STROJNISTVO.com • Poglej temo - lopar mreža za cvrenje

lopar mreža za cvrenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

lopar mreža za cvrenje

OdgovorNapisal/-a clovek » 10.3.2023 12:57

https://mtehnika.mercator.si/izdelek/18 ... -za-cvrtje

V tediju sem nabavil lopar kot je na linku. Na videz se razlikujeta le v obliki roče.
Ker bi lopar uporabljal v pečici za hrano ki doseže 550°C ne sme biti pocinkan ali iz materialov ki oddajajo pline.

Okvir izgleda kot bi bil inox vendar se ga magnet prime oziroma prime se ročke ki je speljana skozi cevko okvirja.
Mrežica debeline 0.1 mm na magnet ne reagira. Sveti se kot bi bila kromana.

Za kakšne materiale in nanos gre?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: lopar mreža za cvrenje

OdgovorNapisal/-a vili » 10.3.2023 13:45

za začetek, imaš generalno dve vrsti NR jekel glede magnetnosti, ena so avstenitna, druga pa feritna..., to pa počneta Ni in Cr v leguri z želejzom... ali bo magnetno ali nemagnetno..., aha, avstenitna Ni jekla so nemagnetna..., Cr pa...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 10.3.2023 14:44

Mislim, da je žica kromirana , mrežica iz Al, pločevina ki drži mrežico pa verjetno nerjavno jeklo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.3.2023 16:32

evo strokovnjaki, res smo, samo, mislim in verjetno..., hahaha, fantje ne ga jebat no..., clovk resno sprašuje, približuje se sezona roštiljade, in..., zmenmo se, da odnesemo vse skupaj na metalurški inst. h koscu, ga pokličem pa se zmenim, pa bo on povedu kaj je kaj... :o :o :D :D, zadeva gre do 550 st??? to ni šala..., samo pri tej tem, pa hrana organske snovi, dobro, kako se te obnašajo..., pojma nimam..., mislim da že zoglenijo, ..., da bi bila mreža iz Al pa to je samo še nekaj deste stopinj do tališča, glede na delovnih 550 st ...???, ah jast bi golo mrežo kuril dve uru u pečici , pa naj gredo plini kamor hočejo u3pm, če boš pa ti majčkeno fasal po tem, pa nebo neke hudine..., samo še vprašanje, kateri plini naj bi se pa sproščali...???, pri gretju govin...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 10.3.2023 23:23

Kaj pa če bi dal 10 € več in kupil takega,ki je zagotovo RF ??
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 11.3.2023 12:58

vili napisal/-a:.., samo še vprašanje, kateri plini naj bi se pa sproščali...???, pri gretju govin...???

Aluminij ima tališče pri 650°C. Če se pri 550°C začnejo sproščat plini nisem vedel pa sem raje vprašal ker vem da je škodljiv za organizme. Iz pekača pri višjih temperaturah nastaja čuden zrak in nisem prepričan kaj je vzrok. Mogoče alu folija ki sem jo zaradi boljšega odboja toplote namestil 1 cm od grelca. Ali plastika ohišja.
Vem da se strupeni plini sproščajo pri pocinkanih vijakih ki bi jih moral med predelavo tri zamenjati z RF pa jih nisem...sem le pobrusil glavo.
Zato sem raje vprašal ker nisem vedel ali je okvir pocinkan ali kromiran.
Mrežica se sveti enako kot okvir zato bi rekel da je tudi kromiran?

Mrežica v pekaču ne bo služila kot pokrov za preprečevanje škropljenja olja ampak nekaj drugega.

V trenutku ko odprem z merilcem temperature izmerim ca 540C (sekundo zatem temperatura kamna pade za 20C kar mi pravi da je 540C temperatura zraka) Zamenjal bom izolacijo da se bo plastika manj grela. Temperatura 550C je posredno povezna - pekel bom pri nižji temperaturi.
Mimogrede , temperatura v krušnih pečeh je med peko pice 600C.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.3.2023 13:39

Nemogoče.
Iz česa je ročaj, kot ga gledam na tvojem linku od Merkatorja? Deluje mi neka umetna masa - ne izgleda keramičen. V opisu izdelka piše točno tako kot je @fikus opisal: mrežica Al, potem nosilni okvir iz jeklene žice, po obodu pa naprešana tanka NR pločevina, ki drži mrežico na mestu. Ta kompozicija - si ne predstavljam, kako bi zdržala 550°C :o . Pa tudi - zakaj (?), ročaj kot je na sliki, kako ga boš držal v roki, če je na 550°?

Temperatura kot jo omenjaš, je za pirolizo. Vse organske spojine razpadejo v ogljik ter vodo in CO2. Tvoje cedilo pač ne more prenesti 550°C, ne morem verjeti. TO JE že rdeči žar!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.3.2023 13:47

Kar se pa tiče tvorjenja plinov ob višjih temperaturah, je pa verjetno mišljeno za pocinkani material. Tam se v resnici izloča vodik, ampak to je posledica tehnoloških postopkov pri pocinkanju jekla, kjer je osnovni material v pripravi pred cinkanjem podvržen raznim jedkalnim in razmastilnim postopkom, zaradi česar v medkristalnih prostorih ostanejo sledi teh sredstev, ki v nadaljevanju reagirajo s cinkom in posledično izhaja vodik kot plin. Dokler ga ne zmanjka (se odpari), potem je mir glede tega :wink: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.3.2023 15:38

demz:

kolikor vem imajo kovine tri agrehatna stanja: trdno, kapljevito in plinasto, ampak to je že kar neka sto, tisoč st., zdaj, kako lahko iz cinka izhajajo neki plini, ali pa iz katerekoli kovine, mi pa ne gre u lašto , v redu govoriš o nekem vodiku, to zastopim, a pride do kake hude reakcije, da se tvorijo strupeni plini, ali so to neka nabijanja z medmrežij, mi pa res ne gredo u lajšto..., ker, če se nek element spaja z nečim, se bo verjetno najprej s kisikom in kaj zdaj, nastala bo Al glinica, železo pa rja, "cundr"..., ali se motim..., se oproščam če sem majčkeno zasvinjal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.3.2023 15:47

clovek napisal/-a:
vili napisal/-a:.., samo še vprašanje, kateri plini naj bi se pa sproščali...???, pri gretju govin...???

Aluminij ima tališče pri 650°C. Če se pri 550°C začnejo sproščat plini nisem vedel pa sem raje vprašal ker vem da je škodljiv za organizme. Iz pekača pri višjih temperaturah nastaja čuden zrak in nisem prepričan kaj je vzrok. Mogoče alu folija ki sem jo zaradi boljšega odboja toplote namestil 1 cm od grelca. Ali plastika ohišja.
Vem da se strupeni plini sproščajo pri pocinkanih vijakih ki bi jih moral med predelavo tri zamenjati z RF pa jih nisem...sem le pobrusil glavo.
Zato sem raje vprašal ker nisem vedel ali je okvir pocinkan ali kromiran.
Mrežica se sveti enako kot okvir zato bi rekel da je tudi kromiran?

Mrežica v pekaču ne bo služila kot pokrov za preprečevanje škropljenja olja ampak nekaj drugega.

V trenutku ko odprem z merilcem temperature izmerim ca 540C (sekundo zatem temperatura kamna pade za 20C kar mi pravi da je 540C temperatura zraka) Zamenjal bom izolacijo da se bo plastika manj grela. Temperatura 550C je posredno povezna - pekel bom pri nižji temperaturi.
Mimogrede , temperatura v krušnih pečeh je med peko pice 600C.

ej mastore, kaj pa počnejo ti trije vijaki, samo vprašam...
pol greva pa naprej..., no tisto glede čudnih plinov, je pa kriva se mi zdi "vaša", ne zna spucat u nulo, haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.3.2023 17:28

vili napisal/-a:demz:

kolikor vem imajo kovine tri agrehatna stanja: trdno, kapljevito in plinasto, ampak to je že kar neka sto, tisoč st., zdaj, kako lahko iz cinka izhajajo neki plini, ali pa iz katerekoli kovine, mi pa ne gre u lašto , v redu govoriš o nekem vodiku, to zastopim, a pride do kake hude reakcije, da se tvorijo strupeni plini, ali so to neka nabijanja z medmrežij, mi pa res ne gredo u lajšto..., ker, če se nek element spaja z nečim, se bo verjetno najprej s kisikom in kaj zdaj, nastala bo Al glinica, železo pa rja, "cundr"..., ali se motim..., se oproščam če sem majčkeno zasvinjal...

Ti se greš še vedno "kapljevinasto" stanje?
Kapljevina je, ko ima neka tekočina površinske napetosti. Če jih nima - se ne more oblikovati v kapljo. Torej je "tekoča", vendar ni "kapljevina". Površinska napetost je pri tekočinah zelo pomembna lastnost, toda ni tako veliko tekočin, ki jo ima. Jo ima pa VODA, res, ki jo pa itak vsi poznamo in jo tudi najbolj intenzivno raziskujemo. Pa je še vedno ne razumemo :o , toliko o človeški inteligentnosti. Kemijski inštitut v Lj ima cel kevder namenjem samo in zgolj vodi (če je še tako?) - torej je že pomembna.

Za opis postopka cinkanja na železovih legurah je pa potreben referat. Tisto kar sem zgoraj opisoval, pomeni, da najprej material 100% razmastiš (ni nikjer več kakršnih koli nepolarnih prisotnosti (za to je bil svoj čas najbolj uporabljan KCN (strupen kot presica :roll: ), ) , potem ga očistiš vsakršnih oksidov. Za to uporabiš kisline, ki - so kisle (H+). Pri železovih oksidih je za to najbolj uporabljena HCl, ki je pa - izjemno jedka, ter rahla, saj ... eh, nikogar ne bo zanimalo. :roll: Toda po molekulski velikosti je dovolj majhna, da zaleze med pore železovih kristalov - in tam ostane ter izvaja "interkristalno korozijo".

Ko kasneje prevlečeš material s cinkom, naj bo galvansko ali pa vroče v talini - kaj se zgodi? Srečata se cink in HCL. :roll:

Bom dal primer iz prakse: ko daš neko zadevo prašno barvati (pomeni da bodo zadevo ogreli na 180°C ali več) in če je to pocinkan material, ga bodo predhodno 3 ure greli na tej temperaturi, da bo ves možen vodikov klorid odhlapel. Sicer bodo nastali pod barvo mehurčki (točno tega, vodika. Razpadnega produkta ostankov kislin, s karerimi so kondicionirali površino pred cinkanjem).
Zadnjič spremenil Demz, dne 11.3.2023 17:39, skupaj popravljeno 4 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.3.2023 17:30

vili napisal/-a:..., no tisto glede čudnih plinov, je pa kriva se mi zdi "vaša", ne zna spucat ...

Ne boditako starokopiten! Sedaj je svoboda in enakopravnost. Zakaj pa nebi spucal njihov?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.3.2023 17:38

demc:
si pa naložil, uau, to tudi džems ne odpele...
bravo kar si napisal zastopil sem pa en kuraaac, če je pa kdo, pa kapo dol..., ma oštja sene hesammmm...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.3.2023 17:42

Jaz ne vem, kako ti naj to drugače in po šlosarsko napišem :roll: Saj ni vesoljska znanost.

Ej, :D , Džemsa bi pa mel, za v garažo. Maš za prodat?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 11.3.2023 20:01

Demz napisal/-a:Nemogoče.
Iz česa je ročaj, kot ga gledam na tvojem linku od Merkatorja? Deluje mi neka umetna masa - ne izgleda keramičen. V opisu izdelka piše točno tako kot je @fikus opisal: mrežica Al, potem nosilni okvir iz jeklene žice, po obodu pa naprešana tanka NR pločevina, ki drži mrežico na mestu. Ta kompozicija - si ne predstavljam, kako bi zdržala 550°C :o . Pa tudi - zakaj (?), ročaj kot je na sliki, kako ga boš držal v roki, če je na 550°?

Temperatura kot jo omenjaš, je za pirolizo. Vse organske spojine razpadejo v ogljik ter vodo in CO2. Tvoje cedilo pač ne more prenesti 550°C, ne morem verjeti. TO JE že rdeči žar!

Dejansko do 550°C manjka 15 stopinj. Zanimalo me je teoretično.

Ročaj je res plastičen ampak okoli njega je žica povezana v lopar. Plastiko bom odstranil in po potrebi zavaril ali karkoli da konstrukcijsko ne bo razpadlo. Lopar ne bo služil kot nosilec ampak podlaga.

Piroliza v redu očisti in ni ostankov ki bi povzročili vonjave. Zadeva je praktično kot nova. Če ni zaradi alu folije je zaradi plastike.

vili: en vijak je za ozemljitev, drugi v povezavi s termostatom, tretji drži pleh.

Ker bo v stiku s hrano=testom me je skrbelo le da bi se tvorili škodljivi plini. Če je kromirano potem ni panike.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov