STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje globokih izvrtin

Vrtanje globokih izvrtin

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Vrtanje globokih izvrtin

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 13.11.2022 9:37

...
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:15, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2022 9:45

cnc:
kje vidiš problem, dobi enega hudega hekerja, se vsedeta skupaj, kako uro, dan , teden, pa ti bo prefukal ta tvoj CAM in bo naredil nek podprogram, ki bo vse to na 3D modelu zaznal, glej samo razmišljam majčkeno preden grem na volišče..., haha..., dokler pa tega neboš imel boš pa lomil, če traja zdajšnje progamiranje prepočasi, si prerečunal koliko imaš zastojev stroškov z reševanjem takih pizdarij , si jih primerjal z daljšim programiranjem..., glej prgramerji morajo svoje delo opravit, zato jih imaš..., ja imaš pač tako naravo produkcije, trpi... :evil: :evil: :D :D :D

razumem, pa predvidevam, mlade programerje, nimajo med šihtom časa, če se ukvarjajo z eno jebeno plato še malo surfat po ajfonu, ja to je pa groza :evil: :evil: :evil: , ker nisi s časom, ker ti stvari bežijo, zamujaš..., to pa ja... :o :o :D :D :D , pa ne bodi hud..., zapomni si rek: služba je služba, družba je pa družba...,

v firmi s katro delam, moramo pri vstopu odložiti mobije, ko smo na sestanku - pri delu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 13.11.2022 16:58

?
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:15, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2022 17:05

cnc:

sem pa malo vseeno zadel, nisem butnil čisto v temo, no tisto s hekerji je bilo tako, da odprejo sistem, no, če imaš razvijalce CAM-a pa sploh ne sme biti težav, imeti morajo samo željene prave podatke... pa veliko uspeha, glej sem že majčkeno v penzionu, me pa zanimajo te kao "nove" obdelave, če bi me spustil v hišo..., lp...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 14.11.2022 7:28

.
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:16, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romi » 15.11.2022 15:13

Na podjetju kjer sem delal pred cca 15leti, smo zaradi problemov z izdelavo globokih izvrtin takrat nabavili stroj italjanskega proizvajalca Imsa, zraven tudi pripadajoče CAM zadeve.
Programiranje je bilo že takrat skoraj avtomatsko, program je zaznal vse izvrtine, navoje, posnetja,itd, samodejno je upošteval vsa "križišča" izvrtin in samodejno prilagodil parametre, tudi glede na kot križišča in vse mogoče variante sekanja. Stroj je imel dve vreteni, prvo ISO40 za pripravo izvrtin in kpl obdelavo bokov orodnih plošč, bil je tudi zalogovnik z cca 25 orodji če se ne motim...
Drugo vreteno je bilo za topovske svedre l 1300, 70 bar hladilno olje, to vreteno je bilo brez zalogovnika, čeprav je tudi obstajala opcija €€€€€€....
Kot se spomnim je kmalu po začetnem uvajanju s strani proizvajalca delal 24h na dan(če je bilo dovolj izvrtin), kakšnih posebnih problemov z lomi topovcev ni bilo, ker je bilo varovanje preko navora za določen premer svedra. Mora pa biti orodje strojno brušeno, tako da pri taki tehnologiji odpadejo razni stari mojstri z občutkom itd, bolj je važno znanje uporabe računalnika. Zmogljivost stroja je takoj prekoračila lastne potrebe, zato se je veliko delalo tudi za stranke.
Tule so že novejše zadeve: https://www.imsaitaly.com/en/machines/g ... -for-molds
romi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2022 16:28

romi:
da si ne boš kej naredu, aja ti progremerji so pa kar napisali nekaj, ma so izkušnje pobrali od starih mačkov, bodi brez skrbi, so ornk sedeli za kompom z njimi, sem imel tudi jaz dva nadebudna softveraša pred destletji, smo delali program za optimiranje produkcije v eni drejariji, preračunavanje izdelovalnih časov za integralno planiranje produkcije od nabave, skladišča, tehnologije, do, prodaje ..., računalnik je običajno idiot..., brez softvera in seveda tistega, ki zna z njim kaj pametnega počet..., ja to pa ja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.11.2022 22:02

.
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:16, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.11.2022 9:22

Ne mi govoriti da da namenski stroj za vrtanje globokih lukenj ne ve kje so križne luknje... če mora operater na namenskem stroju za to še vedno ročno korigirati parametre pri prečenju luknje, to pomenu da prodajalec kot si ti, ni pravilno nastavil postprocesorja, ali pa je program glup kot je reku vili.

Če imaš totalno namenski stroj, kot ga je opisal romi, se pravi samo z vrtanje orodnjih plošč, je velika verjetnost, da ima namenski CAM program samo za to, ali pa vtičnik za kakšen bolj standardni CAM. Če delajo takšne stroje že 30let imajo verjetno dovolj izkušenj tudi s parametri, da izkušnje operaterja pretopijo v software.

zdej pa vprašanje za tebe, kaj ponuja NX na tem področju?? da vidimo kam pes taco moli. 10 let nazaj naj bi vsi imeli še 2 leti z In,Sw, potem pa bo samo še NX... Zdej pa še morem vedno licence za Sw kupovati, baje letos zadnjič, ker pol bo sam še najem. Kako je z licencam pri vas? če boste imeli edini stalne licence, potem bo pa mogoče letos exdosus uporabnikov k vam...

zadnji ostavek je sarkazem, da prosim je preveč ostro skočit...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.11.2022 9:43

boris:

ja program je lahko samo toliko "pameten", kot so bili kao pametni programerji, ti običajno nimajo pojma o tehnologijah in pa od sodelavcev svetovalcev, tehnologov, še enkrat "starih mačkov", to mora biti uglašen tim, v katerm vedo kaj je to drejarija, frezarija, vrtanje..., bo šlo..., ja sem pa tam leta 88 - ohoho let nazaj, tudi malo delal z enim programerjem z mojimi skromnimi izkušnjami, ko smo drkali softver iz acad-a v "g" kodo za naše cnc-jke..., da nismo rabili več tipkat traku na teleprinterju, dobro malo vas je še tu gor, ki bi vedeli o čem pišem...

boris, glede licenc imam za svoje delo sicer CAD, ne CAM nekaj travniških, haha, dobro ti moraš imeti, kar moraš...

cnc:
ja se "mudi", stroški, pa imate prave kalkulacije??? ali so tako malo na palec, glej glede na material, glede na orodje, po nekih pravilih, izkšupnjah določiš parametre obdelave, malo nič kaj hudega računanja in to je to, moraš biti pa z argumenti toliko močan - suveren, da ti en prodajnik ali pa tudi direktor tega ne more sesuti..., da pol nisi hebena stranka... , sem že nevem kolikokrat napisal kar mi je rekel moj pokojni foter, vroče ti mora biti ko kalkuriraš za ponudbo, ko ti bo vroče pri samem delu je prepozno..., si vse zajebal..., no, če pa jemljete posle za damping, pa takoj zaprite firmo..., haha..., oprosti ne potnam vaše firme in organizasije, ampak tako približno gre, vi pa kakor želite..., boste rešili...
Zadnjič spremenil vili, dne 16.11.2022 10:33, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 16.11.2022 10:25

..
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:17, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.11.2022 10:42

cnc:
govoriš o "merodajnih" informacijah, kaj pa naj bi bile te "merodajne" informacije, kdo pa tu na tej strani sploh ve s čim se ukvarjaš, dobro z nekimi platami in vrtanjem, vse je zavito v meglo, zdaj naj bo pa nekdo kar "merodajen", glej tehnologi z izkušnjami morajo konkretno: poznati stroj - karakteristike, materila, ki ga obdeluješ in orodje in pa seveda RISBA, kaj je sploh na njej, to je za "tehnologa" zakon pa nič drugega..., vse drugo je malo brcanje v temo, bolj malo "merodajnosti" glej to so moje izkušnje nekaj desetletij nazaj..., pa ne se jezit..., se ni dosti - skoraj nič spremenilo od takrat, je pa luštna debata..., če sem kaj brcnil v temo, me popravite... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.11.2022 11:45

"Prosim za čimveč merodajnih informacij, ki bi prenašale izkušnje iz prakse..."

Cnc, kaže da si dobil nalogo raziskati trg in dobiti informacije. Če boš imel konkretno vprašanje, ti bo kdo na to odgovoril, tako na splošno je pa informacij veliko, vsak lahko piše iz svojih izkušenj katerih osnova ne bo enaka/podobna.
Ti predlagam, da greš od firme do firme in tam iščeš informacije/znanje.

P?S Dobro znanje/izkušnje se danes dobro plačajo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 16.11.2022 12:34

Hvala vseeno.
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:17, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 9.1.2023 17:15

...
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:18, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov