kot je vrv, bolj raztegljiva mora biti, da pridemo pod 6kN ...
Hvala obema za razmišljanje in predloge. Pa se še priporočam, če bo kakšna dobra ideja oz. kak dostopen dokument v zvezi s tem.

LP
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.9.2022 16:26

morda pa kaj gorski reševalci vedo o tem, pa kaki gasilci..., kaj vem no...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pocar » 21.9.2022 16:38

No, gasilci znamo zadevo uporabiti, pojma pa nimamo na koliko mora biti zadeva dimenzionirana.
Po spominu; varovalni karabini na pasu so, če se ne motim premera 10 ali pa 12 mm.
Kolikor vem, naj bi bila teža človeka generalno gledano 80 kg, ampak ne vzemi tega podatka za sveto, jaz bi se posvetoval s kom, ki se ukvarja s temi zadevami.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pocar » 21.9.2022 16:40

Mogoče kdo s področja varstva pri delu?
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.9.2022 16:48

ja sem pozabil, morda inštitu za varstvo pri delu, če ne vedo tam pa te bodo kam napotili..., ja seveda pa en gasilec operativec ne pozna regulativ, njega mora štrik samo držat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.9.2022 19:37

morda ti bo koristila ta stran s seznamom EN regulative - standardi, malo poglej in lahko potem na te tvoje steber apliciraš kaj iz tega ..., ja višina ni hec... zakaj pa ni izračunov pokazal izvajalec oziroma projektant, vseeno pazi kaj počneš..., ja z višinami pa še s čem res ni zajebancija, če boš delal ti naredi, da bo prav in, da boš lahko mirno spal, jaz bi naredil kraš test z dvema tremi vrečami cementa..., sem se sicer ukvarjal ne s štriki ampak s tlačno opremo UNP, gasilniki pod tlakom, ne niso bile šale..., samo pazi kaj boš počel...

https://lokatrade.com/eu-standardi/delo-na-visini/
Zadnjič spremenil vili, dne 21.9.2022 19:51, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 21.9.2022 19:48

Hvala zaenkrat. Čakam pa še enega kolega, ki je delal v AUT na različnih antenah in je moral imeti tečaje za tovrstno lazenje. Bom videl če bo dal kaj od sebe.

LP
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.9.2022 19:56

runo: , glej, če je samo lezel je že v redu, mora pa poznati regulativo, ta je pri teh jajcih najpomembnejša in na to se boš moral TI sklicevati, dati boš moral v poročilo vso direktivo, ki si jo upošteval, debata za šankom je premalo, ja slišiš pa za šankom pa marsikaj, tudi zgoraj si opisal dve obtežbi za eno si slišal!!!???, tu morajo zvoniti vsi zvonovi, ne to ni NIČ, tako kot na tem forumu, ki zna biti tudi zelo RUMEN..., še enkrat zelo previdno!!!, ne z levo roko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 21.9.2022 21:14

Runocar, vprašaj na podjetju Anthron iz Izole. Zdaj je lastnik Skylotec, ker je bilo podjetje nedolgo nazaj prodano. Bi ti znali kaj pomagati, ker se s tem varovanjem redno ukvarjajo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.9.2022 5:10

runocar napisal/-a:Problem je, ker je izvajalec že naredil neke stebričke za sidranje, naročnik pa želi vedeti kakšna je nosilnost teh stebrov,

Težko verjamem, da boš od poklicnih strokovnjakov dobil nasvet o izračunu. Teh ljudi je tako malo in seveda čuvajo svoje znanje, ker jim daje dober kruh. Za eksaktni izračun bo treba naštudirati predpise o izdelavi varovalnih sredstev. Tam bi lahko bili podatki o pričakovanih silah glede na situacijo.
Verjetno bo potrebna izjava, da je sidranje primerno = primerjava pričakovane sile z trdnostjo sidra.
Morda od uporabnikov dobiš podatke o primerni vrvi in primerjaš trdnost sidra s trdnostjo vrvi.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 22.9.2022 7:53

Se z vsemi strinjam. Trenutno ni moja naloga, da dokažem, da je varnost sidrišča ustrezna po predpisih. Izvajalec me je prosil, da mu preračunam nosilnost stebrička, ki ga je že izdelal in privijačil na stroj. Sidrišče (uho) je na vrhu tega cca. 85cm visokega stebrička. Stebriček je konzolen, vertikalen. No, tu me zdaj zanima, pod kakšnimi koti deluje sila vrvi in kaj pravijo predpisi. Za vpetje stebrička bi bila najbolj neugodna horizontalna sila, po drugi strani pa še nobeden ni padel v horizontalni smeri ampak vedno bolj v smeri vertikale. Pri tem lahko zaniha za nek kot. Kakšen je ta kot?
Priponke
20220922_084840.jpg
20220922_084840.jpg (345.45 KiB) Videno 3864 krat
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 22.9.2022 7:58

Ne vem če si prebral moj post, zadeva je regulirana po EN 795

tukaj imaš zastonj kopijo:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 1qOh5uJazC

delavci, ki so priklopnjeni na to, nimajo pojma, samo kje se priklopit, pa kje odklopit...

je pa to ratal velik biznis, veliko držav že predpisuje stalno nameščene sisteme za varovanje na javnih stavbah z ravnimi strehani
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov